Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

,Głębokość ugięcia tych blanków zależy od sposobu zbrojenia(chodzi o wybór strony blanku)

Ja zawsze zbroję po miękkiej stronie, tak jak kij się naturalnie ugina. nie sądzę żeby strasznie usztywniło kij sbrojenie po twardej, albo żeby blank się skręcał gdyby kręgosłup szedł z boku, przynajmniej jeśli chodzi o wędki dość mocne, ale tak się przyzwyczaiłem i jak chcę sztywniejszy to wybieram inny blank :)

Ja zawsze zbroję po miękkiej stronie, tak jak kij się naturalnie ugina. nie sądzę żeby strasznie usztywniło kij sbrojenie po twardej, albo żeby blank się skręcał gdyby kręgosłup szedł z boku, przynajmniej jeśli chodzi o wędki dość mocne, ale tak się przyzwyczaiłem i jak chcę sztywniejszy to wybieram inny blank :)

Jeśli tylko  nie sądzisz, a nie wiesz,to spróbuj i się dowiedz.

• Like 1

Jeśli tylko  nie sądzisz, a nie wiesz,to spróbuj i się dowiedz.

Zamocowałem dwa razy jeszcze w tych starszych avidach przelotki po twardej stronie by zobaczyć czy dostrzegę jakąś realną różnicę i nie dostrzegłem, więc dla lepszego samopoczucia dałem je po miękkiej stronie, tak jak blank gnie się naturalnie i tak robię. Niuanse, o których tutaj czytam z ciekawością mnie akurat są obce. Raz jeden jedyny namówił mnie znajomy bym przezbroił mu PST 895, którym wpierw połowiłem ze trzy dni. Po zdjęciu przelotek no name ze szzytową 6 by zmienić na alconity z SIC-ową 5 okazało się, że element ze szczytówką miał kręgosłup z boku w lewo i ciut do góry, a ten z dolnikiem na szczęście pionowo, więc nie musiałem zdejmować uchwytu i rękojeści. Założyłem przelotki zgodnie z kręgosłupem i dla mnie nic się nie zmieniło pod tym względem. Czytam tutaj fachowców, pasjonatów, którzy pewnie dostrzegliby jakąś ogromną różnicę, że to inny kij. Ja nie dostrzegłem. Róznice wynikały ze zmiany przelotek, Nie jestem perfekcjonistą, wędki robię dla siebie i wyłącznie do łowienia, nie przejmuję się bąblem na omotce, itp.

Z Boronem nie zaryzykowałem, bo pan Zieliński powiedział, że to zupełnie inny blank, że musi by inaczej podparty, więc mam cacuszko zrobione przez fachowca, ale to tylko jedno takie cacko.

Edytowane przez Wagner

• 1 miesiąc temu...

Nie nie miałem.Mam za to ciekawe spostrzeżenia co do MBXa ,bo zbroiłem go pod spining jako jeden z pierwszych badyli ,po stronie przeciwnej jak obecnie.Tak się składa ,że mam go obecnie w trakcie zbrojenia i albo coś zmienili w blanku  :rolleyes: albo to tylko rezultat montażu przelotek po przeciwnej stronie ,bo blank znacznie szybszy.Nie wiem jak operuje sie gumą RH,ale podejrzewam ,że nie tak agresywnie jak gumą sandaczową ,czy kogutem. Moc w dolniku okrutna więc na moje oko da radę RH 30g

• Like 1

Nie nie miałem.Mam za to ciekawe spostrzeżenia co do MBXa ,bo zbroiłem go pod spining jako jeden z pierwszych badyli ,po stronie przeciwnej jak obecnie.Tak się składa ,że mam go obecnie w trakcie zbrojenia i albo coś zmienili w blanku  :rolleyes: albo to tylko rezultat montażu przelotek po przeciwnej stronie ,bo blank znacznie szybszy.Nie wiem jak operuje sie gumą RH,ale podejrzewam ,że nie tak agresywnie jak gumą sandaczową ,czy kogutem. Moc w dolniku okrutna więc na moje oko da radę RH 30g

Teoretycznie zawsze mi się wydawało, że jeżeli przelotki w spinie da się po stronie kręgosłupa, to będzie on deko szybszy.