Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Nic odkrywczego Józek  :P  "lepsze" zawsze wrogiem dobrego  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: a co z tego zostanie i na jak długo to dopiero zweryfikują same ryby.

To tylko wędki B) upodobania :rolleyes: przyzwyczajenia,- nie zawsze mądre :huh: za to własne,- nie skopiowane :)

A może to tylko u mnie późniejszy niż zwykle kryzys wieku średniego  :D ostatnio nawet spoglądam w stronę pewnej stelli :o świat się kończy....

• Like 1

Ceny były w piątek jeszcze nie znane, ale podobno mają być przystępne,- czyli jak rozumiem na poziomie pomiędzy M-1 a K-2.

Ja jestem zdecydowany a moje zamówienie na ten blank leży od ponad roku  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Jeśli okaże się, że wszystko będzie zgodne z opisem - to po raz pierwszy od bardzo dawna będę miał za pierwszym strzałem coś skompletowanego :) a i wtedy jeden ptaszor będzie mógł opuścić gniazdo ;)  

• 4 tygodnie później...

Miał już ktoś może styczność z tymi nowymi blankami Black Chrome ?

Mam styczność od jakichś trzech godzin z blankiem BCX88MH a więc 17 lb c.w 8-35 g i na sucho to blank wymiata :) Piekielnie szybki ,smukły ,szczytowe ugięcie ale pracujący pod sporym obciążeniem .Porównywałem z St.Croix Legend Elite i Phenix jest szybszy ,bardziej szczytowy i szybciej będzie generował potężną siłę przy zacięciu bardziej ze szczytu .Podobny w konstrukcji do Matagi Sea Bass ale z bardziej sztywną szczytówką i myślę że też ma około 20 lb a nie opisane 17 lb , zresztą łowisko zweryfikuje wszystko .Moim skromnym zdaniem to jest mega blank pod gumę. Opisany jako S&S ale to coś pomiędzy S&S a Hot Shotem chociaż dość sztywny aczkolwiek delikatny szczyt ( identyczny jak Legend Elite )będzie dobrze prowadził wszelkiego rodzaju główki . Różnica między Elitką jest taka że Elitka gnie się raczej przy jednostajnym przyroście siły a przy Phenixie po 80-90cm sekcji szczytowej  jest odczuwalny gwałtowny skok w przyroście siły ,to znaczy że trzeba tej siły włożyć o wiele więcej aby blank dalej płynnie pracował .Ugięcie jest bardzo harmonijne  i sądzę że kij będzie lepiej "ciął" i pięknie amortyzował walkę większych sztuk , ale jak już wspomniałem łowisko wszystko zweryfikuje .Na razie czekam na komponenty i wrażenia z testów opiszę .Przyznam że konstrukcja powala  i stosunek ceny do walorów jest zadziwiający na korzyść użytkownika ! Oceniam go bardzo wysoko i mam nadzieję że się nie zawiodę i aż zadziwia stosunkowo niska cena blanku !

• Like 7

Witam

Jak wygląda porównanie  do M1  86 MH  Phenixa      i jak  oceniasz   samą  jakość wykonania     blanku  tego   Black Chrome    do wymienianego  już  Matagi super  Sea  Bass.............symetryczność  ścianek , powłokę  zewnętrzną  ,

balans  , symetrię  ,  ....czy inne  walory  ...?

pozdrawiam

Maciej

Wykonanie Phenixa jest bardzo staranne i perfekcyjne  ,blank jest lekko chropowaty ale nie widać struktury mat grafitowych ,jedynie przy złączu jest dokładnie szlifowany i lakierowany. Powłoka zewnętrzna lekko matowa o ciemno grafitowym kolorze ,ostatnie 30 cm dolnika starannie lakierowane i naklejone są nalepki ( na kręgosłupie blanku) więc jak ktoś chce to wykorzystać, to da się to zrobić . Zresztą nie wiem jak w innych blankach ale u mnie nalepki znajdują się dokładnie na kręgosłupie :) i wykorzystam jedną "Black Chome". Blank Matagi jest cały szlifowany i lakierowany na połysk a Phenix nie jest .Kwestia gustu kto co woli ale sądzę że Phenix jest bardziej estetyczny niż Matagi .Ścianki są jednostajnej grubości , bardzo symetryczne ,o umiarkowanej grubości ( nie za dużo mięska ale i nie za mało) czuć "moc" i nie ma tego wrażenia  suchości jak u TX oraz nie jest tak soczysty jak Elitka .Waga blanku w porównaniu do prawie identycznego St.Croix LE 17 lb 8'6" ft jest prawie ta sama 74 g vs 76 g ale Phenix jest 4 cm dłuższy i deczko mocniejszy, aczkolwiek zdecydowanie smuklejszy i lepiej zbalansowany od Elitki i o niebo lepiej od Matagi który w tym towarzystwie przegrywa zdecydowanie . Z tych trzech blanków to BC Phenixa sprawia najlepsze wrażenie . Już zacząłem pierwsze prace (na razie zrobiłem projekt i skleiłem korki) i jak się Łukasz zlituje i wyśle mi obiecany uchwyt to napiszę dużo więcej jak się będzie kijek sprawował w dość wymagających warunkach.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 6

Naklejki już zdjąłem , trochę te hologramy rażą ,zastąpię swoimi lub opiszę ręcznie  . Porównanie do M1 jest chyba takie że w M1 nie ma takiego przyrostu siły jak w Chome .Miałem w ręku M1 Arka (@Rheinangler) kilka minut i za bardzo się nie przyjrzałem ale uderzyło mnie to że M1 był bardzo podobny do St.Croix LE o tej samej mocy i długości .BC jest jednak bardziej szczytowy i szybszy i ma ten niesamowity przyrost siły po 80-90 cm a dalej gnie się płynnie ale potrzebny jest większy power jak w St.Croix .Oj będzie się działo :) 

witam

Dzięki za  komentarz  ja widziałem( machałem  ) ten kij   już  uzbrojony   niestety  w dzielonej  rękojeści  osobiście nie lubię  tego rozwiązania . Dzięki temu była  dość  niska  waga  156 g ,   niezbyt dobry balans  przy pełnej  myślę  byłoby lepiej .

Zgadzam  się  z pierwszymi Twoimi uwagami  tak na sucho  szybki kij , z dużym  przyrostem  mocy tak  ca  od 70-90 cm od szczytu  . Ugięcie  przesunięte  nieco do szczytu  w porównaniu  do  mojej M1 / 17 LBS /8'6' .ale też  z tych "pełniejszych '

jest  od niej  smuklejszy   i tutaj  mam    znak  zapytania   przy  łowieniu  24-28 g  plus guma  czy ta budowa  da  pełny  komfort  przy tym opisanym  jego max wyrzutu  30-35 g  . Wypada  tylko  czekać   na Twoje  opinie  po testach....

pozdrawiam

Maciej

Myślę że ze względu na szczytówkę (moc identyczna jak 17 lb St.Croix) podbicie z nadgarstka główek 30 g - 32 g będzie już utrudnione ale z główkami 24-28g kij da sobie doskonale radę .Łowiąc główką 30 g + guma chyba rozsądniej będzie podbijać z korby co nie jest trudne a prąd wody i tak zrobi swoje czyli bardzo pomoże .Na stojącej wodzie raczej nie wyobrażam sobie takich ciężarów w warunkach polskich czy też niemieckich .Łowię często w porcie ,gdzie woda niemal stoi i łowienie na 8-12 m główką 14-18 g w zupełności wystarczy a sporą wagę kładzie się na moc zacięcia i w tym aspekcie ten nowy BC może być hitem.