pitt Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 dzieki @pszemonie, ten pierwszy to nie jest kamatsu, chociaz tez na 'K', to rekodzielo z serbii a ten wabik z drugiego zdjecia, to jest taps sigma, ktorego chwile pozniej zawiesilem na galeziach olchy ... zreszta tak samo jak 10-cio letniego salmo minnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaco78 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Odrzański kleń pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Super ryba i foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 No Jaco78 to jest Kleń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 I mi sie wkoncu udalo zlapac wymarzonego Kleksa SPRZECIK: G-Rod Batson IP840 do 6gr Daiwa Steez, PP 10LB + 0,26FC stren Illex Tiny Fry w kolorze Blue gill Miejscowka to wplyw malego strumienia z rozleglym piaszczystm blatem. Stalo ok 20szt. Ten wzialw 2 rzucie 52cm szczesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 No ja piernicze Gugcio w pierwszym momencie myślałem że Endriu Gołota poszedł w casting .Ryba kapitalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Przepiękna ryba Gugcio !!! Gratulacje. Slavobeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dziś wieczorem przed 20 wyskoczyłem z domu nad naszą podwrocławską Widawę i znów miałem wielkie szczęście.W 1 rzucie woblerka smużącego powierzchnię wessał wilgachny kleń.Mój nowy rekord PB Jest upragniona 5 z przodu. Całe 50cm szczęścia. Cieszy mnie tym bardziej, że złowiony w małej, płytkiej rzeczce, a widawskie kleniki są wyjątkowo płochliwe. Dzień był upalny, niemal bezwietrzny.Sprzęt użyty do połowu znów ten sam co na poprzedniej stronie czyli:wędka Daiwa Megaforce 3,0 do 21gKręcioł Cormoran z matchową szpulką i żyłką 0,16 FiumePrzynętą był smużący wobler Bromba.Dawno nie nosiłem podbieraka na ryby, ale dziś przydał się wyjątkowo. Doczekałem się fantastycznego kleniowego sezonu.Upór i wytrwałość jednak w końcu przynoszą efekty.A 2 lata temu bliski byłem załamania po kolejnych bezrybnych wypadach na klenie.Pomaga na pewno wiara w to, że klenie są tam gdzie próbuję je złowić i na pewno też łatwiejszy dostęp do smużaków, które kiedyś były poza zasięgiem przeciętnych wędkarzy. A poniżej obszerna fotorelacja z połowu mojego PB. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Nowy PB - 50cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Przepiękny Chub'ik,moje gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 gratutluje powiedz troche prosze o prowadzeniu bromby, pokazał się wczesniej ten kleń? jaki charakter maja widawskie miejscówki kleni gdzie szukac? Wziął ze środka czy z pod brzegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wygląda na to, że Bromba to ostatnio absolutny nr1.Na zlocie w Lubiążu też praktycznie wszyscy co mieli klenie połowili je na Bromby .Slavo gratuluję ryby ... niestety ja jeszcze nie mogę się pochwalić kleniem z piątką z przodu... choć miałem blisko .Co do samego powadzenia Bromby to w zasadzie można ją prowadzić na dwa sposoby (przynajmniej te, które ja znam).Po powierzchni i tuż pod nią. Jeżeli chcemy, żeby pozostawiała na powierzchni coś co zostawia za sobą łódź płynąca na silniku to trzeba wysoko unieść kija i zadrgać nim w taki sposób, żeby woda, która osiadła na żyłce cała z niej zleciała. Zwróciłem uwagę, że na brudnej wodzie wodne koraliki odstraszają rybę. Prowadząc Brombę robię właśnie w taki sposób. Na wczorajszym zlocie przekonałem się, że Bromba nie musi się ślizgać po wodzie, ale może iść pod powierzchnią (może 1cm, a może ciut więcej), zdarza się tak, kiedy po wpadnięciu do wody od razu kręcimy korbką i nie pozwalamy jej całkiem wypłynąć. @Waldek łowił właśnie w ten sposób i też złowił Gdzie łowić? Nie wiem jak na małej rzeczce jak Widawa (bo jeszcze tam nie łowiłem), ale na Odrze to zazwyczaj prowadzi się tam gdzie głębokość wody nie jest zbyt duża (powiedzmy 1-1,5m). Najczęściej łowię wzdłuż opaski prowadząc przynętę ok 1m od brzegu. Długie rzuty, a kij uniesiony wysoko. Jeżeli nie mamy opaski to przelewy, napływy i zapływy (nie pamiętam jak to się nazywa).Samo branie na Brombę przy dobrym kleniu to gejzer wody i trzeba pamiętać o zacięciu, choć przyznam, że