Skocz do zawartości

Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół... Rodmas

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzenie ?

Arku, zbyt wcześnie, na wnioski ostateczne z mojej strony. Może gdybym widział/pomachał wędziskiem gotowym, zbudowane na tym blanku.

Na razie tylko przypuszczenia i domysły. Za to bardzo budujące :D .

Organoleptycznie mogę stwierdzić jedynie, że blank zdaje się być doskonałym wyborem dla tych, którzy kombinują, w poszukiwaniach średniego spinningu wielkorzecznego a lubią czuć szybkość i moc.  Boleń, sandacz, szczupak w przyłowie, czy niewielki sum.

Nie jest to raczej "uniwersał".

W mojej ocenie, doskonale posłuży również jako dalekosiężna petarda, do połowu troci i innych ryb morskich, wodach przybrzeżnych.

Godnie może zastąpić CD BR BLSJH2118MH

Chciałbym i mam nadzieję, że do jesieni, będę mógł potwierdzić Twoje spostrzeżenia.

Ciekawostka.

Łukasz pokazywał mi blank, bardzo podobny  do wspomnianego FX. Blank konstruowany na zamówienie RODMAS, o analogicznych niemal parametrach. To wybór dla kolegów, lubiących wędziska głębiej ładujące przy wyrzucie. Z zachowania wygląda, że może dać dalsze rzuty niż wspomniany 966, w dolnym zakresie c.w.

Blank chyba jeszcze bez określonego symbolu chociaż Łukasz skłania się do "zalogowania" go w serii FX.  Ja jednak, jeśli miałbym wybierać, stawiam na FX966.

Edytowane przez popper

Dzisiaj przyszedł w końcu czas na testy nowego nabytku. M-1 zaskoczył mnie bardzo pozytywnie.  Długość 7'2" pozwala na świetną kontrolę nad przynętą. Zasięg rzutów bardzo bardzo ;) a przy tym "celny" jak cholera.

Znakomita czułość,  jakiej nie miałem nawet w Legend Elite 66LF. Pozwala swobodnie skupić się nad nawet najcichszym chrobotaniem,  dobywającym się z bebechów Stelli 2500 JDM (nie smarowanej po zakupie :P )

Dzisiejsze testy przyniosły 12 pobić, z czego 10 pstrągów wyjętych.

Przy użyciu haków bezzadziorowych, to wynik bardzo dobry moim zdaniem.

Tu prezentuję jednego z większych dzisiejszego dnia, który jak widać, po sesji dość długo zbierał siły. Z uwagi na to, pozostałe kropasy bez foty, natychmiast, wracały do wody.

Killerem, okazał się na dzisiaj wobler, którego dostałem na zlocie nad Bobrem, od Maćka - @wobler129 

post-45714-0-82359700-1373542315_thumb.jpg  post-45714-0-59503200-1373568337_thumb.jpg

post-45714-0-16056700-1373542323_thumb.jpg  post-45714-0-59192400-1373542327_thumb.jpg

Moim zdaniem bardzo uniwersalne wędzisko, które pozwala ogarnąć pstrągi 35+cm, grube okonie a nie klęknie pod szczupaczkiem 75+ czy sandacza podobnej wielkości. Doskonałe narzędzie na łódkę.

Nie próbowałem jeszcze łowienia na gumy ale wydaje się, że swobodnie podbije 3-4 calową gumę, na główce 15g.

Wobler 5 cm SDR pociągnie spokojnie, podobnie jak Aglię 2 pod prąd. Na stojącej, na pewno "trójka" mu nie będzie straszna.

Edytowane przez popper
  • Like 2

Waldek, piękny kijek.

Ta długość nie przeszkadza za bardzo w transporcie?

Dla mnie 7 stóp to chyba maks, i tak ciężko w aucie to upchnąć...

jak cenowo kształtują się te blanki, jeśli można wiedzieć? Bo na stronie Rodmasu na razie cisza.

Wojtek, korzystam z kombiaka ale myślę, że kijek do 2,3m (bez tuby) wejdzie w każde auto. Matiz niekoniecznie się kwalifikuje jako...    Kwestia tylko, czy jedziesz sam, czy....... ;)

Ile za blank? Nie mam pojęcia. Płaciłem za wyrób. Tanio/drogo, to pojęcia względne  :lol: 

Edytowane przez popper

Pewnie masz rację Rafał. Nr 4 też da radę.

Niepotrzebnie tylko wspomniałeś o tym 10lb. Oglądałem blank i dłuuuugo nie mogłem zasnąć. Ten byłby bardziej adekwatnym, pstrągowym wyborem :) 

Ale nie szukałem wędziska na pstrąga, tylko uniwersałka na łódkę.

Jest OK.

A Karabelka? Naprawdę bardzo fajna a teraz jeszcze znacznie "przyśpieszyła", co dla mnie jest wielką zaletą.

Arek, pierwszy raz Karabelkę zabrałem, na próbę nad Kwisę. W ostatnią niedzielę. Efektem kilka brań, jedna rybka wyjęta, 2 spady, w tym jeden bardzo stylowy.

Kropas ok.40, wywijał niemal jak tęczak :lol: .

Uznałem, że przy bezzadziorowych lepiej/skuteczniej łowi mi się kijkami, o oczko mocniejszymi. Tego zostawiam na okonie.

Piszesz, że zbrojenie dało się we znaki.

Nie odczułem tego. Ale było sucho. Niewielka tylko poranna rosa. To nie przeszkadzało. Linka się nie "kleiła" do blanku.

Pstrągi łowię tylko żyłką. Może z plecionką byłoby to bardziej odczuwalne? Nie wiem i pewnie nie sprawdzę do września.

Na okoniach zamierzam przetestować nową plecionkę i jak to we wrześniu, pogoda może płatać figle.

Tylko, że wówczas łowię na jigi, z główkami 3-9g, więc też nie spodziewam się problemów ;) .

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Marudziłem, że mnie przeszkadza jak widać gwint od uchwytu... A uchwyt to chcę skss.. Albo nie! DPS tylko bez insertu; nie - z insertem, bo może być niewygodnie. O! Odwrócony DPS, to wtedy nie będzie widać tego śrubska , co mi na nerwy działa.

A Tomek słuchał, czytał, sugerował - od rana do południa przysyłał projekty - aż wyszło cacko jakie mi się wyśniło. Właśnie tak miało wyglądać, tylko niebardzo wiedziałem jak to osiągnąć. We czwartek już będę z nią spał:

de2341383f59fa34m.jpg

Miałem to dzisiaj w swoich łapach i powiem ,że Tomasz spisał się .,bardzo przyjemnie leży w dłoni i piana dobrej jakści :)

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Mój blank 9'6" opisany  na 8lb i c/w 3/8oz śmiechowisko, bo w dole 14mm i w/g mnie 12lb , w szczycie 1,6mm .Więc będzie brzytew okrutna ,ale jeszcze nabiera mocy w kącie ,choć przelotki już zakupione .Set z Y -ków Pheniksa i wszystkie L-ki Fuji tytan, czyli 

20Y--10Y---6Y---6L--5.5L ---4 lub 5x4L +top. Blank mega czuły i mega szybki jak na tą długość ,w ugięciu bez mm przesztywnienia w okolicy złącza. 

Taki lekko-średni rzeczny uniwersal będzie , klenie ,bolki na woby do 12g na luzie , okonie i sandaczyk na lekko od 5-12g +7cm , obrotówki 1-3 może .To tak na sucho i dumam jeszcze nad rękojeścią.

Rafał Skalek popełnił już króciaka 7'2" 10 lb , blank masakryczny.

Chodzi mi właśnie o króciaki. Jaka to wersja tego 7'2" do 3/8? Jak się ma do poprzednika MX-S72L dużo mocniejszy?

Nie ukrywam, że bardzo dość mocno się obawiałem o to, czy nie będzie przesztywnień na złączach i na szczęście moje wątpliwości zostały rozwiane :)  Po Twoich opisach i macanku napaliłem się dosyć mocno na wersję  12lb do 3/4" (MX-S72M), jedynym problemem był dla mnie jeden kawałek, ale jak widzę problem został już rozwiązany :D

Osobiście łowię MXS72L 10lb w jednym kawałku , ten dwuskład Rafała jest jego odpowiednikiem .Zero przesztywnień, takich dwuskładów do tej pory nie widziałem, może mało widziałem.  Blank gnie się od samego szczytu i moim zdaniem ,chć nie tylko wydaje się czulszy od jednoskładu.