Skocz do zawartości

Wędki Robsona

Rekomendowane odpowiedzi

Uff. W końcu skończyłem. Dziś byłem trochę porzucać i mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Spin może nie miał jakiegoś extra zasięgu, ale był testowany z grubą linką i dużym kołowrotkiem. Przelotki w tej wędce rozmieszczałem pod mniejszy kołowrotek, ale nie miałem na nim linki, więc zabrałem do testów ten większy. Docelowo będzie współpracował z cieniutką plecionka i Red Arc 2000, i mam nadzieje, że wtedy wyniki będą lepsze.

Jako pierwszą wykonałem wędkę castingową na blanku Lamiglasa DTIMC84M 7-28g, 213cm, 10-20lB. Sprawdziłem ją z dwoma multikami: CU201E7 i CU51E. Jak się okazało, z mniejszym multikiem wędka współpracuje lepiej. Prace nad wędką trwały dość długo ale to czego się nauczyłem pomogło mi bardzo przy drugim kiju.
W sumie mógłbym tu wrzucić zdjęcia i przemyślenia z kolejnych etapów mojej pracy ale jest tego sporo, więc może przy innej okazji.

Ozdoby (miała być zieleń jak na Curado no ale niestety przez internet się kolorów nie spasuje...)

post-556-1348915230,9873_thumb.jpg

post-556-1348915231,0597_thumb.jpg

post-556-1348915231,1189_thumb.jpg

post-556-1348915231,1993_thumb.jpg

post-556-1348915231,3531_thumb.jpg

Lakier dzięki Waszej pomocy wyszedł równo ;) . Pierwsza warstwa była sfalowana (przez lakierowanie na maszynie obrotowej) ale przejechałem ją trochę drobnym papierem i nałożyłem kolejną warstwę lakieru FlexCoat Lite (lakierując wzdłuż) i teraz jest super.

post-556-1348915231,5748_thumb.jpg

post-556-1348915231,6823_thumb.jpg

post-556-1348915231,7673_thumb.jpg

post-556-1348915231,8671_thumb.jpg

post-556-1348915232,0579_thumb.jpg

To może jeszcze podam masę wędek:

- castingowa waży około 126g

- okoniówka 103g. W sumie mogłaby ważyć 10g mniej gdybym zastosował uchwyt Fuji, ale temu uchwytowi z drewna nie mogłem się oprzeć i tak zostało :D. Z resztą kołowrotek i tak jest ciężki, więc o te 10g nie chodzi <_<

To drewno tworzy właśnie cały urok tego kijka, a 10g to pikuś do wyglądu tego pięknego uchwytu B). Ten czerwony kręcioł nie pasuje do tego uchwytu.Stary twinek ze złotą dupką i stonowanym kolorem byłby idealny.Uderzaj do Mefiściaka niech coś ściągnie CI do tego kijka.

Stary twinek ze złotą dupką i stonowanym kolorem byłby idealny.Uderzaj do Mefiściaka niech coś ściągnie CI do tego kijka.

Wiesz myślałem już o tym wcześniej :D, ale postanowiłem odpuścić. W ogóle ten kijek miał być robiony pod Curado 51E z fajną szpulą ale dzięki Bogu oprzytomniałem w porę.

W sprzęt można kasę ładować w nieskończoność, tylko po co?? Ryb od tego nie przybywa :lol:

Estetyka wykonania na bardzo wysokim poziomie. Wyrazy uznania!

Dzięki :D. Mnie też się podobają :mellow:. Najgorszy był bajzel w domu. Żona mi już po 2 tygodniach mruczała bym w końcu powynosił te wszystkie sprzęty i pierdoły do piwnicy. Wiesz z tym lakierem walczyłem dość długo, i po każdym szlifie było lakierowanie. A potem na maszynę no i ... kolacji nie było gdzie zrobić <_<

post-556-1348915234,3312_thumb.jpg

Robert,

aż nie mogę uwierzyć że to kije #1 i #2 :huh: wyglądają naprawdę super - bardzo, bardzo się postarałeś.

