Guzu Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam, Jako zagorzaly fan podwojnych korbek w kolowrotkach spiningowych, po dluzszych przymiarkach i analizach udalo mi sie dzis zrealizowac moj projekt, ktory nie dawal mi spokoju Shimano Stella 01 SW 4000 PG w wersji z podwojna korbka. Nie trafilem jak dotad takiej wersji tego kolowrotka nigdzie w necie, wiec dzialalem po omacku. Na szczescie projektanci z Shimano wyszli mi na przeciw. Okazalo sie ze wystarczy wybic nit z korbki zwyklej DH z Europy (zastosowalem korbke dostepna jako zamiennik do Baitrunnera 4000).W miejsce europejskiego trzpienia z plastikowym kolnierzem zastosowalem oryginalna oske - trzpien, wkrecana w kolo przekladni dostepna z rozkrecalnej korbki Shimano Stella SW. Po zkreceniu i wlozeniu nowego nita osiagamy zamierzny efekt.Zero luzow. Wszystko spasowane. Podwojna korbka o dlugosci ramienia 55 mm zamiast pojedynczej standardowej korbki o dlugosci ramienia 65 mm.Jak to wplywa na prace kolowrotka juz ustalilismy w tym watku : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18336&am p;am p;start=0& Estetycznie moznaby sie przymierzyc do wymiany srebrnego kolnierza miedzy korbka a korpusem na jakis w kolorze czarnym badz grafitowym, albo granatowym. Byc moze podejme trud ze znalezieniem kolnierza w ciemniejszym kolorze...Funkcjonalnie jest to czego oczekiwalem i co lubia fani podwojnych korbek.Wagowo korbka podwojna wazy tyle co oryginalna wyposazona w duza gumowa galke. Takze przybylo jakies 25 g. Ponizej zdjecia : Zachecam wszystkich do tuningu swoich maszyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 No ładnie to wygląda, nie powiem... A ja wszystkich zachęcam też do własnoręcznego serwisowania swoich maszyn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Faktycznie duzo lepiej!!!!Jak tylko otrzymam swojego SW to tez bede kombinowal.Dzieki Guzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 O gustach się nie dyskutuje więc .... tylko powiem, że mnie właśnie zawsze denerwowały korbki podwójne. Już w czarnych AERO ich jakoś nie polubiłem i tak zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 O gustach się nie dyskutuje więc .... tylko powiem, że mnie właśnie zawsze denerwowały korbki podwójne. Już w czarnych AERO ich jakoś nie polubiłem i tak zostało Dlatego jestem zdania ze do kazdego kolowrotka powinna byc do wyboru : albo taka albo taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endi Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 najmniej lozsykowany uchwyt w stelli na swiecie zapewne ale lepsze to niz kilkaset zlotych wydany na uchwyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Piękna sprawa.Brdzo podoba mi się ten reel .i podejcie z realizacją założeń projektowych.,niedosyć że masz super precyzyjną i mocną maszynę,to jeszcze satysfakcje z tego że jast taka ,jaką Ty ją potrzebowałeś.brawo I jeszcze jedno jeśli mogę,zostałem poproszony przez kolegę który po przeczytaniu tego watku,ma pytanie do was,Czy ryobi Zauber/spro red/blue/black i im podobne na bazie ryiobi,mają 4 czy 6 kontny otwór w kole zetatym w który wkładamy korbkę?/chodzi o jego średnicę wzg korbek podwójnych shimano)jesli ktos posiada obydwa modele ,tj shimano (nawet z pojedynczą korbą)i ryobi/spro lub dragona czy byrona alice,to prosże o sprawdzenie czy pasuja do nich korby od shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 O masakra zajefajnie,a czy w TPSW tez da rade taki tunning zrobić,i czy do tp też bedzie pasowac,korba od baitrunnera,a czy mogł bys zrobic tak bardziej podglądowo,jakeś to czynił,bede bardzo wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Idąc dalej do przodum bom zafascynowany mozliwoscia zrobienia DH bo tez jestem miłośnikiem podwojnych korb,to czy ta by pasowała================================================= http://cgi.ebay.co.uk/SHIMANO-SPARES-ST-4000-FA-BAITRUNNER-D OUBLE-HANDLE-/170604288876?pt=UK_SportsLeisure_Fishing_Reels _JN&hash=item27b8cedb6c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 @gorgol tak, to jest taka korbka jaka ja wykorzytalem i ktora bedziesz mogl wykorzystac do TP SW.uwazaj tylko przy wybijaniu nita z niej - zrob to tak by nie poniszczyc powloki lakierniczej samej korbki i najlepiej by jeszcze sie dalo wykorzystac ten nit oryginalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Guzu ale ta jasna tulejka dystansowa przy korbie nijak nie pasido kompletu.Zrób coś z tym, pomaluj itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Guzu ale ta jasna tulejka dystansowa przy korbie nijak nie pasido kompletu.Zrób coś z tym, pomaluj itp.itd. @Jozi Wszystkie stelle z wkrecanymi korbkami maja srebrne korbki, moze to nisza do wypelnienia ? Moze trzeba rzucic na rynek pokrywane korbki w kolorach CUSTOM ? pomysle nad tym, na razie probuje poczynic pewne ulepszenia tej wersji co widzicie na zdjeciach Mam nadzieje ze temat jest rozwojowy i tego typu inicjatyw bedzie przybywalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 No własnie apropo rozwojowosci,>1 czym wybiłeś nita>2 z własnego doswiadczenia wiem ze jak nit jest juz -(gdziekolwiek)wbity a sie go usunie to z niego juz jest nic,do -do du_ _ sie nadaje. >3widze ze korba od baitrunnera,ma taki sam trzpień,przetykany -przez cały młynek i zakreceny śrubką z drugiej strony,a jak mam -okume epix pro 40 i tam też jest zapasowa podwójna,i czy ona by -pasowała???a co do koloru tulejki:lata mi to jak ruski sputnik -koło jaj grunt aby podwójna korba była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 O kurna jaka determinacja u gościa na podwójną korbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 No własnie apropo rozwojowosci,>1 czym wybiłeś nita>2 z własnego doswiadczenia wiem ze jak nit jest juz -(gdziekolwiek)wbity a sie go usunie to z niego juz jest nic,do -do du_ _ sie nadaje. >3widze ze korba od baitrunnera,ma taki sam trzpień,przetykany -przez cały młynek i zakreceny śrubką z drugiej strony,a jak mam -okume epix pro 40 i tam też jest zapasowa podwójna,i czy ona by -pasowała???a co do koloru tulejki:lata mi to jak ruski sputnik -koło jaj grunt aby podwójna korba była. Po kolei zatem : 1. Korbka w szmatke zawinieta (co by nie porysowac) i w imadlo. Wzialem nit o srednicy drutu taki by pasowal jako wybijak do tego i z wezszej strony po 2 strzalach z mlotka juz korbka byla w dwoch kawalkach 2. Jak wybijesz nit i jest prosty to go mozesz wykorzystac do przetkniecia nim z powrotem juz nowej korbki problemem bedzie zafixowanie go na sztywno. By nie wypadal.Pomysl o zastosowaniu jakiejs masy plastycznej wiozacej nit w miejscu. Ja temat nitu w swoim domkne na poczatku tygodnia - po prostu od poniedzialku bede mial dostep do warsztatu i magikow. Dam znac jak ja to zrobilem.3. Nie znam Okumy, nie potrafie pomoc. Musisz pamietac ze poza wymiarem samego trzpienia wazna jest szerokosc mlynka, tak by nakretka, badz sruba z drugiej strony, dalo sie to wszystko na sztywno skrecic... Tak jak napisalem powyzej. Te pierwsze zdjecia to dopiero poczatek akcji Stella SW z korbka DH Pomyslow przybywa, i szkoda tylko ze Japonia tak daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Ja jak mam ochotę pokręcić podwójną korbką wyciągam czarne shimano, bez wybijania nitów , a stelki niech zostaną z pojedynczą korbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 @Jozi nie determinacja,tylko ból ze kurde płace fure plnów za młynek a i tak do konca nie jest to co bym chciał,i nagle pojawia sie mozliwość,ze jednak można miec to co sie lubi i przy tym zaoszczedzajac sporo kasy,a tu nagle pojawia sie taki jeden i ze mu tulejka nie pasuje,chłopie trza,brac co jest i cieszyc sie ze wogóle jest,czekam na dlasze info odnosnie DH pukim zdeterminowany <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Kup sobie czarne shimano i będziesz miał bez przeróbek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Niestety,moze bym i kupił ale juz sprzedałes a czarne to lubie tylko pończochy mojej kobiety <_< ,ja tez bym stelli nie przerabiał.........a ze mam tylko TP to sobie znim pomajstruje cos,no wolno przecia to nie stelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Nie ma strachu, posuchy na czarne u mnie nie ma, następny jest do sprzedaży tylko wysłałem maile do ludzi, może nawet na forum się nie pojawi.Jeszcze i tak zostaną mi dwa + baitrunner . Nad twinkiem pomyśle, może skrobnę do Mefisto i operacja bez rozkuwania korbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Taką stelleczkę z podwójną to chyba bym se sprawił na 40-lecie mojego wypustu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Tpe sprzedaje, Piotr udaj się pod ścianę płaczu inaczej zwaną bankomatem i z bólu zrodzi się radość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Pewnie ze mozna se stelleczke sprawic,i bez wybijania nitów za ponadtrzytysie i orginał DH sie ma,a na koncie sie nic niema <_< cos za cos hehehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 jakiś czas temu miałem zamiar kombinować podobnie z korbą od ceraty typu folded i inną podwójną przetykaną korbką daiwy, ale jakoś wszedłem w posiadanie podwójnego rcs'a i już nie było potrzeby czym udało ci się wybić ten nit i czym zanitowałeś na nowo, może więcej jakichś szczegółów na ten temat co i jak.tak przy okazji, korki uchwytów w tej korbie są wyciągane ? to powinno się jeszcze dać rozkręcić i upchnąć po jedno łożysko na uchwyt, bo pewnie śmiga na tulejkach ale itak jest git edit: aaa widzę że napiszesz później jeszcze coś jak to dokładnie zanitować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Zanitowane Korbka w szmatke, to w imadlo.Znow dobor nita, tym razem takiego by koncowka weszla W SRODEK nita juz raz wybitego. Co by go otworzyc... Kilka uderzen mlotkiem fachowca (tylko takich mamy tu w firmie) i juz nit znow trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi