Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

odwrotnie - mi się wydaje :)

jak dasz na przeciwko, to będzie szybszy w podbiciu i głębiej pracował (ładował) przy wyrzucie

Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem.

Edytowane przez yankis

Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem.

Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem.

• Like 1

zawsze mam problem z tym, oczywiście masz rację, dopiero to szukanie kręgosłupa mi na wyobraźnie zadziałało :), to przez ten okropny casting i blanki St.Croix ;)

- Nie ma żadnego kręgosłupa.

- Nie przebiega przez długość całego blanku.

- Płaszczyzna w której blank najmniej się opiera, "spoczywa w niej" jest płaszczyzną najsłabszą wytrzymałościowo, przy danym obciążeniu efekt ten        wywołujący. 

- Płaszczyzna najsilniejsza rzadko kiedy znajduje się po drugiej stronie, przy danym obciążeniu badającym "efekt kręgosłupa".

- NIGDY żaden kij podczas holu, prowadzenia przynęty i ładowania nie pracuje w jednej płaszczyźnie. 

Gdyby istniały kręgosłupy biegnące przez całą długość blanku, to oznaczałoby że znajdują się tam umyślnie. Oznaczałoby to że producent ma nad tym kontrolę. Potrafiłby to usunąć, a nie potrafi. Efekt kręgosłupa jest zmorą wszystkich producentów blanków. Im silniejszy efekt kręgosłupa tym gorszy blank. 

Edytowane przez Krzysiek_W

Zgadzam się w 100%,ale nie będziemy łapać się przecież za słówka.Przy idealnie nawiniętej macie zdarza się ,że jest problem z odnalezieniem punktów odniesienia i taki blank zupełnie nie stanowi problemu,można zbroić gdziekolwiek.Wiadomo ,że w większości przypadków efekt kręgosłupa jest wyczuwalny i widoczny,nawet w kilku miejscach,wtedy trzeba uwzględnić kilka czynników,krzywiznę blanku,sposób ugięcia.To kwestie naprawdę indywidualne i zależą od oczekiwanych efektów.

• 2 tygodnie później...

Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem.

a ja do tego jeszcze bym dodal, ze jest bardziej podatny na zlamanie :lol:

..fx 966 na trociach...daje radę - polecam! ;)

ladna rybka, kijek tez niczego sobie ;)

Ja także się cieszę z Twojego sukcesu Patryku, apropos a gdzie zielone piwo z wczoraj ????  :P

Cieszę się także, że mój ulubiony kij sprostał trociowemu łowieniu w niełatwej Redze.

Wiele stron wcześniej gdy go opisywałem wyraziłem takie spostrzeżenie ale go dotychczas sam nie sprawdziłem,- więc jeszcze raz dziękuję ;)

..zielonych nie było, ale złociste 'wprowadziłem do systemu" pod korek ;) ...

Twój opis Arku w przypadku Fx966 był trafny w 100%...przerobiłem trochę około uncjówek ;) ...takiej konstrukcji szukać na darmo - moc kija póltorauncjowego, połączona ze smukłym, ostrym blankiem a zarazem finezją i wzorowym, progresywnym ugięciem ...

P.S. Podziękowania dla Łukasza i Tomka, za kolejny wzorowy projekt i świetny kontakt na etapie "produkcji" :)

• Like 2

Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb?

No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?

Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo?

z góry dzięki

Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb?

No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?

Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo?

z góry dzięki

Trochę zestawów już wziąłem z Rodmas,do różnych kijków,ale nie znam ceny poszczególnych rzelotek.Cenowo ok 20% droższe od alconit Y-L.

Dąbek, dzięki.

A alconite w wersji mikro - istnieje coś takiego, czy to tylko mój wymysł?

Tu np. micro kilku marek

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides

Ja stosowałem z fuji alconit 4L oraz aluoxy MKOG też 4-ki. Tytanowe L-ki Fuji masz w rozm 3.5

Edytowane przez Dąbek 111