Skocz do zawartości
  • 0

O szczupakach... metodzie połowu... przynętach... moje pytania.

Gość White-fish

Pytanie

Gość White-fish

Szczupaki?? No właśnie, niby łatwe do złowienia - a jednak trudne (zwłaszcza wtedy gdy jest go coraz mniej).

Teraz jeszcze jest marzec, ale przyjdzie kiedyś maj. A dusza czeka by poczuć na kiju centkowanego drapie?źnika.

Wątek ten tworze by dowiedzieć sie jak go złowić, mo?źe nie umiem, mo?źe staciłem wiare w swoje umiejętności. Mam te?ź pytania dotyczącego sprzętu (mam problem gdzie go umieścić, wiec w razie czego przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego wątku). Do szczeg?łł?łw...

Od trzech lat nie miałem przyjemności kontaktu z centkowanym drapie?źnikiem... Łowiłem tylko na gumy w przedziale od 7 do 10cm uzbrojonych w gł?łwki jig'owe dostosowane do warunk?łw panujących na łowisku. Pr?łbowalem wszystkiego opadu, powolnego-monotonego ściągania, raz szybciej-raz wolniej, oczojeb?łw jak i naturalnych kolor?łw - lecz nic z tego!

Nie mam ju?ź wiary do gum i do sprzętu kt?łrego u?źywałem - dlatego sie z nim rozstałem. Przeczytałem juz praktycznie wszystko na temat tych ryb, lecz dalej nie mogę go złowić. Wiem ?źe łowię na łowisku przełowionym! Dość płytkim (od 0,5 do 3m - kłania sie głębokość idealna do jerk?łw) mocno zarośnietym roślinnością pod jak i nad wodną w okolicach brzegu (co praktycznie dyskwalifikuje łowienie z brzegu, pozostają tylko wyrwy w roślinności). Z środka pływającego lub brodząc jest o niebo lepiej.

Odnośnie sprzętu...

Z gum postanawiam zrzeygnować, za długo bez efektu ich u?źywałem (lecz w przyszłości nie m?łwię nie, muszę od nich odpocząć!!!) Chciałbym iść w stronę twardych przynęt (wahadł?łwek, obrot?łwek, wobler?łw). W związku z tym i?ź łowie w dosc płytkich zbiornikach kłaniają sie raczej obrot?łwki z lekkim korpusem (np. Mepps Lusox nr.3 wa?źącym 20,5g z gł?łwką) jak i zwykłych podstawowych (chodzi mi tu o obrot?łwki z paletką w standardzie aglia, comet itd, np. DAM Effzeet nr.5 wa?źący 12g) Czy wahadł?łwki (np. CF Hauer wa?źący 31g). Jak widać są to blachy dość cię?źkie, nie wykluczam tak?źe podstawowej przynety na szczupaki polskich rozmiar?łw obrot?łwki Mepps Aglia nr.3 o wadze 6,5g). Wiem ?źe du?źo ju?ź napisałem, domyślam się ?źe mało komu będzie chciało się to czytać... więc przejdźmy do wobler?łw. Myślę tutaj o typowych szczupakowcach takich jak Salmo Perch 8F/12g czy 8DR/14g, Jaxon'ie Karasiu 9cm/17g jak i jerkach typu Salmo Slider 10S o wadze 46g. Ot taki set przynęt myśle bardziej przybli?źający mnie do złowienia upragnionego szczupaka kt?łrego ostatnio widuje na waszych fotografiach czy stoiskach rybnych przy okazji bycia w super-markecie. Ja po prostu tęsknię za tymi cholami, świecami... Ach... marzenia?

Jak pogodzić przynęty wa?źace zar?łwno 10 jak i 50 gram, by łowić nimi jednym kijem (w wersji spinningowej)? Do głowy przyszedł mi jeden pomysł - Batson IMB-785 (1,98m / 10-42g / 12-25lb/ Fast), kt?łry mam nadzieje pozwoli na wmiare komfortowe łowienie obrot?łwką wa?źącą 6g (Mepps Aglia nr.3) jak i prawie 50g jerkiem (46 gramowy, tonący Salmo Slider 10). Czytałem gdzieś słowa Pana Ireneusza Matuszewskiego ?źe blanki z serii Mag-Bass mo?źna przecią?źać prawie o drugie tyle ile są opisane... A i moc moim zdaniem odpowiednia do szybkiego wycholowania szczupaka z mocno zarośnietego zbiornika, czy zaoszczędzenie na przynętach lubiących czasem złapać zaczep...

Przychodzi najwa?źniejsze pytanie: Co sądzicie o mojej historii, co radzicie by nie przejechać sie po raz kolejny. Dodam ?źeby nie było zbędnych komętarzy typu częściej chodzić nad wodę i łowić, ?źe na rybach jestem przewa?źnie 2 lub 3 razy w miesiącu...

P.S --> co sądzicie o jerkowaniu przy pomocy kołowrotka o stałej szpuli? Jedni m?łwią ?źe szybko zajedzie sie kołowrotek, lecz logicznie myśląć Ci co łowią na koguty te?ź by szybko wymieniali kołowrotki - a jednak tego nie robią, bo przynętę prowadzi sie kijek - nie kołowrotkiem!! Drudzy ?źe łowienie takie jest niekomfortowe bo plecionka kaleczy palce... co dla mnie jest bardziej prawdopodobne - ale przecie takim jerkiem nie rzuca się siłowo... Ten temat był ju?ź wałkowany na forum , ale ja nie mogę go odnaleźć.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na wstępie zaznaczam, ?źe wcale nie chcę być złośliwy. A teraz do sedna: pojedź na ryby gdzieś, gdzie są ryby... :D i spr?łbuj połowić nie tylko na gumy.

O łowieniu szczupak?łw napisano ju?ź na tym forum tysiące post?łw i kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt artykuł?łw. Wątpię, abym m?łgł przekazać Ci coś jeszcze :unsure: BTW przypominam sobie co najmniej kilku u?źytkownik?łw z podobnymi problemami - warto poszukać w zasobach.

• 0
Gość White-fish

Złośliwy nie jesteś :D na gumy łowiłem bo łowiłem ;) (na nie miałem najwięcej szczupak?łw).

Owszem, napisano tysiące post?łw, lecz jest te?ź duuu?źo artykuł?łw na stronie gł?łwnej dotyczących szczupak?łw.

Tylko jak je odnaleźć w zasobach forum jak nie mogę znaleźć przeglądarki, bo w jej miejscu jest reklama?

• 0

Za Krzyśkiem: przede wszystkim rozejrzyj się za rybniejszym łowiskiem.

Co do przynęt na Twoją płytką i zarośniętą wodę, to generalnie dobrze celujesz. Mam tylko trzy malutkie sugestie:

1. Wyklucz lusoxa. Jak dla mnie to blaszka na głębsze wody -po to właśnie dodatkowe obcią?źenie (mo?źna łowić r?łwnie?ź z opadu). Fajna sprawa na głębszą wodę, utrapienie na płytkich, zarośniętych zbiornikach. M?łwię to na podstawie własnego doświadczenia.

2. Nie b?łj się większych przynęt. Szczupaki na pewno ich się nie boją. Czemu tylko tr?łjeczka? Czemu nie Mepps Aglia 5? Mo?źna dalej rzucić, mo?źna prowadzić ją tu?ź pod powierzchnią, lawirując pomiędzy kępami wynurzonego zielska. Dobierz tylko kolorek i naprz?łd :D I jeszcze jedno: przerzuciłem sporo obrot?łwek i zaprawdę powiadam Ci, ?źe jest ogromna r?ł?źnica pomiędzy obrot?łwkami Mepps Aglia a blaszkami z paletką w standardzie aglia.

Zapomniałem jeszcze o Aglia Winner Shallow Runner. Idzie bardzo płytko, tyle ?źe z lotnością nie teges (nr 5 wa?źy chyba 7g, a z mokrym chwostem z 10 g mo?źe)

3. Na Twoje płytkie łowisko weź raczej pływające sliderki. Tonącymi będziesz grabił zielsko. Nie wiem jak uwa?źają inni koledzy, ale według mnie pływająca 10-tka ma og?łlnie lepszą pracę od tonącej. 10S jest bardziej leniwa. I spr?łbuj koniecznie typowych powierzchniowc?łw. Np.: Salmo Maas Marauder (tylko nie prowadź go jak na tym filmiku, kt?łry wyskakuje w googlownicy zaraz na pierwszym miejscu ) Tym trzeba naprawdę fest szarpać, a nie ciągnąc jak zdechłego szczura.

Poza tym polecam Jerkowanie na płyciznach. oraz inne artykuły i wątki, kt?łre wyskoczyły mi z jerkbaitowej wyszukiwarki po wpisaniu hasła szczupakowe przynęty. Miłej lektury. :D

• 0

1. Wydaje się, ?źe to łowisko jest rzeczywiście do niczego. Jeśli nie masz mo?źliwości poszukać innego to radzę nietypowe przynęty. Kiedyś sporo łowiliśmy z kolegą w małym zbiorniku gdzie ryb było mn?łstwo po pewnym czasie opatrzyły im się nasze wabiki. Ka?źda radykalna zmiana typu, koloru, wielkości przynosiła natychmiastowe zwiększenie ilości brań. Mo?źe coś czego nikt tam nie stosuje np. spinerbaity lub jakieś tandemy obrot?łwka z gumą. Skrzydełko obrot?łwki 20 cm na przyponie przed gł?łwną przynętą. W środku słonecznego dnia obrot?łwki z odblaskową folią. Wahadł?łwki z cienkiej blachy w opadzie

2. Pr?łbuj wczesnym rankiem, lub lepiej tu?ź przed i po zachodzie słońca. Mo?źe wypad na dwie trzy godziny a nie na cały dzień?.

3. Zachowuj się cicho - jak podejdziesz do brzegu poczekaj 5 minut(zegarkiem w reku) potem wrzuć pływającego wobka i zn?łw ze trzy minuty a?ź wszystko się uspokoi i dopiero zacznij ściągać. Z ł?łdki tak samo.

2. Lusoxy były i myślę są nadal ulubionym narzędziem jednego z tuz?łw polskiego spiningu. Trzeba jednak manipulować wielkością cięzarka z przodu

U.

• 0

(...)

2. Lusoxy były i myślę są nadal ulubionym narzędziem jednego z tuz?łw polskiego spiningu. Trzeba jednak manipulować wielkością cięzarka z przodu

U.

Na płytkim i zarośniętym? Pytam, bo chcę uściślić. Ja te?ź lubię lusoxy, ale na głębszej i nie tak zarośniętej wodzie. Na łowisku podobnym do opisanego przez Lukassa -pora?źka.

• 0
Gość White-fish

Roch i Ugly chłopaki właśnie o takie wypowiedź mi chodziło :mellow: Właśnie o rady odnośnie przynęt i sposobu ich prowadzenia.

Czemu tylko tr?łjka? :unsure: sam nie wiem, za twoją radą spr?łbuję obrot?łwek od piętki w g?łrę B)

Odnośnie tego sprzecznego Lusoxa, wydaje mi się ?źe jedo głębokość pracy będzie zale?źeć gł?łwnie od obcią?źenia i szybkości jego prowadzenia? :unsure:

• 0

Roch i Ugly chłopaki właśnie o takie wypowiedź mi chodziło :mellow: Właśnie o rady odnośnie przynęt i sposobu ich prowadzenia.

Czemu tylko tr?łjka? :unsure: sam nie wiem, za twoją radą spr?łbuję obrot?łwek od piętki w g?łrę B)

Odnośnie tego sprzecznego Lusoxa, wydaje mi się ?źe jedo głębokość pracy będzie zale?źeć gł?łwnie od obcią?źenia i szybkości jego prowadzenia? :unsure:

Musze przyznać, ?źe nie kombinowałem z obcią?źeniem. Jak było w opakowaniu, tak pozostało i taką blaszką pr?łbowałem łowić na płytkim. No i czesała zielsko z ka?źdym razem. Poszła do pudełka, a w ruch poszły l?źejsze blaszki, kt?łre nie mają skłonności do buszowania w zielsku.

Co do Aglii i Shallow Runnera, to muszę dodać, ?źe ta pierwsza blaszka wymaga prowadzenia ze szczyt?łwką do g?łry (jeśli ma iść pod powierzchnią) i trzeba mieć ją na korbie ju?ź od momentu zetknięcia z wodą; druga blaszka sama idzie po wierzchu.

Przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna: Balzer Colonel. Wa?źy 6 g, ale ma czerwonego chwosta, kt?łry po namoczeniu dodaje nieco wagi. Ja mam ją w rozmiarze 2 (odpowiednik meppsowskiej piątki). Te?ź bardzo łowna.

• 0

Tak jak inni: zmień łowisko. Ja się szczupakami nie zajmuję bo u mnie ich nie ma. Jadę raz dwa razy do roku tam gdzie są. Łowię w takiej wodzie jak opisałeś. Na gumy i na lusoxy. Ostatnio zacząłem na jerki. Ja bym się zastanowił nad tym czy tam gdzie jeździsz ktoś w og?łle łowi szczupaki.

• 0
Gość White-fish

Roch dzięki za podpowiedź odnośnie Aglii i Shallow Runnera :D

Krisu23, ryby tam niby są. Czasem słychać o jakimś 60 czy 70cm szczupaku,

m?łj ojciec złowił w zeszłym roku trzy ale kr?łtsze od dolnika sipnningu do 30g (mniej ni?ź 30 cm).

Ale jak są małe to muszą być i du?źe?]

• 0

A ja to jeszcze uwa?źam, ( mo?źe inni mnie wyśmieją) ?źe przy połowie szczupaka znaczenie ma księ?źyc, tzn. fazy księ?źyca bo jak jest pełnia to znacząco moje wyniki odbiegają od tych w innym okresie .. i czasem się zastanawiam czy to przypadek czy moja podświadomość.

P.S.

A kłusoli to zawinąć w ich sieci i do wody z cię?źarkiem.....

• 0

Nie trzymaj się ?źadnych schemat?łw co do przynęt(w granicach rozsądku)musisz kombinować na wszystkie sposoby jak prowadzić wabia.Mo?źe odchudź sprzęt,mo?źe rano,w południe,wieczorem,mo?źliwości są setki.Mam takie jeziorko,byłem z 8 razy tam bez kontaktu z rybą,za 9 razem pojechałem na zupelnym luzie dostałem 5 sztuk w 3 godziny :D

• 0
Gość White-fish

Pawekus, gdzieś, nie pamiętam czy w necie czy w gazecie o tych fazach księ?źyca. Mi się to sprawdziło podczas nocnych polowań na sumy :D przy szczupakach nie pr?łbowałem.

Sobol z prowadzeniem gum kombinowałem to z woblerem czy blachą te?ź będę ;) Co do kłusownik?łw to się zgadzam :mellow: ale to temat na inny wątek :D

