Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

@Wilk a co to za blank?

Co do rozczarowań to tak już jest, że wszystkim nie dogodzisz :)

St.Croix Xtreme 5S76MF2-B - piękny, nawet pasuje mi kolorem do Curado. Rzucałem nim algą 24g i jakby był do niej stworzony, oraz kopytem 2 na główce 5 i było świetnie. Bardzo, ale to bardzo przypomina mi pod każdym względem Dragona HM 62 Pike - podobny w dotyku, identycznie sprężysty, przypuszczam, że to jakiś podobny węgiel. Jestem naprawdę zadowolony. :)

No nie ma się do czego przyczepić - ten z lewej. A jak się z niego rzuca! Trochę sztywny, ale na szczupaku, na którym mi zależy pewnie będzie pracował; na tych, które trzeba mierzyć, by wiedzieć czy wymiarowy mi nie zależy - niech spadają ;)
7962787bbe96fa42m.jpg

dzielona rękojeść :/ ohyda

Łukasz potrafi zrobić naprawdę piękny kij, trzeba Mu tylko pomysłu. widząc to wszystko chciałem rzucić ****** ale nie wypada.

Proszę o nieużywanie wulgaryzmów na forum.

Edytowane przez milupa

Tez nie mam nic przeciwko dizelonym rekojescia  ;) niektore mi sie nawet  bardzo podobaja i wiem, ze przy lekkich patykach taki sposob wykonczenia moze przyniesc odczuwalny komfort ;]

Choc ten desing jaki sobie sprawil Wilk to nie moj gust ;p za duzo tego na jednym czy drugim kiju ;/

Ale z tego co widac to i Wilk syty i owca cala. I o to chodzi ;p

• Like 1

Radzę więcej dystansu i ciut wyczucia... A k****  - jakby to powiedzieć- właśnie rzuciłeś.

Dzięki Krzysiek :) A tamten już ma ignora - ja się z takimi nie cackam :)

Co do rękojeści, to Łukasz przedstawiał mi różne bardzo ładne propozycje, ale mnie akurat taka się podoba, więc sobie zażyczyłem i mam :)

Tylko złapać nic nań nie umiem - drugi dzień o kiju, choć taki ładny :)

Dzielony dolnik to bardzo indywidualna sprawa, dla mnie to podstawa rozwiązania poręczności, komfortu rzucania i wizualizacji wędki jako całości no i po kilku sezonach z dzielonymi dolnikami innych praktycznie nie używam  B)

miałem i mam splity, ostatnio rzadziej u mnie goszczą, ale szczerze mówiąc nie bardzo wiem co one mają wspólnego z "komfortem rzucania", jeśli już to moim zdaniem z jego ograniczaniem

a jaka poręczność i walory praktyczno-użytkowe są w gołym, narażonym na uszkodzenia blanku to już zupełnie nie wiem :)

dla mnie to tylko sposób na odchudzenie wagowe, co sprawdza się głównie do krótkich kijów UL i L na lekkich przelotkach, w innych przypadkach kończy się dawaniem masakrycznej ilości burla i burnta, aby kij na psyk nie leciał

i drugi powód czysto wizualny

Edytowane przez bazyloss

Dzielona rękojeść to styl wykonania  jak i pełna ,i mając kij w reku oparty na przedramieniu nie odczuwam różnicy to samo jeśli chodzi o walory użytkowe,kwestia podobania się danego stylu ,ale jesli zrobimy rękojeść pełna z piany przy mocnym kiju co często stosowane ,to będzie bardziej leciał na pysk od korkowej dzielonej z burla  

Dzielona rękojeść to styl wykonania  jak i pełna ,i mając kij w reku oparty na przedramieniu nie odczuwam różnicy to samo jeśli chodzi o walory użytkowe,kwestia podobania się danego stylu ,ale jesli zrobimy rękojeść pełna z piany przy mocnym kiju co często stosowane ,to będzie bardziej leciał na pysk od korkowej dzielonej z burla  

owszem jak zrobisz z Batsonowskiej czy ATC, którą można sobie w nos wsadzisz, badziew straszliwy

pianki Matagi i Fuji są nieporównywalnie twardsze i wytrzymalsze i co za tym idzie cięższe, mam u siebie obie i to poprostu jest przepaść jakościowa

99,9% procent wędek Shore, Surf, SW Light Jigging i Squid w JP jest uzbrojona w pianki - nie bez powodu

Już wyjaśniam.

Komfort rzucania przy dzielonym korku to przede wszystkim chwyt za dolny korek przy wykonywaniu dźwigni i wymachu, idealnie zamykam w dłoni ten fragment dolnika, szczególnie jest to wygodne jeżeli chcę posłać przynętę bardzo daleko  ;)

Co do poręczności to dbanie o czystość i szpachlowanie dzielonego dolnika jest sporo łatwiejsze niż pełnej konstrukcji z wiadomych względów, co do narażania blanku na uderzenia to nie bardzo rozumiem ten argument bo chyba cały kij jest podobnie narażony a korkiem go nie pokrywamy  :P

Wrażenia wizualne hmm no tutaj każdy jak woli ja swoje zdanie mam już wyrobione.

