Skocz do zawartości

No i odważyłem się- TP 2500 FB

Rekomendowane odpowiedzi

Podbudowany tematycznie i ideologicznie, w końcu i ja rozebrałem i co istotne, złożyłem młynek :lol: .

Nie. Żadne części nie zostały, chociaż miałem, ku temu, poważne obawy :huh:

Wybaczcie ale fotek za wiele nie ma. To mój pierwszy raz i bardziej bałem się czy złożę wszystko do kupy, niźli dbałem o dokumentację fotograficzną.

Okazało się jednak, że nie święci garnki ...... itd.

Skompletowanie zestawu narzędzi, rozebranie, metodyczne umycie, smarowanie i ponowne złożenie zajęło mi jakieś 2 godzinki.

Nie chwalę się ale śmiga jak nowy ;)

Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy namawiali, kusili, opisywali swoje sposoby na konserwację i metody/kolejność układania rozebranych elementów. Baaardzo przydatne rzeczy

Już w trakcie rozkręcania:

Teraz, to i ja polecam zabawę, wszystkim niezdecydowanym. Warto samemu zainteresować się jak to działa i z czym to się je

post-160-1348915239,9977_thumb.jpg

post-160-1348915240,0855_thumb.jpg

post-160-1348915240,3834_thumb.jpg

Tak z ciekawości spytam co pisało na tym kółeczku?

06TP25

co oznacza rocznik, model i rozmiar.

Szczerze mówiąc nie czytałem. Wymyłem, położyłem na grzejnik w celu podsuszenia, przesmarowałem założyłem podkładkę dystansową i zamontowałem. To jakby tyle :D

Moje pytanie było zadane z czystej ciekawości ,rozebrałem swoją nową maszynkę Sephie niestety tylko BB na kole jest nabity symbol UL.czyli Ultegra.

Ultegra Adventge ma koło z Nasci tak jak Technium, Soare BB ma ze Stradica , Twin Power FC ma z Biomastera pomieszanie z poplątaniem ,ale już znalazłem odpowiedz w TP- FB jest symbol TP.

...wystarczy trochę uwagi kilka narzędzi,i nie trzeba wysyłać kręćków do serwisów itd.

Zwłaszcza, że do niektórych, to strach byłoby oddać zwykłą łyżkę zupową, a co dopiero ukochany kołowroteczek.. <_<

Witam,

narzędzia do rozkręcenia kołowrotka chyba powinny być w każdym domu.

W przyszłości ponownie rozkręcając kołowrotek, żeby się nie stresować majdanem na stole i nie ulegać presji czasu, proponuję by poszczególne elementy już rozkręconego jego fragmentu wkładać do plastikowych torebek strunowych. Odtłuszczanie i montaż można wtedy komfortowo wykonać w dowolnym czasie.

Pozdrawiam.

Ja się zabiję!!Taki pzreciwnik rozkręcania kołowrotka jakim jest Popper sam serwisował!!!Świat staje do góry nogami :lol: .

Waldek gotów jeszcze za rodbuilerkę się zabrać choć w dawnych czasach skręcaliśmy kije szklaczki z prętów.Co niektórym to nawet się jeszcze nie śniło.Prawda Waldeczku :D .

Ja tylko żałuję, że niektórych fotek, nie zachowałem dla potomności :lol: . No, bo czy ktoś widział np. omotkę, z gorzowskiej tęczówki o średn. 0,25mm albo skuwki z pasowanej metalowej nasadki wkładu, do chińskiego długopisu :huh:

Żeby nie wspomnieć skąd materiał na szklane pręty.

Ech rodbuilderka przez małe r :mellow:

Telekomunikacja do dzisiaj używa materiał na blanki B) po zrobieniu takiej wędki strasznie ciało swędziało :lol:

Moj pierwszy kijek (początek lat 70-tych)też był z serii tp (nie mylic z Twin Power), ale był w wersji lux - maiał rękojeśc z korka - co prawda nie klasy premium a klasy korek do gąsiorka.

Niewykluczone że przez ten rodbuilding telefonizacja w tamtych latach rozwijała się tak powoli :lol:

Sławek

Podbudowany tematycznie i ideologicznie, w końcu i ja rozebrałem i co istotne, złożyłem młynek :lol: .

Nie. Żadne części nie zostały, chociaż miałem, ku temu, poważne obawy :huh:

Wybaczcie ale fotek za wiele nie ma. To mój pierwszy raz i bardziej bałem się czy złożę wszystko do kupy, niźli dbałem o dokumentację fotograficzną.

Okazało się jednak, że nie święci garnki ...... itd.

Skompletowanie zestawu narzędzi, rozebranie, metodyczne umycie, smarowanie i ponowne złożenie zajęło mi jakieś 2 godzinki.

Nie chwalę się ale śmiga jak nowy ;)

Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy namawiali, kusili, opisywali swoje sposoby na konserwację i metody/kolejność układania rozebranych elementów. Baaardzo przydatne rzeczy

Już w trakcie rozkręcania:

Stół warsztatowy (kuchenny)

Teraz, to i ja polecam zabawę, wszystkim niezdecydowanym. Warto samemu zainteresować się jak to działa i z czym to się je

Teraz dopiero dojrzałem... Embarassed

Ten talerz bije na głowę wszystkie moje warsztaty... :lol: :lol: :lol: