Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę się oczywiście mylić :rolleyes: ale podbijanie z nadgarstka 30g ołowiu z gumą na tak 'długim' kiju jest dla mnie wynikiem nieprzemyślanego zakupu jeśli stanowi to dużą część użytkowania takiego zestawu a z kolei chwilowe agresywne szarpanie raczej nie nadwyręży nawet wątłych nadgarstków...

Różnie ludzie łowią Arku i różne mają wyobrażenie dotyczące "podbijania", dlatego ciężko określić granice blanku .Kiedyś widziałem na Martwej Wiśle w okolicach Sobieszewa faceta na łódce który robił letniego szarpaka gumą  .Dosłownie wyrywał gumę na jakieś dwa metry z taką energią że aż dech zapierało .Nawet łowienie pilkerem jest mniej energetyczne  :) Nie bardzo wiem jak skończyło się takie podbijanie ale potencjalny sandacz musiałby mieś sporą szybkość aby zaatakować taką przynętę . Wolę zdecydowanie oszczędniej operować kijem i też czasami coś się uwiesi a że przyzwyczaiłem się to robić "z nadgarstka" więc trzeba włożyć nieco więcej siły jak łowiąc wędką podpartą pod łokciem. Zresztą wędka podparta pod łokciem jest bardziej "elektryczna"i lepiej przenosi drgania i powoli chcę się przestawić .

Różnie ludzie łowią Arku i różne mają wyobrażenie dotyczące "podbijania", dlatego ciężko określić granice blanku .Kiedyś widziałem na Martwej Wiśle w okolicach Sobieszewa faceta na łódce który robił letniego szarpaka gumą  .Dosłownie wyrywał gumę na jakieś dwa metry z taką energią że aż dech zapierało .Nawet łowienie pilkerem jest mniej energetyczne   :) Nie bardzo wiem jak skończyło się takie podbijanie ale potencjalny sandacz musiałby mieś sporą szybkość aby zaatakować taką przynętę . Wolę zdecydowanie oszczędniej operować kijem i też czasami coś się uwiesi a że przyzwyczaiłem się to robić "z nadgarstka" więc trzeba włożyć nieco więcej siły jak łowiąc wędką podpartą pod łokciem. Zresztą wędka podparta pod łokciem jest bardziej "elektryczna"i lepiej przenosi drgania i powoli chcę się przestawić .

Moja uwaga Artur nie była personalna,- takie tam ogólne myślenie  ;)

• 2 miesiące temu...

Mam nowy kijek castingowy na blanku SP69L. Moc 4-10lb, opisany jako 2-11g.

Wg mnie to dosc trafny opis jesli chodzi o gramatury samej glowki. Realnie 3g główka +4-5cm operuje sie bardzo przyjemnie i komfortowo. Gora 10g + 3" to takie max wg mnie.

Duzo jeszcze o nim nie opowiem, bo dopiero 2 razy był nad woda ale bardzo przyjemny blank, o ciekawym ugięciu. Dobry do podbicia i skakania przynęta.

Edytowane przez Żbiku

Arek, czy również chodzi o blanki Black Chrome?

Nie,- BC 9"2' 14lb mam już dobrze obłowionego  ;) i przygotowuję na koniec października mały tekst o nim w porównaniu z innymi dwoma blankami o zbliżonej mocy (15lb)

Wędka na tym blanku jest ,- no właśnie - specyficzna, nie posiadająca w znanych mi konstrukcjach odpowiednika :rolleyes:

Są miejsca i metody w których jest po prostu niezastąpiona, jako uniwersał,- hmmm trzeba się jej nauczyć  B) na 100% nie jest to wędka dla każdego kto potrzebuje kija o tych parametrach...

• Like 1

Nie,- BC 9"2' 14lb mam już dobrze obłowionego  ;) i przygotowuję na koniec października mały tekst o nim w porównaniu z innymi dwoma blankami o zbliżonej mocy (15lb)

Wędka na tym blanku jest ,- no właśnie - specyficzna, nie posiadająca w znanych mi konstrukcjach odpowiednika :rolleyes:

Są miejsca i metody w których jest po prostu niezastąpiona, jako uniwersał,- hmmm trzeba się jej nauczyć  B) na 100% nie jest to wędka dla każdego kto potrzebuje kija o tych parametrach...

No właśnie, ja też zaczynam od kilku dni się jej uczyć, mam nadzieję, że nauka nie pójdzie w las.

Ja w tym tygodniu będę kończył dla siebie kijek pod cast na blanku SP-732-UL, 8lb do 9g.

Więc za kilka dni będę mógł coś więcej skrobnąć. Na sucho wrażenia bardzo pozytywne, blank szybki, sprężysty, smukły. Może namieszać na rynku w blankach UL

Niesamowite, aż czekam z niecierpliwością co napiszecie jak się nauczycie tego niesamowitego, niespotykanego wcześniej nigdzie, kija do połowu ryb...

Epitety których użyłem,- nie zapowiadają niestety nic sensacyjnego, więc nie licz na jakieś zachwytowe fajerwerki z mojej strony ;) chodzi jedynie o korelację sztywności blanku do innych walorów. Ale pisząc "walorów" mam na myśli zarówno cechy,- mile, jak i nie mile widziane...

• Like 1

Epitety których użyłem,- nie zapowiadają niestety nic sensacyjnego, więc nie licz na jakieś zachwytowe fajerwerki z mojej strony ;) chodzi jedynie o korelację sztywności blanku do innych walorów. Ale pisząc "walorów" mam na myśli zarówno cechy,- mile, jak i nie mile widziane...

Arek i tak nie dogodzisz, bo blank 3g za ciężki, 3cm za długi i za mocno xxxxxxxxxx-fastowaty. ;)

Witam

Czy ktoś  może porównać  SP 74ML/ M1 14 lbs 18 g    do  fx 794  lub  Black Chrome  78 ML   lub  napisać  kilka  słów   jako użytkownik  ...??

Szukam  czegoś  pod  szczupaka  na lekko / średnio  ...

pozdrawiam

Maciej

A ja będe mało orginalny i napiszę , że blanki black chrome wcale mi się nie podobają ,a raczej ich ugięcie. W dłuższych konstrukcjach zdecydowanie bardziej podoba mi się wersja poprzednia Ul i XUL.  Chrome sa za bardzo szczytowe a ich ugięcie w niektórych modelach przypomina wklejkę :) Oczywiście jest to moja ocena i nie każdy może się z nią zgadzać.

Pozdrawiam Paweł

• 2 tygodnie później...

Paweł,a może właśnie takie mają być. Inne ugięcie jest w innych seriach -FX,PST,SP

Na pewno masz rację ...z tym , że jest tak jak z kobietami jednemu się podobają blondynki innemu brunetki :) Mi ta seria wcale nie podpasowała , jakaś taka nie dla mnie :( Aczykolwiek dla ludzi ceniących kije na ,które łapie się mandaty z racji ich szybkości,powinny sie spodobać. Osobiście wracam do spUl-a :) Dla mnie kapitalna maszyna do lowienia na lekko, tak naprawdę wszystkiego co w wodzie plywa - no może po za sumami :) .

• 3 tygodnie później...

A Tak na marginesie chciałem bardzo podziękować Panom z firmy za profesjonalne podejście do klienta. Po raz kolejny z powodu mojego zakrecenia czegoś tam nie domowilem a to zapomnialem a oni jak zwykle pomogli i zrozumieli. Powiem tak: Malo jest firm z takim podejściem!! Dzięki chłopaki!!

• Like 2

• 5 miesięcy temu...