Pozdrawiam

zaraz to przy pełnej rękojeści nie możesz złapać za dolny odcinek i wykonać dźwigni ? tłumaczenie raczej pokrętne ;)

łatwiejsze dbanie o czystość ? dlatego, że mniej o 15cm ???

szpachlowanie ?, to co to za korek co musisz go co sezon szpachlować ???

z mojego doświadczenia wynika, że w łódce czy na opasce to dolnik jest najbardziej narażony na drobne urazy

tak jak pisałem sam używam i nie neguję całkowicie splitów, ale z czasem dochodzę do wniosku, że split jest właśnie mało praktyczny i chyba kolejny już u mnie nie zagości, choć bardzo mi się podobają, zwłaszcza niesymetryczne

Edytowane przez bazyloss

Przy pełnej oczywiście też można a nawet wypada chwytać za dolny odcinek korka ale dla mnie poręczniej przy dzielonym wychodzi, co do czystości to sam sobie odpowiedziałeś no a szpachlowanie co sezon to już chyba nie do mnie bo ja nic takiego nie napisałem, tylko stwierdziłem oczywisty fakt, że mniej korka to mnie konserwacji przy nim, natomiast ani z łódki ani na opaskach nie łowię  ;)

• 1 miesiąc temu...

Przymierzałem się dziś w sklepie do St.Croix 5SC86MHF2-G.(miał krzywo założoną przelotkę, na co właściciel zaproponował mi, bym sobie "gdzieś to naprawił za 40zł", na tym samym oddechu informując, że nie ma w Polsce dobrej pracowni, która potrafi zbroić wędkę, więc lepiej kupić tę). Podobał mi się kijek - już pierwsze rozmowy z Łukaszem Masiakiem i Tomkiem Siudakiewiczem za mną - szukają blanku.

Przymierzałem się dziś w sklepie do St.Croix 5SC86MHF2-G.(miał krzywo założoną przelotkę, na co właściciel zaproponował mi, bym sobie "gdzieś to naprawił za 40zł", na tym samym oddechu informując, że nie ma w Polsce dobrej pracowni, która potrafi zbroić wędkę, więc lepiej kupić tę). Podobał mi się kijek - już pierwsze rozmowy z Łukaszem Masiakiem i Tomkiem Siudakiewiczem za mną - szukają blanku.

Dobre, widać według tego jegomościa tylko st.croix fabryczne jest poprwnie zbrojone :) .

Widać wiedza jego jest kompletna, abo czegoś mocnego do nosa zapodał :)  .

A sprawdziłeś czy Lukasz umie zbroić kije :lol:  :lol: :lol: 

• Like 1

Wilku, odpowiedzi takich to można tylko u Żbika posłuchać  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Wreszcie ktoś to potwierdził, bo przecież jak kiedyś tu przytoczyłem przykłady, jaki to sprzedawca, to było oburzenie :)

Jadę na ryby, choć upał. Tu na pewno nic nie złowię na to badziewie, co mi spaprali w Rodmasie, a mogłem kupić gotowca....;-)

Edytowane przez Wilk_

Samemu mi szczęka opadła jak zadzwoniłem i usłyszałem odpowiedź na temat Lamiglasów z serii SI,- miałem wrażenie że przeniosłem się do przeszłości, którą dobrze pamiętam nie tylko z filmów drwiących celnie z komuny....

Skąd oni takiego kosmitę wytrzasnęli :lol:  :lol:  :lol: nie chcę żeby sprzedawca właził mi w .... ale odpowiedzi w stylu "no - co jeszcze bo nie mam czasu' po minucie rozmowy.... to już tylko można się śmiać i czekać aż to badziewie padnie i .... dalej się śmiać :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: choć może nie wypada bo naśmiewanie się z głupców, buraków i niedorozwiniętych ćwierć inteligentów jest po prostu nie ładne  :unsure:

• Like 1

Wilku, odpowiedzi takich to można tylko u Żbika posłuchać  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Jak kupowałem lat temu kilka avidy u Żbika i jak zapytałem o zbrojenie ondywidualne  to polecał mi Pracownię w Poznaniu Panów MM :) .

Więc chyba nie do końca nie ma zdolnych rodbuilerów w kraju :) .

O innych nie pytałem.

• Like 1

No i zakończyły się moje poszukiwania kija pod duże gumy o którym pisałem a w zasadzie o którego pytałem w wątku http://jerkbait.pl/topic/8334-blank-pod-du%C5%BCe-gumy/ Po rozmowie z Łukaszem postanowiliśmy wspólnie zbudować kij na blanku TX-715H-C. Kijek piekielnie czuły. Potrafi obsłużyć komfortowo Kopyto 6 razem z 30 gramami. Dolnej granicy jeszcze nie poznałem bo Kopyto 4 z 10 gramami obsługiwał również komfortowo :)

Pięknie zbrojony