Pawel88 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam koleg?łw po kiju.Chciałem doradzić się Was, jako bardziej doświadczonych wędkarzy, kt?łry kij bardziej pasuje do moich potrzeb. -Kandydat nr1 - Paladin Steel Arm od Kongera, 2,74 metra, 7-28 gram masy rzutowej,wa?źący jedynie 148g. -Kandydat nr2 - Team Dragon 2.75 m / 10-28 g, 175g wagi. Oba kije obmacałem w sklepie, i oba bardzo dobrze le?źą mi w ręku.Stosowane byłyby gł?łwnie do polowania na wiślane sandacze i szczupaki. W dzień lubię d?źigować gumami, w nocy bardzo powoli prowadzić smukłe woblery wzdłu?ź brzegu. W związku z tym - kt?łry kij lepiej pozwoli wyczuć co dzieje się z gumą ale r?łwnie dobrze sprawdzi się przy powolnym prowadzeniu np rapali oryginal (chciałbym czuć pracę na ręku)? Kt?łry pośle dalej lekki w sumie wobler? Kt?łra wędka będzie bardziej niezawodna, mniej podatna na urazy, o kt?łre w nadwiślańskim sajgonie przecie?ź nietrudno? I jeszcze jedno pytanie - 27 gram?łw r?ł?źnicy w wadze wędki - jak du?źą r?ł?źnicę to robi podczas parogodzinnego, aktywnego polowania? Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witaj Paweł na Forum.Potrafię odpowiedzieć tylko na ostatnie Twoje pytanie: ?źadną, jeśli w obu przypadkach wędka będzie dobrze wywa?źona z kołowrotkiem. Podpinałeś do nich docelowy lub podobny wagowo kołowrotek w sklepie podczas macania? Jesteś przygotowany na propozycje innych Koleg?łw, by coś zbudować za te pieniądze zamiast kupować gotowca? PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel88 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Oglądałem je bez podczepiania młynka, ale fakt, będzie trzeba.Co do budowania wędki - kusząca mo?źliwość, ale nie jestem pewien, czy to co dostanę będzie akurat tym, czego oczekiwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Koniecznie trzeba będzie, bo tylko tak się dowiesz jak naprawdę le?źy, jak jest wywa?źony (to odczuwa się du?źo bardziej, ni?ź 27g r?ł?źnicy w wadze wędki, czy kręćka). Poza tym mo?źna przeciągnąć linkę przez przelotki, pouginać kijek.. Jeśli tego by nie zrobić, to jaka jest r?ł?źnica między kupowaniem w ciemno, a w sklepie? Poza tym dopiero na rybach i pod rybami, w r?ł?źnych sytuacjach, wędka się sprawdzi lub nie. Myślę, ?źe jeśli dobrze umiałbyś określić czego potrzebujesz, to rodbuilder będzie bli?źszy Twoim wymaganiom ni?ź gotowa oferta. Blank?łw o określonych parametrach jest sporo, a wy?źszej klasy gotowych wędek na rynku jest kilka. Co nie zmienia faktu, ?źe jedna z nich, to być mo?źe wędka Twoich marzeń i nigdy na inną ju?ź nie zamienisz. Nie namawiam, bo sam nie robię wędek w pracowni, ale te?ź nie dlatego, ?źe nie chcę O tym Paladinie niczego nie pamiętam na Forum, o TD coś było na pewno, myślę ?źe Koledzy pomogą z wyborem. Powodzenia! PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Jeśli szukasz czegoś na trudne warunki, to Team ze względu na swoją kruchość nie będzie dobrym wyborem. Co do Kongera nie wiem, ale pewnie te?ź ma papierową ściankę. Szukaj czegoś z niskim modułem i grubszą ścianką. Większa waga niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Proponuje Robinsona Diaflexa, do takiego łowienia odpowiedni będzie kijek 2,7m 9-32g.Sam u?źywam kijka 2,95m 7-22g i 2,85m 10-45g i jestem bardzo zadowolony i prawdopodobnie kupie jeszcze kijek kt?łry polecam tobie.L?źejszy kijek obsługuje wabiki od 3g wobk?łw do max. 7cm smukłych woblerk?łw do gumek 3 na 10-12g gł?łwkach.Co do cię?źszego to testowałem go z 4 gumami na 35g gł?łwkach i nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi