Skocz do zawartości

Słowenia & Bośnia

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Czołem, Koledzy

Wybieram się do Słowenii na pstrągi i mam w związku z tym pytanie do bywalców tamtejszych łowisk. Co prawda łowię zarówno ma muchę jak i na spinning, ale wolałbym pojechać tam ze spinem w reku. Czy jest w ogóle taka możliwość, czy też wszystkie najlepsze odcinki są odcinkami muchowymi?

Kolejna sprawa, czy ktoś ma jakies spinningowe lub muchowe doświadczenia z pstrągiem marmurkowym? Szczerze mówiąc nigdy nie zetknąłem się z tą rybą, a z tego co można zobaczyć tutaj

to zdobycz cenna i pożadana?

No i jeszcze to: dokąd sie wybrać żeby nie zostać obdartym przez tamtejszych górali do suchej nitki?

Z góry dziekuję za podpowiedzi.

Temat przerabiałem jak szykowałem się na wyprawę z braćmi Kalkowskimi w tamte rejony. Z tego co wiem to wszystkie najlepsze odcinki są muchowe. Ja miałem awarię rodzinną i nie pojechałem, ale chłopaki nałowili że hej. Widziałem zdjęcia i filmiki, marmurki tak duże że mogą zjeść krowę. To dobry cel podróży. Pogadaj z Rognisem, ja bym na Twoim miejscu wziął przewodnika przynajmniej na jeden dzień. Na najlepszych miejscach są piekielnie drogie dniówki, opłaciłem to wiem :angry: Wyniki też niesamowite, więc przygotuj się na wydatki, warto!

A propos marmurków - w dzień stoją przyklejone do dna i miejscowi łowią je na muchy ala jigi, czyli bardzo mocno obciążone.

Wynika z tego, że jigowanie kogucikami powinno być OK? Dozwolone jest łowienie na muchy na zestawie z np pałeczką tyrolską?

Wątpie. Musi być linka muchowa i zero dodatkowego obciążenia.

Koguciki bez zadziorów i na pojedynczym haku.

@hlehle kumple zdali mi szczegolowa relacje gdzie i co zlowili, wiec wiem co stracilem :D

Co do oplacania to mielismy wczesniej zarezerwowane imienne licencje, czekaly juz wypisane na miejscu wiec musialem jakos honorowo wybrnac z sytuacji. Musialem zrezygnowac dzien przed albo w dniu wyjazdu, no i trzeba bylo beknac. Chyba to byly jakies odcinki specjalne z ograniczona liczba miejsc. Niestety to byly te najdrozsze...

@hlehle kumple zdali mi szczegolowa relacje gdzie i co zlowili, wiec wiem co stracilem :D

Co do oplacania to mielismy wczesniej zarezerwowane imienne licencje, czekaly juz wypisane na miejscu wiec musialem jakos honorowo wybrnac z sytuacji. Musialem zrezygnowac dzien przed albo w dniu wyjazdu, no i trzeba bylo beknac. Chyba to byly jakies odcinki specjalne z ograniczona liczba miejsc. Niestety to byly te najdrozsze...

Tzw. trophy.

Nie łowiłem na nich ;)

Trophy - sa fajne dziennie może tam łowić chyba tylko 5 osób i za tą przyjemnosc płaci sie 90euro za dzien :D przynajmniej na Sava Bohinjka. Ogolnie ceny za dzien łowinie na normalnych odcinkach chodza po ok. 30euro.Przy zakupie licencji trzeba dokladnie sie zorientowac co i jak bo placi sie za poszczegolne sektory a kontrole sa czeste co akurat popieram:)

Jechac napewno warto sa ryby i piekne widoki

:D

• 7 lat później...

Witajcie,

jeśli ktoś w te wakacje planuje wyjazd do Bośni i Hercegowiny na ryby to polecam odcinek specjalny na rzece Trebižat w miejscowości Lijubski. Piękna rzeka i piękne ryby - potężne zdziczałe tęczaki, endemiczne pstrągi miękkogębe oraz potoki.

th6EuDQ.jpg

YAdZfzq.jpg

5V3i9iI.jpg

z61BRoz.jpg

puc5A9h.jpg

PFALRGO.jpg

• Like 15

Kolego, możesz więcej napisać.?

Przybliżyć koszty, logistykę ?

Jest co tam robić poza moczeniem kija ?

Koszty oczywiście są względne :). My za licencję zapłaciliśmy 10 euro/dzień. Za nocleg w dwupokojowy apartamencie z kuchnią i klimatyzacja również po 10 euro za dobę. Obiad w porządnej restauracji dla 3 chłopów z piwkiem oraz kawą to koszt około 100 zł.

No i jeszcze przejazd, ale to zależy od auta. Benzyna nieco tańsza niż u nas. Piwo i wino tańsze od wody ;).

Oczywiście, że jest co oglądać - Sarajevo, Mostar, wodospady Kravica, Blagaj, Hutovo Blato, pełno ruin zamków i pięknych rzek.

Z Ljubuski nad morze jest 40 km.

• Like 5