Skocz do zawartości

Osoba towarzysząca ?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Umawiam się z kumplem na wędkarski weekend.

Mamy pić w nocy a w dzień łowić ryby. Pomijam tu fakt że będziemy pewnie pływać łodzią "na bani"- opuśćmy na to zasłonę błogosławionego milczenia....Nie mogę jednak pominąć kontrowersji natury formalno - prawnej.

Mój kolega, otóż, nie jest wędkarzem ; tzn. jest wędkarzem w tym sensie że ma wędkę i kieruje nim imperatyw złowienia ryby, tyle że nie posiada ( pechowo ) kraty wędkarskiej ani tym bardziej tych świstków z PZW.

Czy wobec tego jest dopuszczalne żeby łowił ze mną jako "osoba towarzysząca" będąc niejako przedłużeniem mojego ramienia (:-)) i korzystając z moich uprawnień ?

RAPR - zdaje się- nie precyzuje tego w pełni jednoznacznie ?

Zgodnie z Ustawą o rybactwie śródlądowym Twój kolega nie może wędkować. Tyle stanowi prawo. Resztę koledzy napisali powyżej...

Jeśli chodzi o pływanie po alkoholu to zgodnie z prawem nie możecie ani na silniku ani od zeszłego roku na wiosłach. Moze lepiej zostać z tymi wędkami na pomoście wśród kolegów - nawet jak się któryś przypadkiem "zwoduje" to dobrzy ludzie podadzą podbierak...

• Like 2

Jeśli chcecie wędkować razem to wystarczy wykupienie zezwolenia jednodniowego dla osoby nie zrzeszonej w PZW.

Mimo to kolega chyba musi mieć kartę wędkarską.Z tego co mi wiadomo według prawa nawet w swoim przydomowym oczku wodnym nie można łowić bez posiadania karty wędkarskiej :D

Mimo to kolega chyba musi mieć kartę wędkarską.Z tego co mi wiadomo według prawa nawet w swoim przydomowym oczku wodnym nie można łowić bez posiadania karty wędkarskiej :D

Jeśli wspomniana osoba towarzysząca będzie cudzoziemcem czasowo przebywajacym w kraju, dajmy na to, że bedzie udawał imigranta. Jest zwolniony z obowiązku posiadania KW.

Niestety kolega jest rudy.Uchodźców z Irlandii w Polsce raczej nie ma.

Są dwa rozwiązania tej nikczemnej sytuacji:

1. Zafarbuje się na czarno.

2. Nie będzie łowił , tylko będzie pił.

Ja za to będę łowił i prowadził łódkę.

Umawiam się z kumplem na wędkarski weekend.

Mamy pić w nocy a w dzień łowić ryby. Pomijam tu fakt że będziemy pewnie pływać łodzią "na bani"- opuśćmy na to zasłonę błogosławionego milczenia....Nie mogę jednak pominąć kontrowersji natury formalno - prawnej.

jesteśmy na jb.pl czy na jakimś forum gimbazowym?

• Like 4

(...) Mój kolega, otóż, nie jest wędkarzem ; tzn. jest wędkarzem w tym sensie że ma wędkę i kieruje nim imperatyw złowienia ryby, tyle że nie posiada ( pechowo ) kraty wędkarskiej ani tym bardziej tych świstków z PZW.

Czy wobec tego jest dopuszczalne żeby łowił ze mną jako "osoba towarzysząca" będąc niejako przedłużeniem mojego ramienia (:-)) i korzystając z moich uprawnień ? (...)

NIE!!!

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

W sumie wszystko jasne. Niech rudy kumpel zrobi sobie kartę to wtedy pojedziemy na ryby. Jeśli nie - zostają nam foki ( jest to jakaś opcja )

A swoją drogą , ciekawe ilu z nas zaczynało przygodę z wędkarstwem od wyrobienia karty wędkarskiej ?

W sumie wszystko jasne. Niech rudy kumpel zrobi sobie kartę to wtedy pojedziemy na ryby. Jeśli nie - zostają nam foki ( jest to jakaś opcja )

A swoją drogą , ciekawe ilu z nas zaczynało przygodę z wędkarstwem od wyrobienia karty wędkarskiej ?

Np. na wodach morskich nie trzeba mieć karty wędkarskiej ;)

Szkoda ''prawa jazdy'' jeśli takowe posiadasz ...jeśli nie to może być nałożony nie mały  mandat karny (max 2 tyś zł )

W ubiegłym roku 25.czerwca weszła w życie nowa ustawa o bezpieczeństwie osób przebywających na obszarach wodnych ...

• Like 2