Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

co do opisu, to poniekąd się zgadzam, a mam na myśli St.Croix, które wg wielu jest niedoszacowane, od czasu kiedy miałem okazję nimi połowić uważam, ze są bardzo dobrze opisane !

bo to, że MF-ką można rzucić bez problemu 25g, a nawet 30g nie znaczy, że się powinno i przede wszystkim, że kij będzie zachowywał w prowadzeniu 100% swoich zaprojektowanych właściwości

Edytowane przez bazyloss

Dawno,dawno temu pan Piotr Sierputowski pisał że amerykańskie kije są opisywane w jakiej gramaturze blank najlepiej pracuje,a nie że to jest maksymalny ciężar wyrzutu.W naszym pięknym kraju inaczej, może dlatego Łukasz opisuje max wyrzutu.

Koguciku ale kto chce o tym wiedzieć ,to wie :) a temat i tak będzie wałkowany. :wacko: 

no tak i znowu robi się towarzystwo lepiej i gorzej poinformowanych, jaki to ma sens, ludzie

a zą dostawą to jak z moim znajomym, który notorycznie nie przejeżdżał na umówione i żartobliwie mówił, że wiem, że byliśmy uówieni w środę, ale nie ustaliliśmy, w którym tygodniu :)

Dlatego tak jak pisałem npTX 684 fabrycznie do 21gr. moim zdaniem jest idealnie opisany co do komfortu pracy blanku,a że można przeciążać to już właśnie opisy na nasze przyzwyczajenia czyli maksymalny c.w.I myślę że tu ŁUKASZ się nie myli,tylko tu już bym nie przeciążał blanku.

Ale blank pracuje kiedy najlepiej? Bo jeśli nie podczas ładowania, czyli nie jako cw, to w którym momencie? Najlepiej pod ciężarem 28gram ołowiu, czy pod 28 gram wirówki stawiającej opór wiadra? 

masz oczywiście rację, trochę się zamknęliśmy w klsie blanków bassowych wykorzystywanych do łowieniu na jigi :)

ale np. japońskie wędki do 20lb i 1oz jak opisują przynęty, to nigdy nie widziałem czegoś cięższego (przy Carolinie czy Texas) jak 3/4oz

inna sprawa, że w US czy JP (gdzie projektuje się większość blanków) łowienie na wahadła, spoony, wirówki i inne przynęty stawiające duży opór odchodzi w niepamięć

rządzi Carolia, Texas, Flipping, Pitching i inne cholerstwa i pod to się projektuje blanki

a do woblerów używa się zupełnie innych blanków i inaczej opisanych (może poza Trout Fishing)

No to Rafał pytanie, - wypatrzyłem sobie taki blank - Trifecta S&S TRX-965-2-B

na moje oko to będzie jednak uncjówka symbol mocy "5" co Ty na to?

Arek .jak tak przypuszczasz to bierz w ciemno :) Ja poczekam,wiem ,pojawiły się na stronie,choć jeszcze nie Rodmas,W zasadzie czekam na ten jeden  uniwersal .Łukasz ostatnio jest bardzo tajemniczy ,może badzie mały lub wiekszy zaskok :D  

Ale blank pracuje kiedy najlepiej? Bo jeśli nie podczas ładowania, czyli nie jako cw, to w którym momencie? Najlepiej pod ciężarem 28gram ołowiu, czy pod 28 gram wirówki stawiającej opór wiadra? 

Krzysiek blank pracuje najlepiej w opisanym CW ,inna sprawa że można rzucić trochę więcej tym 684 to 30g+8cm ,ale nie tak komfortowo jak w opisowym zakresie.Jednak prowadzenie gumy w dalszym ciągu w bez zastrzeżeń.Co do obrotówek stawiających opór wiadra to może przykład nie adekwatny ale mepsa 5comet prowadzi prawidłowo ,choć nie jest konstrukcją stworzoną do ciskania nim :) 

A ja czytam tabelki producentów tak jak są ułożone kolumnami. W pierwszej kolumnie jest przeznaczenie: jakiś flippin, dropshot, bass, albo inny pike. Potem jest power zamiennie z długością, potem akcja, line rating i potem jest cw. Cena jest na końcu. Gdzieś pomiędzy można sobie odczytać jak mocno zbieżny i ile waży w porównaniu np. do czegoś podobnego. Taki rebus.  :)

Ale bełkot :blink:

Ktoś coś, któreś są, któreś nie są, ktoś coś myślał i napisał inny napisał coś innego ale nie powiedział dlaczego. Nuda, wiem, ale żeby aż taka :o

A może myslałeś ,że dowiesz sie dlaczego jeden napierdziela wedką 35g ,a drugi się zestra a nie rzuci tą samą 20g :o  :blink:  :lol: 

Witam.

Kolego @Sebo0707 czy według Ciebie ten kijek da sobie radę z główkami max 20g +guma 7cm;czy zacznie już klękać?

Przymierzam się do budowy patyka na tym blanku pod sandacza,więc wszelkie podpowiedzi będą pomocne.

Pozdrawiam

Trudno odpowiedzieć na to pytanie mając kij miesiąc i nie będąc z nim nad wodą.

Porównując do innych kijków jakimi było dane mi łowić myślę że 21gr to dla niego będzie max możliwości.

Ja łowię obciążeniem max 18 gram i to głównie koguty.

Zdam relacje w czerwcu co i jak kij się sprawuje w jakim przedziale CW.

Pozdrawiam Sebo.

Rozmawiacie sobie o opisach tych katalogowych i tych które są na gotowych wędkach. A zastanawialiście się kiedyś podczas zamawiania kijka z pracowni, że płacicie dużą kasę za wybrany blank i dostajecie gotowy, pięknie wykonany kij, tylko czy to ten blank, który chcieliście. Skąd ta pewność, że to ten blank za 600-700 zł? Do wykonania kija może być użyty blank jakiś za 100 zł, uzbrojony w SiCi, ładnie polakierowany, dobrze opisany i tak będziecie zadowoleni. No bo jak mało doświadczony znawca blanków i zamawiający przez internet lub tel. może wiedzieć co mu z pracowni przyślą. PS. Oczywiście moje rozważania nie dotyczą ww.pracowni. :)

Edytowane przez Artek