Skocz do zawartości

Słowenia & Bośnia

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć występują tam lipasy I inne ryby np.marmury czy głowy? Widziałeś kogoś z muchówką?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Lipienie są. Na odcinku o którym pisałem wolno łowić wyłącznie na spinning (co ciekawe wolno łowić z kulą wodną). Jednak kilka kilometrów wyżej jest piękny muchowy odcinek specjalny. Rójki są zazwyczaj dość obfite, a wieczorem i rano ale szczególnie wieczorem ryby ładnie zbierają. Łowilismy na suchą ale tylko w środku dnia i przy wysokiej wodzie - bez większych sukcesów:)

• 1 rok później...

Panowie,

Z tego co czytam "tu i tam" to na Słowenii głównie nimfa i streamer są skuteczne - czyli rozumiem że rzadko tam są zbiórki.  Ja natomiast najchętniej łowiłbym na suchą. Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej pstrąga zachęcić do zebrania suchej jak stoi na relatywnie płytkiej wodzie - i tu moje pytanie do tych co widzieli tamte wody. Czy jest sens szukać tam łowienia na najmniejszych (czyli płytszych) rzeczkach/dopływach tych głównych jak Soca czy Idrica? Widzę na mapach że są tam dostępne takie małe rzeczki.

Czy ktoś może się wypowiedzieć co do małych tam rzeczek i suchej muchy?

(myślę o wyjeździe we wrześniu).

• 2 tygodnie później...

Sucha jak najbardziej a w szczególności w dopływach .

1. Dzięki za odzew - namierzyłem parę małych rzeczek o których w necie dobrze piszą - czy mógłbyś słowo o nich napisać?

(próbuję się przygotować do wyjazdu - tak czy inaczej to długie rzeczki - warto by mieć jakąś lepszą wstępną orientację niż wszystko na miejscu sprawdzać bo czasu nie starczy)

- Radovna (okolice Bled),

- Trziska Bistrica (okolice Bled)

- Kokra (dalsze okolice Bled),

- Unec - Unica (90 km od Bled na Południe),

- Trebuscica (90 km od Bled na Południe)

2. Przy okazji proszę aby ktoś się wypowiedział jak tam jest z dostępem do rzek – na fotkach widzę piękne krajobrazy, kaniony itp. – czy tam się chodzi kilometrami do dzikich rzeczek? – czy zwykle jakaś droga, czy most jest w okolicy aby zejść w miarę szybko?

• 5 miesięcy temu...

Hej,

Mam pytanie do kolegów, którzy są zaznajomieni ze słoweńskimi wodami. Razem z kumem chcemy w tym czerwcu pojechać do Słowenii na rybki. Jesteśmy początkującymi muszkarzami (swoją przygodę zaczęliśmy zeszłej jesieni, ale metoda zapaliła w nas bakcyla), dlatego chcielibyśmy pojechać nad wody raczej „prostsze” do łowienia. Nam nawet już nie chodzi o te ogromne marmoraty tylko żeby mieć realną szansę na sporo teczakow i potoków na suchą muchę i nimfę.

Stąd moje pytanie - czy mógłby ktoś polecić dla nas jakieś fajne miejsce? Jeżeli tez to od razu może jakiegoś przewodnika i bazę noclegową. Wiem, ze da się uniknąć kosztów biura podróży, ale zawsze najlepiej jechać na sprawdzone :)

Z góry dziękuję za pomoc!!!

• Like 1

Jak jesteście poczatkujący - to polecam Bośnie -Rybnik i Plive. Zdecydowanie łatwiejsze łowienie jak w Słowenii. przepiękne lipienie i potoki. W drodze powrotnej możecie jeszcze zaczepić o jakaś rzekę z tęczakami (kiedyś tam było chyba 3 rzeki z gigantycznymi tęczakami -nie wiem jak teraz ) , albo wracać przez Słowenie.

Ale jak łowicie dopiero od kilku miesięcy, albo w sumie macie za sobą kilka wypadów - to szukał bym zdecydowanie łatwiejszych łowisk jak Słoweńskie.

Wiem ze Michał organizuje wyprawy do Bośni "po pieniądzach" 

https://live4flyfishing.eu/pl/bosnia-guiding-trip/

Gdybyście jednak zmienili zdanie i zamiast Słowenii zdecydowali się a Bośnie - dajcie znać. Podeśle trochę informacji, namiary na przewodnika, noclegi itp

• Like 1

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Zależy gdzie w Słowenii będziesz. O górach i pstragach na Sawie Ci nie pomogę, ale w którymś wątku koledzy się na ten temat wypowiadali. Jednak jeśli się wybierasz w okolice chorwackiej granicy, to ten odcinek Sawy mogę polecić. Jest sporo klenia, kapitalny boleń i zerowa presją. Dodatkowo do Sawy wpada tam Krka, więc jest gdzie łowić.

Pozdrawiam

Rodzynek

• Like 3

Marmurek to raczej Sava Bohinjka, a tam tylko mucha, chyba że coś się zmieniło. Na Radovnej też raczej mucha.

Musisz poszukać, ja tak jak pisałem wcześniej, łowiłem na ostatnim kilkunastokilometrowym odcinku Savy po słoweńskiej stronie, a tam z pstrągami się nie spotkałem.

Pozdrawiam

Rodzynek

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Podbiję temat. Jutro wybieram się do Bośni, nie stricte wędkarsko, ale biorę sprzęt. Ktoś ostatnio odwiedził wspomniany wyżej odcinek spiningowy na Trebizat ? Może jakieś porady ????? W sumie będe też w Słowenii, tam również tylko mucha czy są odcinki spinningowe ?

Edytowane przez Bolesław