yankis Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) odwrotnie - mi się wydaje jak dasz na przeciwko, to będzie szybszy w podbiciu i głębiej pracował (ładował) przy wyrzucie Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem. Edytowane 2 Marca 2014 przez yankis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem.Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem. zawsze mam problem z tym, oczywiście masz rację, dopiero to szukanie kręgosłupa mi na wyobraźnie zadziałało , to przez ten okropny casting i blanki St.Croix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) - Nie ma żadnego kręgosłupa.- Nie przebiega przez długość całego blanku.- Płaszczyzna w której blank najmniej się opiera, "spoczywa w niej" jest płaszczyzną najsłabszą wytrzymałościowo, przy danym obciążeniu efekt ten wywołujący. - Płaszczyzna najsilniejsza rzadko kiedy znajduje się po drugiej stronie, przy danym obciążeniu badającym "efekt kręgosłupa".- NIGDY żaden kij podczas holu, prowadzenia przynęty i ładowania nie pracuje w jednej płaszczyźnie. Gdyby istniały kręgosłupy biegnące przez całą długość blanku, to oznaczałoby że znajdują się tam umyślnie. Oznaczałoby to że producent ma nad tym kontrolę. Potrafiłby to usunąć, a nie potrafi. Efekt kręgosłupa jest zmorą wszystkich producentów blanków. Im silniejszy efekt kręgosłupa tym gorszy blank. Edytowane 2 Marca 2014 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zgadzam się w 100%,ale nie będziemy łapać się przecież za słówka.Przy idealnie nawiniętej macie zdarza się ,że jest problem z odnalezieniem punktów odniesienia i taki blank zupełnie nie stanowi problemu,można zbroić gdziekolwiek.Wiadomo ,że w większości przypadków efekt kręgosłupa jest wyczuwalny i widoczny,nawet w kilku miejscach,wtedy trzeba uwzględnić kilka czynników,krzywiznę blanku,sposób ugięcia.To kwestie naprawdę indywidualne i zależą od oczekiwanych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Również nie upieram się przy "kręgosłupie". Czasami jest on bardziej wyczuwalny, czasami mniej. A zdarza się, że przy jednym blanku zależnie od miejsca przyłożenia siły zmienia się. Nie kładę na to szczególnego nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 ..fx 966 na trociach...daje radę - polecam! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Pikny badyl i ochrzczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Bardzo gustowny badyl, mnie sie podobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem.a ja do tego jeszcze bym dodal, ze jest bardziej podatny na zlamanie ..fx 966 na trociach...daje radę - polecam! ladna rybka, kijek tez niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ja także się cieszę z Twojego sukcesu Patryku, apropos a gdzie zielone piwo z wczoraj ???? Cieszę się także, że mój ulubiony kij sprostał trociowemu łowieniu w niełatwej Redze.Wiele stron wcześniej gdy go opisywałem wyraziłem takie spostrzeżenie ale go dotychczas sam nie sprawdziłem,- więc jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 ..zielonych nie było, ale złociste 'wprowadziłem do systemu" pod korek ...Twój opis Arku w przypadku Fx966 był trafny w 100%...przerobiłem trochę około uncjówek ...takiej konstrukcji szukać na darmo - moc kija póltorauncjowego, połączona ze smukłym, ostrym blankiem a zarazem finezją i wzorowym, progresywnym ugięciem ...P.S. Podziękowania dla Łukasza i Tomka, za kolejny wzorowy projekt i świetny kontakt na etapie "produkcji" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb? No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb? No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo? z góry dziękiTrochę zestawów już wziąłem z Rodmas,do różnych kijków,ale nie znam ceny poszczególnych rzelotek.Cenowo ok 20% droższe od alconit Y-L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Trochę zestawów już wziąłem z Rodmas,do różnych kijków,ale nie znam ceny poszczególnych rzelotek.Cenowo ok 20% droższe od alconit Y-L....u Łukasza również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 ...u Łukasza również?Tak .Przynajmniej tak mi wychodzi średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Dąbek, dzięki.A alconite w wersji mikro - istnieje coś takiego, czy to tylko mój wymysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Dąbek, dzięki.A alconite w wersji mikro - istnieje coś takiego, czy to tylko mój wymysł?Tu np. micro kilku marekhttp://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides Ja stosowałem z fuji alconit 4L oraz aluoxy MKOG też 4-ki. Tytanowe L-ki Fuji masz w rozm 3.5 Edytowane 18 Marca 2014 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dzisiaj u Rodmas natknąłem się na nowe uchwyty wykonane przez firmę Essex dla Phenixa. Łukasz zapewnił ,że znajdą się w ofercie.Na chwilę obecną po jednej sztuce na próbę, spiningowe,ale castowe też ponoć już są Wykonanie solidne ,nie ustępują na pewno Fuji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giaur27 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ładne to one są- a jak się cenowo wyglądają, no i kiedy ewentualnie będą w ofercie- masz takie info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 To jest oferta od Phenixa dla Łukasza, czy i kiedy będą bardziej od niego zależy. Cena może oscylowac w okolicy 100pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 A czy znalazł by się ktoś kto pokaże nowe, już dostępne przelotki Esseksa,- myślę o KL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Wieczorkiem po robocie Dwa kijki na nich pojechały w Polskę,bez fotek ,ale dwie awaryjne się ostały ,coś bardziej 4 KT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ja to zawsze w nazwie coś pop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi