Skocz do zawartości
  • 0

Wracam do "żywych" :-)

Slavecky

Pytanie

Hej!

Ano pakupiłem Kolibri 330 :D

W kwietniu zamierzam do niego dokupić Sea Kinga 5KM 4-suw i zacząć śmigać w miarę rodzinnych możliwości na rybki :D

Do kanału Żerańskiego mam 1km (mniej więcej na środku - okolice Kabiałki) Na początku pewnie poćwiczę kanał a wraz z wprawą będę próbował pływać na Zalew, Narew, Bug... a jak mi ktoś sprzeda know how to może się przez śluzę w lato na Wisełkę wybiorę?

Jakieś rady dla pontonowowej zielieninki? :D

Pozdr

S.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konw how jest prosty. Płynie się do śluzy, wyłazi na górę, płaci bodajże 6PLN, potem już tylko przez pralkę i wio na Wisłę :mellow:

Jeżeli będziesz rozkładał ponton sam, dorobiłbym do niego kółka/wózek. Można np. z wózka transportowego (do kupienie w Castoramie/Praktikerze/Allegro w granicach 70-90PLN). Przy niewielkiej modyfikacji może także służyć jako wózek do przechowywania i transportu silnika.

• 0

Dzięki za rady. A ktoś pływa na Wisełce pontonem? Jakies rady?

Namierzone niespodzianki pod wodą?

Fajny artykulik znalazłem tu:

http://www.shrap-drakers.pl/artykul/malym-pontonem-po-wielki ej-mazowieckiej-wisle/

Coś dodacie? :D

S.

Świetny artykuł. W minionym roku też zacząłem uprawiać spływy pontonem, identycznym jak autor artykułu, nawet odcinek wisełki ten sam, znajome rewiry.. Piękna sprawa.

• 0

Ze slizgiem to ciezko bedzie. Zeby byl pelen wypas to 2 garki trzeba miec i kolo 10KM, zwlaszcza jak sie to obciazy gratami.

No i to jest, jak bylo wzmiankowane, tzw. podloga polsztywna, pewnie latwiej sie rozklada ale za to nie daje tej sztywnosci konstrukcji co podloga z profili.

No i oplywowosc nieco gorsza bez tego kila.

Nie mniej plywac da rade chyba... B)

Gumo

• 0

Wy się martwicie brakiem mocy ja mam odwrotny problem mam jej za dużo i do trola muszę wypuszczać dryf kotwę aby zredukować minimalną prędkość z 4.5 do 2 km godz. Kombinuje już jakiś mały silnik jako trolingowy i dylemat mój to ? elektryka czy spaliniaka założyć. Elektryk wymaga dodatkowego akumulatora i ładowania mimo że silnik daje mi 25A prądu nie jestem pewny czy naładuje grzmota po długim trolingu no i waga taka sama jak spaliniaka w granicach 4-6km,ten znowu byłby fajny w cztero takcie aby nie trzeba było robić dodatkowej mieszanki.I bądź tu mądry w co zainwestować.

• 0

Za bardzo już nie mogę nic zrobić 70KM pływam na 500obr/min śruba 13,1/2x19mogę zakombinować z 15ką ale to nic nie da i tak będzie za dużo bo ona ma sporo większe łopaty i tak ciąg będzie na małych obrotach większy bo silnik zwiększy samoczynnie obroty jałowe a zmniejszać nie chciałbym.Jedyna alternatywa drugi napęd.

• 0

Udało się! :D

Wystarczyło, że dupsko posadziłem po środku a nie na tylnej ławeczce i poszedł jak burza! :D))

Odcinek kanału Żerańskiego (Zdziarska - II port na Żeraniu) - 20 min w ślizgu :D

Jeden minus to to, że łapę trzeba do tyłu, do rumpla wyciągać i niewygodnie... ale pewnie rura od starego odkurzacza po małym tunningu załatwi sprawę

Faktem jest, że przy podłodze jak żelazko (brak kilu) ślizgacz jest szalenie podatny na.. na wszystko! Od falki, przez puszczenie na chwilkę steru, po boczny wiatr...

S.

post-256-1348915563,7056_thumb.jpg

post-256-1348915563,881_thumb.jpg