Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi i ultra light.

Kuballa44

Pytanie

Myśle ze oferta kijow, linek czy blankow pozwoli na ciekawa dyskusje!

W obecnych czasach mozna w okreslonych warunkach lowic kropki uzywajac bardzo lekkich kijkow, cienkich plecionek, mikro przynet.

Lowicie tak?

Jesli tak, podzielcie sie wrazeniami, na co, jakiej wielkosci ryby, w jakich warunkach, ile trwa hol, czy macie sytuacje ze brakuje w kijku mocy? Jakich przynet uzywacie?

Ultra light staje sie szeroko rozpowszechniony, szkoda by go omijac w kwestii kropkow.

Ja sam do maja lub czerwca uzywam Sg Parabellum do 7 g, z Techronem 0,04mm i lowi mi sie super, szeroki wachlarz przynet, microjigi i drewno, obrotki, gumy...

Kropek 48 w okolo 30 sekund wyciagniety ze spokojnego dolka, przyciagniety okolo 5 metrow pod nogi, podebrany, ale zaznaczam ze holuje dosc zdecydowanie.

Zapraszam do dyskusji!

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No dobra, zakładam połowy Bullhead 6SDR oraz Hornetem 5SDR. Czy kij UL da radę? Bardziej do niego widzę Lamiglasa 12lb niż Parabellum 0-7...

No i dobrze dobrze, skoro takimi przynętami masz zamiar wędkować to bierz Lamiglasa 12lb.

A co jiga 1gr też go weźmiesz?:) 

• 0

Wracając do tematu wędek UL zastanawiam się nad wyborem między kijem Regular-Fast 3lb (do 5g) i Fast 4lb (do 7g) z ukłonem w stronę cieplejszego 3lb. Oczywiście pod pstrągi ;) wydaje mi się że głębsze ugięcie pozwoli na mniej nerwowe hole, docelowo ma być fluocarbon 0,17mm zamiast plecionki. Ma to wg was sens?

• Like 1

• 0

jak jestem zwolennikiem UL, to uważam, że 3lb i do tego zapewne Area, to jednak przesada - pod każdym względem

Myślisz że takim 3lb z fluo nie zatrzymam na dzikiej wodzie pstrąga 30-35cm? Większych się nie spodziewam a znając swoje szczęście to raczej mniejszych... 5lb Regular dawał radę z większymi rybami (tak do 40cm bez problemu na fluo 0,19) więc zastanawiam się czy jest sens odchudzić zestaw. Dopiero zaczynam się wkręcać w pstrągi i wolę dopytać.

Do Sylwestra będę się zastanawiać a pewnie nad wodę pojadę z 3,4,5 i 8lb dla pewności :P

• Like 1

• 0

Pstrąg potokowy dorasta do niezłych rozmiarów.Wybaczyć można wszystko, poza pozostawieniem przynęty w jego pysku i długim letalnym holem...To gatunek, który jest w Polsce właściwie reliktem!

Miejcie to koledzy dysputanci na uwadze!

Łowię go na muchę, gruby przypon, mocne wędzisko, PODBIERAK, i szybkie uwolnienie. :)

pozdrawiam Paweł

• Like 8

• 0

Pstrąg potokowy dorasta do niezłych rozmiarów.Wybaczyć można wszystko, poza pozostawieniem przynęty w jego pysku i długim letalnym holem...To gatunek, który jest w Polsce właściwie reliktem!

Miejcie to koledzy dysputanci na uwadze!

Łowię go na muchę, gruby przypon, mocne wędzisko, PODBIERAK, i szybkie uwolnienie. :)

pozdrawiam Paweł

Szacun dla pstrąga jest :) zastanawiałem się raczej nad spadaniem ze zbyt sztywnej wędki niż nad tym czy się urwie z gumką w pysku a hol miękkim kijem jest szybki.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Szacun dla pstrąga jest :) zastanawiałem się raczej nad spadaniem ze zbyt sztywnej wędki niż nad tym czy się urwie z gumką w pysku a hol miękkim kijem jest szybki.

Pozdrawiam

Rafale, niech spadnie raczej! Gumka pozostająca w pysku ma w sobie hak!

Przepraszam, już wcześniej wbiłem się w Wasz temat, ale będę konsekwentny - szybki hol na solidnym sprzęcie, PODBIERAK (krótszy hol)i uwolnienie!

Podbierak, co niby oczywiste, bardzo korzystnie wpływa na lądowanie i uwolnienie ryby.Polecam!

• Like 3

• 0

Dodałbym tylko do Pawła słów że podbierak z silikonową siatką na prawdę warto posiadać.

Niestety, to co czytam i widzę nad wodą, świadczy o jakieś dziwnej manierze w nastawaniu się na ryby w rozmiarach... wstydliwych. A jako wytłumaczenie argument że innych nie ma.

• Like 1

• 0

Rafale, niech spadnie raczej! Gumka pozostająca w pysku ma w sobie hak!

Przepraszam, już wcześniej wbiłem się w Wasz temat, ale będę konsekwentny - szybki hol na solidnym sprzęcie, PODBIERAK (krótszy hol)i uwolnienie!

Podbierak, co niby oczywiste, bardzo korzystnie wpływa na lądowanie i uwolnienie ryby.Polecam!

Chodziło mi o to czy pstrągi nie będą zbyt często spadać ze sztywniejszej wędki bo o to że będą się zrywać z gumką w pysku się nie obawiam. Podbierak mam i oczywiście zamierzam używać. Nie taki ładny, drewniany ale jakaś Daiwa Wilderness z mało klimatycznego plastiku.

Panowie... Ile razy trzeba mowić ze ultralight to nie zawsze dłuższy hol?

Podbierak to rzecz oczywista. :)

Nigdy pstrąg nie poszedl mi z przynętą.

Myślę że prawidłowo dobierając zestaw hol może być przyjemny, szybki i w miarę rozsądku siłowy. No chyba że trafi się pstrąg nad pstrągami czego sobie i Wam życzę ;)

Pozdrawiam