• 0
Gość White-fish

W takim razie uzgodnione przynęty ok 15 cm :mellow: takie ott szczupakowe <_<

Teraz mam pytanko odnośnie sprzętu. Do przynęt zaczynających swoja wagę powiedzmy od 10g (obrot?łwka Balzer Colonel nr.2/6 g jak kolega Roch napisał odpowiednik wielkościowy Meppsowskich piątek) do powiedzmy 50g (Salmo Slider 10S) lepszy rzutowo byłby zestaw spinningowy czy castingowy? :unsure: Chodzi mi o to by nie targać ze sobą dw?łch wędek, tylko w

miarę komfortowo rzucać 10 jak i 50 gramami. Wiem, wiem odpowiecie ?źe to kwestia gustu! Obecnie jestem w posiadaniu super kołowrotka o stałej szpuli Shimano Super X 3000GT

(przy boleniowaniu się o niego nie boję, lecz przy 50 gramowym jerku wydaje mi się on za delikatny. Mam rację?) Jakie rozwiązanie polecacie? Zainwestować w multiplikator typu Revo Premier lub Curado 201E7?

• 0

Ja przez spory okres czasu łowiłem Dragonem z serii Millenium Fatso Jerk 1,98 bodaj?źe do 60 gr i uwa?źam ?źe jest to bardzo udana wędeczka. Wyciągnąłem na nią wiele szczupak?łw. Łowiąc na du?źe gumy jak i na slidera. Aczkolwiek z powodu chęci obsługi przynęt większych, patrz: du?źego skinnera, czy slidera 12 oraz spr?łbowania przygody z castingiem zainwestowałem w multik Curado 201E7 , o kt?łrym piszesz i zam?łwiłem Guide Select Skinner Cast.

• 0

M?łj zestaw to abu revo s na kijaszku 2 m, c.w. 10-40 g. Z tymi lekkimi obrot?łwkami to tak r?ł?źowo nie jest. Daję radę tylko dlatego, ?źe łowię z łodzi.

Z kijem to ju?ź trzeba dokonać wyboru, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na multika. Jeśli chcesz komfortowo łowić z brzegu lekkimi obrot?łwkami, to zapomnij tonących sliderach 10, 12-kach. Jeśli chcesz łowić na S10S, S 12-ki i inne przynęty w tej klasie wagowej -zapomnij o lekkich obrot?łwkach. Nawet nie pr?łbuj zło?źyć zestawu do wszystkiego, bo będziesz miał zestaw do niczego.

• 0

Łowiłeś na gumy, prawda? Kolega Sobol dobrze prawi. Kombinacje z obcią?źeniem itp. Ale nie tylko z obcią?źeniem. R?łwnie?ź z wielkością gumy i obcią?źeniem.I odpuść sobie Meppsy. Zał?ł?ź DAM Effzetta w mniejszym rozmiarze i spr?łbuj. Zalecany kolor: Leperka i Black Furry.Następnie zamelduj o wynikach. :mellow:

• 0
Gość White-fish

Roch ja zamierzam łowić zar?łwno z łodzi jak i brzegu. Co do przynęt to ju?ź mogę powiedzieć i?ź będą to:

- woblery od 15 do 40g

- obrot?łwki od 10 do 30g

- wahadł?łwki od 10 do 30g

- z czasem dojdą gumy ;) od 10 do 15cm na gł?łwkach 7-15g

Spos?łb łowienia to zwykłe spinningowanie jak i nowość dla mnie trolling :unsure: (ale to okazjonalnie, gdy?ź ł?łdkę będę wypo?źyczał).

Co do wędziska myślałem o Batsonie IMB785 (1,98m/10-42g/12-25lb/Fast) lecz w jednym z artykuł?łw na stronie gł?łwnej znalazłem

informacje i?ź wędzisko dobrze pracuje w przedziale wagowym 30-70g. Wiem te?ź ze blanki z serii Mag Bass mo?źna przecią?źyć dwukrotnie

czyli IMB lub MB784 (1,98m/7-28g/12-20lb/Fast) powinien być idealny :unsure:

Novis w akcie desperacji rzucałem szczupakom 40mm gumową imitacje narybku, a one mnie w dupie miały :angry: kombinowałem tak?źe z obcią?źeniem

łowiąc 10cm kopytem na 5g gł?łwce w dłuuuuuugim opadzie.