Skocz do zawartości

Kije Dragon CXT - informacje, opinie, uwagi

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

No tak, tylko, że samo macanie, zakładanie linki w sklepie i pstrykanie dla mnie nic nie daje.

Chodzi mi raczej o realne zachowanie kija.

Też nie mam możliwości chociaż zobaczenia go na żywo. Mój zakup musi opierać się o internet.

Jeżdżenie, szukanie i przepłacanie w sklepie stacjonarnym dla mnie mija się z celem.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Oglądałem te kije w FM KAtowicach.

Muszę przyznać że robią bardzo dobre wrażenie. Pięknie wykonane , gustowne , uzbrojone w mikroprzelotki,itd.

Gną się równiutko w piękną parabolę , szybko gaszą drgania a przy tym nie są nadmiernie przesztywnione ( choć pisze że to xfast ).

Sprawiają wrażenie bardzo czułych , szczególnie lżejsze modele wydają się wręcz "elektryczne".

Ekspedient sugerował że jeżeli myślę o sandaczach to najlepiej wybrać model o cw. do 35g ; faktycznie - ten do 28g wydawał się zbyt delikatny żeby dać w pysk szkieletorom , jednak im "cięższe" te wędki tym mniej były ....."sensoryczne".

Generalnie bardzo , bardzo mi się spodobały.

Jednak ich cena oscyluje w okolicach 450-550 zł. I za taką cenę można kupić podobnej klasy japońskie wędki których jakość i walory są potwierdzone opiniami wielu użytkowników i światową renomą ; tymczasem o węzłach Dragona trudno cokolwiek znaleźć w Internecie ....

No nie wiem ...!

Edytowane przez samwieszkto

• 3 tygodnie później...

Chyba jedynie Daiwa z wyżej wymienionych firm, jeżeli chodzi o Polski rynek, ma jako taką ofertę wędek castingowych. Niestety!

No nie do końca.Co do Shimano zgoda,ciężko u nas z castami na rynku.

Przedstawiciela Graphiteleadera masz na forum i Marcysia z którym można gadać o Major Craft.Także tak żle nie jest :) .

No nie do końca.Co do Shimano zgoda,ciężko u nas z castami na rynku.

Przedstawiciela Graphiteleadera masz na forum i Marcysia z którym można gadać o Major Craft.Także tak żle nie jest :) .

W cenie 450 - 550 zł? :-) Może i są, ale nie w tym budżecie... Zasadniczo Dragony już kosztują około 400 zł. Oby ceny spadały jeszcze. :D

Nie mniej jednak , te Dragony sprawiają bardzo dobre wrażenie ( pisałem o tym trochę wcześniej ) tylko nie ma w necie na ich temat żadnych miarodajnych opini ; a może się okazać tak jak z serią GuideSelect - bardzo fajne wędki , tylko lubią się nagle bez powodu złamać.

Ta łamliwość to chyba przypadłość wędek spod znaku smoka... Ogólnie może nie mam racji, ale patrząc na parametry wydaje mi się, że wędka o cw. 5-25g ma akcję bardziej szczytową - większa liczba przelotek i mniejsza waga - niż model 10-35g. 

Jaki czas temu zakupiłem wędeczkę  5-25g za cenę mniejszą niż 400PLN.

Porównując ją w sklepie z 10-35 wydała mi się bardziej uniwersalna, oczywiście biorąc po uwagę przynęty jakich używam.

Obie mają podobną akcję.

Jak będzie tak dobra jak wygląda to bójcie się ryby.

Nie mniej jednak , te Dragony sprawiają bardzo dobre wrażenie ( pisałem o tym trochę wcześniej ) tylko nie ma w necie na ich temat żadnych miarodajnych opini ; a może się okazać tak jak z serią GuideSelect - bardzo fajne wędki , tylko lubią się nagle bez powodu złamać.

Trochę ponad pół roku temu szukałem lekkiego kijka z pazurem i oglądałem właśnie tego Dragona, podczas prezentacji ugięcia przez sprzedawcę kijek złamał się przy raczej średnim naprężeniu i tak skończyło się moje zainteresowanie tą serią... Ale może trafiłem na pechowy egzemplarz?
  • Like 1

Trochę ponad pół roku temu szukałem lekkiego kijka z pazurem i oglądałem właśnie tego Dragona, podczas prezentacji ugięcia przez sprzedawcę kijek złamał się przy raczej średnim naprężeniu i tak skończyło się moje zainteresowanie tą serią... Ale może trafiłem na pechowy egzemplarz?

W konsekwencji poszukiwań kupiłeś jakąś wędkę? 

W sklepach z modelami wystawowymi różnie bywa. Trzeba dobrze oglądać. Czasami jak bywam u siebie w markecie gdzie wedek jest w ciul i jest samoobsługa ludzie oglądając potrafią uderzyć w metalową półkę. Efektem tego są ostre wgniecenia/ wyszczerbania blanku.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka