Skocz do zawartości

Shimano Stella 01 SW 4000 PG w wersji DH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako zagorzaly fan podwojnych korbek w kolowrotkach spiningowych, po dluzszych przymiarkach i analizach udalo mi sie dzis zrealizowac moj projekt, ktory nie dawal mi spokoju :D

Shimano Stella 01 SW 4000 PG w wersji z podwojna korbka.

Nie trafilem jak dotad takiej wersji tego kolowrotka nigdzie w necie, wiec dzialalem po omacku.

Na szczescie projektanci z Shimano wyszli mi na przeciw. Okazalo sie ze wystarczy wybic nit z korbki zwyklej DH z Europy (zastosowalem korbke dostepna jako zamiennik do Baitrunnera 4000).W miejsce europejskiego trzpienia z plastikowym kolnierzem zastosowalem oryginalna oske - trzpien, wkrecana w kolo przekladni dostepna z rozkrecalnej korbki Shimano Stella SW. Po zkreceniu i wlozeniu nowego nita osiagamy zamierzny efekt.

Zero luzow.

Wszystko spasowane.

Podwojna korbka o dlugosci ramienia 55 mm zamiast pojedynczej standardowej korbki o dlugosci ramienia 65 mm.

Jak to wplywa na prace kolowrotka juz ustalilismy w tym watku :

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18336&am p;am p;start=0&

Estetycznie moznaby sie przymierzyc do wymiany srebrnego kolnierza miedzy korbka a korpusem na jakis w kolorze czarnym badz grafitowym, albo granatowym. Byc moze podejme trud ze znalezieniem kolnierza w ciemniejszym kolorze...

Funkcjonalnie jest to czego oczekiwalem i co lubia fani podwojnych korbek.

Wagowo korbka podwojna wazy tyle co oryginalna wyposazona w duza gumowa galke. Takze przybylo jakies 25 g.

Ponizej zdjecia :

Zachecam wszystkich do tuningu swoich maszyn B)

post-16-1348915228,0548_thumb.jpg

post-16-1348915228,2908_thumb.jpg

• Like 1

O gustach się nie dyskutuje więc .... tylko powiem, że mnie właśnie zawsze denerwowały korbki podwójne. Już w czarnych AERO ich jakoś nie polubiłem i tak zostało :mellow:

:lol:

Dlatego jestem zdania ze do kazdego kolowrotka powinna byc do wyboru : albo taka albo taka :D

Piękna sprawa.Brdzo podoba mi się ten reel .i podejcie z realizacją założeń projektowych.,niedosyć że masz super precyzyjną i mocną maszynę,to jeszcze satysfakcje z tego że jast taka ,jaką Ty ją potrzebowałeś.brawo :D

I jeszcze jedno jeśli mogę,zostałem poproszony przez kolegę który po przeczytaniu tego watku,ma pytanie do was,

Czy ryobi Zauber/spro red/blue/black i im podobne na bazie ryiobi,mają 4 czy 6 kontny otwór w kole zetatym w który wkładamy korbkę?/chodzi o jego średnicę wzg korbek podwójnych shimano)jesli ktos posiada obydwa modele ,tj shimano (nawet z pojedynczą korbą)i ryobi/spro lub dragona czy byrona alice,to prosże o sprawdzenie czy pasuja do nich korby od shimano.

Idąc dalej do przodum bom zafascynowany :mellow: mozliwoscia zrobienia DH bo tez jestem miłośnikiem podwojnych korb,to czy ta by pasowała

=================================================

http://cgi.ebay.co.uk/SHIMANO-SPARES-ST-4000-FA-BAITRUNNER-D OUBLE-HANDLE-/170604288876?pt=UK_SportsLeisure_Fishing_Reels _JN&hash=item27b8cedb6c

@gorgol

tak, to jest taka korbka jaka ja wykorzytalem i ktora bedziesz mogl wykorzystac do TP SW.

uwazaj tylko przy wybijaniu nita z niej - zrob to tak by nie poniszczyc powloki lakierniczej samej korbki i najlepiej by jeszcze sie dalo wykorzystac ten nit oryginalny...

Guzu ale ta jasna tulejka dystansowa przy korbie nijak nie pasi

do kompletu.Zrób coś z tym, pomaluj itp.itd. ;)

@Jozi

Wszystkie stelle z wkrecanymi korbkami maja srebrne korbki, moze to nisza do wypelnienia ? Moze trzeba rzucic na rynek pokrywane korbki w kolorach CUSTOM ?

pomysle nad tym, na razie probuje poczynic pewne ulepszenia tej wersji co widzicie na zdjeciach

Mam nadzieje ze temat jest rozwojowy i tego typu inicjatyw bedzie przybywalo.

No własnie apropo rozwojowosci,

>1 czym wybiłeś nita

>2 z własnego doswiadczenia wiem ze jak nit jest juz -(gdziekolwiek)wbity a sie go usunie to z niego juz jest nic,do

-do du_ _ sie nadaje.

>3widze ze korba od baitrunnera,ma taki sam trzpień,przetykany -przez cały młynek i zakreceny śrubką z drugiej strony,a jak mam -okume epix pro 40 i tam też jest zapasowa podwójna,i czy ona by -pasowała???a co do koloru tulejki:lata mi to jak ruski sputnik -koło jaj :lol: grunt aby podwójna korba była.

No własnie apropo rozwojowosci,

>1 czym wybiłeś nita

>2 z własnego doswiadczenia wiem ze jak nit jest juz -(gdziekolwiek)wbity a sie go usunie to z niego juz jest nic,do

-do du_ _ sie nadaje.

>3widze ze korba od baitrunnera,ma taki sam trzpień,przetykany -przez cały młynek i zakreceny śrubką z drugiej strony,a jak mam -okume epix pro 40 i tam też jest zapasowa podwójna,i czy ona by -pasowała???a co do koloru tulejki:lata mi to jak ruski sputnik -koło jaj :lol: grunt aby podwójna korba była.

Po kolei zatem :

1. Korbka w szmatke zawinieta (co by nie porysowac) i w imadlo. Wzialem nit o srednicy drutu taki by pasowal jako wybijak do tego i z wezszej strony po 2 strzalach z mlotka juz korbka byla w dwoch kawalkach :D

2. Jak wybijesz nit i jest prosty to go mozesz wykorzystac do przetkniecia nim z powrotem juz nowej korbki problemem bedzie zafixowanie go na sztywno. By nie wypadal.

Pomysl o zastosowaniu jakiejs masy plastycznej wiozacej nit w miejscu. Ja temat nitu w swoim domkne na poczatku tygodnia - po prostu od poniedzialku bede mial dostep do warsztatu i magikow. Dam znac jak ja to zrobilem.

3. Nie znam Okumy, nie potrafie pomoc. Musisz pamietac ze poza wymiarem samego trzpienia wazna jest szerokosc mlynka, tak by nakretka, badz sruba z drugiej strony, dalo sie to wszystko na sztywno skrecic...

Tak jak napisalem powyzej. Te pierwsze zdjecia to dopiero poczatek akcji Stella SW z korbka DH B)

Pomyslow przybywa, i szkoda tylko ze Japonia tak daleko...

@Jozi nie determinacja,tylko ból ze kurde płace fure plnów za młynek a i tak do konca nie jest to co bym chciał,i nagle pojawia sie mozliwość,ze jednak można miec to co sie lubi i przy tym zaoszczedzajac sporo kasy,a tu nagle pojawia sie taki jeden :unsure: i ;) ze mu tulejka nie pasuje,chłopie trza,brac co jest i cieszyc sie ze wogóle jest,czekam na dlasze info odnosnie DH pukim zdeterminowany <_<

Nie ma strachu, posuchy na czarne u mnie nie ma, następny jest do sprzedaży tylko wysłałem maile do ludzi, może nawet na forum się nie pojawi.Jeszcze i tak zostaną mi dwa + baitrunner B).

Nad twinkiem pomyśle, może skrobnę do Mefisto i operacja bez rozkuwania korbki.

jakiś czas temu miałem zamiar kombinować podobnie z korbą od ceraty typu folded i inną podwójną przetykaną korbką daiwy, ale jakoś wszedłem w posiadanie podwójnego rcs'a i już nie było potrzeby ;)

czym udało ci się wybić ten nit i czym zanitowałeś na nowo, może więcej jakichś szczegółów na ten temat co i jak.

tak przy okazji, korki uchwytów w tej korbie są wyciągane ? to powinno się jeszcze dać rozkręcić i upchnąć po jedno łożysko na uchwyt, bo pewnie śmiga na tulejkach ale itak jest git

edit: aaa widzę że napiszesz później jeszcze coś jak to dokładnie zanitować,