Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jakakolwiek pracownia posunie sie do takiego czegoś, to nie jest pracownia a WAŁKOWNIA bo prędzej czy później to wypłynie,blank jest opisany a spotkanie się 2 wędkarzy z tymi samymi kijami jest bardzo prawdopodobne,i jak będzie to inny blank to da się poznać nie po pracy bo mogą być całkowicie inaczej ubrane ale po zbieżności i średnicy blanku ,nie pozostaje nic innego jak ufać pracownia ,bo my ufamy producentom blanków na tej samej zasadzie

Rozmawiacie sobie o opisach tych katalogowych i tych które są na gotowych wędkach. A zastanawialiście się kiedyś podczas zamawiania kijka z pracowni, że płacicie dużą kasę za wybrany blank i dostajecie gotowy, pięknie wykonany kij, tylko czy to ten blank, który chcieliście. Skąd ta pewność, że to ten blank za 600-700 zł? Do wykonania kija może być użyty blank jakiś za 100 zł, uzbrojony w SiCi, ładnie polakierowany, dobrze opisany i tak będziecie zadowoleni. No bo jak mało doświadczony znawca blanków i zamawiający przez internet lub tel. może wiedzieć co mu z pracowni przyślą. PS. Oczywiście moje rozważania nie dotyczą ww.pracowni. :)

To zasiałeś ziarno niepewnosci :D .Z reguły pracownie dają gwarancję na papierze więc strachu nie ma.Wątpię aby szanujące się pracownie miały myśl nawet, aby tak postępować.To strzał w kolano dla rodbuilera.Był jakby inny przypadek jednej pracowni, nad czym do dziś ubolewam :(  :( :( . 

XRods przy Anosie to malusienki pikus :) :) :)

Mam na myśli upadek pracowni ale z innego powodu.Pracownia która chce istnieć, mieć nieposzlakowaną markę na rynku, nie może sobie pozwolić na poważne "wpadki".Z reguły kończy się niechęcią klienta i upadkiem.

Mam na myśli upadek pracowni ale z innego powodu.Pracownia która chce istnieć, mieć nieposzlakowaną markę na rynku, nie może sobie pozwolić na poważne "wpadki".Z reguły kończy się niechęcią klienta i upadkiem.

Co dla jednego jest wpadka dla innego idealem :)  Teraz wspolczuje wszystkim nowym palajacym sie tym zajeciem. Zboczenstwo na forum przybralo niesamowita moc i jesli kiedys bylem naczelnym krytykiem to teraz jestem maly pikus podobnie jak XRods przy Anosie :) Tego drugiego w pewnym stopniu szkoda bo wedki byly sliczne, wiedza tez zapewne wielka ale....

Bujo

eee tam ... znam takiego jednego faceta, co jak napisal, ze X-rods klienta kompletnie olewa, to tyle kopow w dupe dostal - od wazeliniarzy oczywiscie, ze do dzis ma sine posladki ... a jak kilkanascie miesiecy pozniej wspomniana firma na pierwszych stronach sie pojawila ... z oczywistych powodow, to czesc dupowlazow wody w usta nabrala, a inna czesc w zajadlych krytykow sie zamienila ... a ten facet, przestal przed przekretami oficjalnie ostrzegac ... no bo po co?

• Like 1

eee tam ... znam takiego jednego faceta, co jak napisal, ze X-rods klienta kompletnie olewa, to tyle kopow w dupe dostal - od wazeliniarzy oczywiscie, ze do dzis ma sine posladki ... a jak kilkanascie miesiecy pozniej wspomniana firma na pierwszych stronach sie pojawila ... z oczywistych powodow, to czesc dupowlazow wody w usta nabrala, a inna czesc w zajadlych krytykow sie zamienila ... a ten facet, przestal przed przekretami oficjalnie ostrzegac ... no bo po co?

Też kojarze tego jegomościa ;) tak własnie było...

Ech... Wodę z mózgu robicie. Nikt poważny takich akcji nie robi. Tak jak Piotr napisał, to ma krótkie nogi. Takie historie się zdarzają, to jasne, ale to nisz. Zbyt duża konkurencja na rynku. 

Nie będę pisał kto, ale Krzysiek uwierz, robi(ł). Sam tego doświadczyłem. Nie było to wstawienie blanku za 100 zamiast zamówionego za 500, ale wędki o różnych opisach były na tym samaym blanku. Opis różne o jedną działkę ktalogową. Kije identyczne.

Edytowane przez krzychun

Fx 966 ma takie coś na stanie?

Jakbyś jutro zapytał i dał znać na forum co i jak byloby pieknie...

Podejrzewam, że jest wiecej osob zainteresowanych tematem.

Z gòry dzięki

O nowe blanki akurat nie pytałem. Oczywiście jutro podjadę, obadam i zdam krótką relację co nowego w pracowni.

Przeglądam tak sobie owy wątek i rzuciła mi się w oczy pewna cyfra:

Ryby jakie obsłuzyl mój kij to przede wszystkim duze klenie pow 50cm, jazie od 50 do 80cm i musze powiedziec że ten największy był holowany ok 15min na żyłce 0,18. 

Rheinangler

Masz na koncie jazia 80cm?!Napisz prosze coś wiecej o tej rybie,może byc na priv.

Drugą rzeczą jaka NIE rzuciła mi się w oczy ^_^ ,to brak dokładniejszych informacji nt blanków Karabela.Wiem tylko tyle,że blanki są dostępne w Polsce i przedstawicielem na PL jest Rodmas,ale jakoś nie mogę znaleźć ich na stronie producenta.

Blanki Karabela są produktem projektowanym tylko na rynek Polski?

Przeglądam tak sobie owy wątek i rzuciła mi się w oczy pewna cyfra:

Rheinangler

Masz na koncie jazia 80cm?!Napisz prosze coś wiecej o tej rybie,może byc na priv.

Drugą rzeczą jaka NIE rzuciła mi się w oczy ^_^ ,to brak dokładniejszych informacji nt blanków Karabela.Wiem tylko tyle,że blanki są dostępne w Polsce i przedstawicielem na PL jest Rodmas,ale jakoś nie mogę znaleźć ich na stronie producenta.

Blanki Karabela są produktem projektowanym tylko na rynek Polski?

Dokladnie ,karabela = polska szabla.

• Like 2

Tak mam na koncie jazia równo 80cm i bardzo wiele jazi ok 60cm i także sporo 70cm ale nie jest to spowodowane jakimś nadzwyczajnymi umiejętnościami czy tajemnymi przynętami, po prostu zanim zbudowali przegrodę na jednym z dopływów Renu takie ryby wchodziły do owego dopływu późną jesienią i pozostawały aż do tarła potem od 2 do 4 tygodni i wracały do Renu. Wstawiałem ich zdjęcia w jaziowym wątku 2012.

Jak do tego dodać, że tubylcy prawie wcale nie łowią jazi i kleni na spinning a boleń jest uważany za wielkiego spryciarza możliwego do złowienia tylko przez wielkich specjalistów od muchy to masz gotowy obraz tego co zastałem ( w dużym uproszczeniu) Jak zacząłem lowić tu brzany na spinning to komentaże były takie,- na wobler? zmień lekarza - bo ten Cie okłamuje  :D brzany biorą tylko na ser lub na mielonke turystyczną....

W tamtym czasie byłem zafascynowany wędkami Phenixa i przetestowałem je ostro na tutejszych rybach z czego zdałem relację, diś mam troche chłodniejszy stosunek do Phenixa choć uważam nadal iż kilka blanków które Łukasz wypuścił na rynek są wybitnymi w swojej klasie i konkurencja pozostała bardzo w tyle,- bez względu na swoją nie amerykańskość...

Ale w kwestii blanku Phenixa ,kto ma dordzić lepiej jak nie Łukasz :D

Skonczmy z tym trojmiejskim hejterstwem. W kwestii Phenixa Zbyszek Kawalec doradzi nie gorzej.

Nie zamawialem wedki od Rodmas bo styl wykonczen dolnikow jest odpustowy. Ale to kwestia gustu, pewnie da rade zamowic bardziej minimalistycznie wykonczony dolnik bez tych udziwnionych wstawek. Dowiadywalem sie za to o koszt przerobki wedki 6 stopowej. I Rodmas zakwotowal PLN800. Inna odpowiedz na identycznego emiala z innej pracowni o dluzszej historii to bylo PLN300, cztery inne pracownie zakwotowaly PLN400-500. Ja rozumiem jest popyt, jest franchise, jest jakosc, jest lepsza marza na nowych wedkach ale chlopaki z lekka zeswirowali z cenami.