niektóre brania powodują mięknięcie kolan z wrażenia i zanik odruchu zacięcia, który jest później okraszony, piękną, czystą, podwórkową łaciną .Połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wygląda na to, że Bromba to ostatnio absolutny nr1.ja i tutejsze klenie preferujemy lipowe uklejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 @Waldek łowił właśnie w ten sposób i też złowił Jeśli smużenie nie przynosi wyników, a ryby są to próbuję inaczej prowadzić brombe, jak widać czasem to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dzieki wszystkim za gratulacje. Bede teraz czesciej odwiedzal kluseczki wiec moze od czasu do czasu cis sie uwiesi @Slavobeer Gratki za 50taka, sliczna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Sobota wieczorowo-nocną porą i niedziela ranek minął spod znaku klenia, złapaliśmy może ze 40 sztuk, stały na szybkich przelewach, największe 40 i 45 +, większe 50 siątki spadały. Już w pierwszym rzucie zapiąłem ładnego. Na drugiego sługo nie musiałem czekać Jednak w nocy brania są najfajniejsze I nie rzadkie 4 rano więc duchowo jeszcze śpie Wszystkie rybki pływają dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Nowy PB - 50cm Gratki Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wygląda na to, że Bromba to ostatnio absolutny nr1.ja i tutejsze klenie preferujemy lipowe uklejki pitt, ale te Twoje to są inne .Tak poważnie to chyba użyłem skrótu myślowego z tą Brombą, mając na myśli zjazd w Lubiążu... choć jak widać inni też Brombą podbierają klenie z rzeki .p.s Bromba to dość specyficzna przynęta do specyficznych warunków... w pozostałych przypadkach łowię tak jak Ty. DawidSpin. Pięknie! Gratuluję. Napiszesz coś o nocnym łowieniu kleni? Połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 dzisiaj kolejny raz walczylem na widawie złowiłem chyba wszystkie mozliwe gatunki na brombe po za kleniem, widzałem ze cos zbierały i to ładne. Podchodze na kolanach, czołgam sie , jestem cicho ale dupa nie moge złapać. Jak prowadzic prznety szybko, wolno pod brzegi? ja robie wszystko co moge ale łowie tylko inne drapiezniki z tej rzeki i to na brombe. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 @Tomislawus,ja generalnie rzucam pod przeciwległy brzeg i na napiętej żyłce z wysoko uniesionym kijem (pomaga 3,0m) smużę wobkiem po powierzchni. Jak już dopłynie pod mój brzeg, bardzo wolno prowadzę pod prąd.Ryby często ustawiają się za jakimiś wodnymi przeszkodami, czyli konar, stara opona na środku rzeki albo jakaś betonowa płyta, których nie brakuje. Takie przeszkody powodują zakłocenia w nurcie, a poniżej nich czają się w wymytych dołkach kleniki.Tak ja to widzę. Zza okularów polaryzacyjnych , bez których nawet nie wybieraj się nad Widawę.Poszukaj na swoim odcinku rzeki takich miejsc z przeszkodami, zawadami w wodzie. Mnie na razie żaden kleń na żyłce 0,16 nie pojechał w te przeszkody na tyle skutecznie abym go stracił Ale różnie to może być.... Daj znać jak tam dalsze sukcesy. Pozdrawiam Slavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 dzisiaj kolejny raz walczylem na widawie złowiłem chyba wszystkie mozliwe gatunki na brombe po za kleniem, widzałem ze cos zbierały i to ładne. Podchodze na kolanach, czołgam sie , jestem cicho ale dupa nie moge złapać. Jak prowadzic prznety szybko, wolno pod brzegi? ja robie wszystko co moge ale łowie tylko inne drapiezniki z tej rzeki i to na brombe. Masakra. Jak nie chcą Bromby zjeść spróbuj na coś mniejszego, może konika polnego lub chrabąszcza.Nie upieraj się przy Brombie, na nią też przyjdzie czas Lub spróbuj na tę mniejszą wersję. Może akurat Twoje kleniki są ciut mniejsze i nie mają ochoty na taką dużą przekąskę?Moja rada na Widawę: czytaj, czytaj, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj wątki kleniowe na forum (także te starej daty posty).To kopalnia wiedzy. Mnie pomogła Widzę, że sporo czasu spędzasz nad Widawą. Spróbuj na innym odcinku, może akurat będzie lepiej.... i zaprzyjaźnisz się z kleniami. Pozdrawiam Sławomir - Slavobeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Dzieki za rady, sa bardzo cenne, łowie na różnych odcinka widawy. Myslę że bedzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi