Skocz do zawartości

Fachowcy... Jak budowane sa wedki.

Tomey

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to tak jest...dla każdego ''custom'' znaczy co innego,dla jednego wystarczy,że nie zrobiły tego ''chińskie'' rączki,dla drugiego to kije na komponentach za 1000-2000zł.Mój warsztat przypomina ten z 3 filmiku czyli często biurko i stół w salonie,plus toczenie rękojeści w kuchni ;) .Sam robie na szybkich żywicach (klejach) i sklecenie gotowej rękojeści z toczeniem trwa 2-3 godziny,później 2-3 godziny omotki (przymierzanie i testy rzutowe to około 1-2 godzin) i w sumie rzecz biorąc,można się wyrobić z tym w ciągu jednego dnia...przy lakierowaniu schodzi mi troszkę dłużej bo kładę od 3 do 5 warstw z pauzami na utwardzenie lakieru.

• Like 4

Koszulka termokurczliwa kruszy się po jakimś czasie, drugi filmik poraża fuchą i to niesamowitą a trzeci .... , warsztat jak warsztat pierwszą gitarę robiłem na podłodze w pokoju ale ten gościu piłując korek pilnikiem nie ma prawa zrobić tego równo no bo to jest niemożliwe. Może jestem przewrażliwiony na punkcie dokładności (0,01 mm to standard w lutnictwie) ale widziałem fotki forumowych kolegów którzy robią wędki po pracy !!! i chylę czoła zarówno za podejście do tematu jak i za warsztat, ogólnie rzecz ujmując jestem pod wrażeniem bo mało kto budując kije po pracy tak się przygotował to oznacza tylko jedno - to pasja a pasja znaczy dążenie do perfekcji i powiem tylko Wielki Szacun dla tych twórców i trzymajcie tak dalej.

• Like 1

Fatso chyba pora się obudzić ...., jaka wędka dla początkujących, początkujący idą do sklepu a nie do pracowni a jeśli myślisz o początkującym rodbuilderze to czego mądrego nauczy go ten filmik ... ?

Pieprzyć taśmę ale podejście jegomościa jest absolutnie nie poprawne tak czy owak dzięki za uwagę, nie będę tego ciągnął bo się skończy awanturą o jakiś dupków którzy nie rozumieją prostych zasad.

Pozdrowionka

taśma też źle działa przy dokręcaniu kołowrotka "na beton".....wiem bo mi udało się przesunąć montowane na taśmę uchwyty....jak u siebie montowałem na tuleje grafitowe to nie udało mi się odzyskać uchwytów po połamaniu kija...... papier....jest najlepszy mięciutki i pachnący...wtedy jest do.... ;) oczywiście ja się nie znam bom zielony w temacie ;)

Ja też w jednym wypadku nie mogę się tylko bez niej obyć . I naj lepiej jeśli jest tak jak już napisano -pachną i mięciutka.

Uważam ,że to taki sam kanibalizm jak 2 cm szpachli na samochodzie , a po położeniu pięknego metalik efekt jest???? -tylko ku..ta SWIDOMOŚĆ... ale nie mechanika tylko właściciela. ...

Edytowane przez miramar69

Przyznaje racje w tym wypadku. Nie neguje nawiniecia kilku zwojów , bo innej możliwości raczej na razie brak , choć wszystko zależy też od uchwytu. Mowa moja była na temat świadomego pchania metrów taśmy , gdy można wykonać to bardziej zgodnie z obecnymi możliwościami , a dalej jest to praktykowane jak w latach demoludu.

Kiełbasę też wtedy rasowanao taśmą ,tylko nie była ona pachnąca i mięciutka

Zamiast tasmy moze byc grafitowy teleskop pociety na arbory stosownie do wywaganej srednicy wew.... nakładka grafit na grafit.... Jednak konia z rzedem temu kto wyczuje róznice podczas łowienia. Można tez piankowe Arbory staczać na blanku do średnicy papierka... co mnie jakos nie przekonuje w trwałości.

Obejrzrałem dokładnie trzy filmy i moim skromnym zdaniem sa na nich naprawde Fachowcy... sprawne ruch dłoni wskazują ze wiele, wiele wedek wykonali z tym luzem niezbędnym do tego aby wedka łowiła a nie stała za szafą :)

• Like 8

Tu chyba poruszyłeś kolejny temat - wędkarza i wędki do codziennego łowienia jako narzedzie oraz gadżeciaży którzy patrzą na łowienie z pryzmat upchania max świecidełek niczym z japońskich komiksów i wyglądu. Choć nie powiem -czasami da się to połączyć.

Trzeba by sobie zadać najpierw pytanie do czego ma to mi służyć ???, do codziennego wędkowanie co nie oznacza ,że trzeba np napchać pod uchwyt taśmy ,czy chwalenia się wędką i trzymania jej w szafie gdyż kosztowała krocie.

• Like 1

Jedyne zagrożenie jakie niesie użycie taśmy papierowej  jest takie że trzeba to dokładnie wykonać . Chodzi o to że przy wklejaniu uchwytu  taśmę trzeba dokładnie pokryć klejem a szczególnie lica naklejonych walców tak aby uniemożliwić dostanie się tam wody i kontakt papieru z wodą . Reperowałem już taką wędkę ,oczywiście uchwyt się obracał ,środek zgnił również reperowałem  wędkę gdzie uchwyt był wklejony na arborze z bardzo jasnego "piaskowca"  bo pozostała po nim tylko garstka piasku :) Taśmy staram się nie używać jako arborów ,jeżeli jestem zmuszony to lepszym rozwiązaniem są arbory wykonane z twardego Polyurethanu .Godne polecenia są produkty PacBay np. http://tackle24.de/index.php?a=662 ,jednak najlepiej zrobić arbory ze starej wędki grafitowej ,rovingu  itp,itd ,Na specjalne zamówienie robiłem kiedyś wędkę gdzie jako arbor użyłem taśmy z włókna węglowego http://shop1.r-g.de/list/Faserverstaerkungen/Kohlefaser/Baender  kolega twierdzi do dziś że wędka ma dużą czułość :) ale zwykłe arbory wydają się być chyba optymalne 

• Like 1