Myślę że nie powinieneś się zarzekać tylko kręcić następne kijki - widać że masz do tego talent chłopie, więc go nie marnuj :mellow:

Twój wątek umieszczam w galerii rodbuildingowej, liczę że będziesz go uzupełniał :D

Pozdrawiam

Za Pawłem, chylę czoła i chyba każdy chciałby, żeby jego #1 i #2 tak wyglądały. Ja bym chciał :mellow: Wszystko elegancko, z pomysłem, omotki i rękojeść nie po linii najmniejszego oporu, bardzo estetycznie! Napisz proszę parę słów o tym uchwycie pod spina. Jeśli będą funkcjonować tak jak wyglądają, to debiut rewelacyjny. Gratuluję!

Pozdrawiam

Grzesiek

...

Myślę że nie powinieneś się zarzekać tylko kręcić następne kijki - widać że masz do tego talent chłopie, więc go nie marnuj :mellow:

Ale ja naprawdę nie potrzebuje już więcej, wędek :lol:

Nie no tak na serio, to mi się marzy długi dalekosiężny casting tylko pod bolenia i tylko do wobków i wahadełek od 6g do powiedzmy 17g. Mam coś na oku tylko ten, o którym myślę jest dość drogi i szkoda mi teraz trochę kasy...

Friko jak masz jakiś pomysł zaproponuj coś taniego w długości 2,6 - 2,8m to może za miesiąc powiększę galerie B)

...Napisz proszę parę słów o tym uchwycie pod spina...

Jest to uchwyt drewniany (Red Pine). Wielkość 16. Ścianka w porównaniu do uchwytu Fuji jest dość gruba co

sprawia, że jest on naprawdę solidny. Masa 20,5g.

Nie podobały mi się w nim pierścienie do mocowania kołowrotka - uchwyt na gwincie, ciężko chodził a stal miała pospolity odcień. Zamieniłem go na Fuji i teraz pięknie się zakręca i ładniej wygląda. Górne mocowanie zdjąłem, przetoczyłem troszku i dopasowałem pod zacisk Fuji. W sumie popsułem uchwyt za 5$ ale za to uzyskałem lepszy efekt końcowy. Górę kleiłem żywicą FlexCoat. Cena w kraju jest dość wysoka w U.S. ponad 50% taniej...

...

Ale ja naprawdę nie potrzebuje już więcej, wędek :lol:

Nie no tak na serio, to mi się marzy długi dalekosiężny casting tylko pod bolenia i tylko do wobków i wahadełek od 6g do powiedzmy 17g. Mam coś na oku tylko ten, o którym myślę jest dość drogi i szkoda mi teraz trochę kasy...

Friko jak masz jakiś pomysł zaproponuj coś taniego w długości 2,6 - 2,8m to może za miesiąc powiększę galerie B)

:lol: :lol: :lol:

... bo to się zwykle tak zaczyna, sam nawet nie wiesz jak i gdzie... :lol:

ile to już razy słyszałem że to juz ostatni kij, że na dożywocie, że teraz już jest wszystko co potrzeba - gdybym za każym razem jak słysze podpobne słowa dostawał złotówkęm już byłbym milionerem :lol:

Robson, tak ładnie Ci to wychodzi że na pewno nie poprzestaniesz na tym co zrobiłeś B)

W propozycjach klasy ekonomicznej Ameryki nie odkryję, rozważyłbym dwa Batsony:

RX7 IST 1024F

RX6 SH 1025-2

6 gram może być dla nich małym wyzwaniem myślę, ale z dugiej strony dłuższym kijem łatwiej sie rzuca więc przy dobrej aerodynamice przynęty i dobrym multi dadzą radę

Dzięki Robson. Podtrzymuję zachwyty, ochy i achy, a jak nie poprzestaniesz na tym co zrobiłeś, to pewnie zgarniesz tytuł rookie of the year ;)

W sumie mógłbym tu wrzucić zdjęcia i przemyślenia z kolejnych etapów mojej pracy ale jest tego sporo, więc może przy innej okazji.

Rzekłbym, koniecznie przy innej okazji.. Ja jestem bardzo ciekaw.

Pozdrawiam i gratuluję raz jeszcze

Grzesiek