Skocz do zawartości

Rolka w Daiwa Caldia 3500X

Bajzi

Rekomendowane odpowiedzi

Zajechałem już trzecią rolkę w kołowrotku,więc przyszedł czas żeby wymienić to plastikowe gówno imitujące łożysko na coś bardziej właściwego.

Z łożyskiem sobie powinienem poradzić ,jedyny problem to gdzie mogę kupić rolki bo mi się kołowrotki na przeszczepy skończy :P ?

Jeśli rolka jest taka sama jak w caldii 3000 to zamiast plastikowych tulejek wchodzą tam dwa łożyska 5x8x2, jedno z jednej strony rolki drugie z drugiej bardziej w głąb rolki, jak rolka jest sprawna łożyska ezo smr nierdzewne mam na stanie, jeśli zainteresowany to priv, jeśli rolkę szlag trafił to email do Mefisto, zamówić i tyle.

caldii to jest 5 różnych wypustów.....do x szukaj rolki od 3500/4000 CALDI X , FREAMS KIX , TIERRA , GS8

i wszystkie od 2011 do najnowszej caldii Z mają jednakową rolkę co do rozmiaru i kształtu.

Edytowane przez Hunter_pike

i wszystkie od 2011 do najnowszej caldii Z mają jednakową rolkę co do rozmiaru i kształtu.

ale tu chyba mowa o caldii x z 2008/9 roku więc co ma piernik do wiatraka , różni się od caldi 11 , a caldia 11 ma inną rolkę i konstrukcję niż 14stka i to nowe coś więc znowu piszesz bzdury (po co ?), wystarczy rozkręcić kilka albo chociaż pokusić się o zajrzenie w schematy dostępne w internetach.

Tomek nie napisał do jakiego rocznika caldii potrzebuje, od 2011 roku wszystkie mają taka samą rolkę, sprawdziłem właśnie na schematach i foto w sieci więc to nie bzdury. Caldia 11 i 14 i Z ma identyczną rolkę w rozmiarach i identyczne w nią pasują łożyska, wystarczy poczytać na stronie Daiwy.

Tomek nie napisał do jakiego rocznika caldii potrzebuje, od 2011 roku wszystkie mają taka samą rolkę, sprawdziłem właśnie na schematach i foto w sieci więc to nie bzdury. Caldia 11 i 14 i Z ma identyczną rolkę w rozmiarach i identyczne w nią pasują łożyska, wystarczy poczytać na stronie Daiwy.

Napisał. Do Caldii X a to maszynka która wyszła przed 2011 rokiem.

No i mówię że rolka niczym się nie rózni od tych od 2011 do 2016 roku wypuszczonych, dwa łożyska 5x8x2 w rolkę pasują. Zamieniałem w swojej a mam z 2011 i jest identyczna. Żeby nie było rozmiar 3500 ma identyczną rolkę w X jak 2000

post-57754-0-02021500-1471792583_thumb.jpg

jednak może przepatrz sobie schematy i numery części zanim po raz kolejny się zaczniesz kompromitować bo w caldiach znam 3 konstrukcje rolki a nie wiem czy to wszystkie bo biała jdmka mogła mieć coś wymodzone :) a jak Andrzej zauważył to Kolega dokładnie zaznaczył o jaki model mu chodzi i akurat starsze miały zupełnie inne rolki niż szrot 2011 i kolejne następczynie, hanterze na spokojnie nie podniecaj się zdjęciami tylko zobacz że 2011 + zamiast mosiężnej tulejki ma aluminiową wmontowaną na stałe w kabłąk.

Jak może mieć  wbudowaną na stałe aluminiową tuleję skoro ja mam model 2011 i obie tuleje zamienione są na łożyska. Nie pomyliłeś czasami modelu? http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/manufacturers_id/104/products_id/15561/hedgehog-studio.html

• Like 1

Miałem 3500x i ten mosiężny element jest inny niż na tej fotce..... Łukasz wklej tą fotke bo nie umiem :-) Nie pamiętam dokładnie ale w niej nie było łatwo zamienić na łożysko i chyba coś od Certate dokupowałem......

Edytowane przez przemow

już ci kiedyś pisałem że suche dane i obrazki mało mówią , to element z 3500/4000 x który różni się od mniejszych modeli (małe były taiwan i tajlandia , duże japonia) tego rocznika jak również całość konstrukcji różni się od 2011 + , po raz kolejny wprowadzasz ludzi w błąd.

post-55587-0-29214400-1471801177_thumb.jpg

co z tego że pokazujesz, to nieistotne, Tomek potrzebuje rolkę i taką niech sobie zamówi u Mefisto od konkretnego modelu, w nią zamiast tych tulejek da dwa łożyska o jakich pisałem wyżej i o to zdaje się mu chodzi.

hahahaha :D no nie wierzę, człowieku ile wymieniłeś tulejek w rolce caldi x ? tam wchodzi jedno łożysko 3x6x2.5 i zostaje jedna tuleja z prostego powodu który odkryje nawet największy kretyn, powiem ci nawet w którym momencie , w momencie zamawiania łożyska a dlaczego ? zmierz sobie tulejke w caldi x  :)

Nie da rady i nie mam pojęcia jak do rolki w Caldi X można wepchnąć dwa łożyska. To jakaś paranoja i totalne nieporozumienie.

no właśnie może wepchnąć i by się dało ;) tylko to jeszcze pracować musi, ale hunter już pokazał że nie praca jest istotna, jego tokiem rozumowania można nasypać luzem łożysk do kołowrotka i zamknąć, wyjdzie na to samo.

reasumując, Kolega Tomek zadał , pytanie, otrzymał odpowiedź od huntera która jest nieprawdziwa jak wiele wcześniejszych, i teraz taki pytający Kolega Tomek kupiłby sobie 2 łożyska i na nie patrzył bo huntera caldia jest najlepsza na świecie i tak na pewno jest w każdym innym kołowrotku.

czy dalej ktoś uważa, że się czepiam ? przykładów takich jak ten jest na forum bardzo dużo i niestety ten stos bzdur tam ciągle wisi i nikt tych nieprawdziwych informacji nie usuwa.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

no właśnie może wepchnąć i by się dało ;) tylko to jeszcze pracować musi, ale hunter już pokazał że nie praca jest istotna, jego tokiem rozumowania można nasypać luzem łożysk do kołowrotka i zamknąć, wyjdzie na to samo.

reasumując, Kolega Tomek zadał , pytanie, otrzymał odpowiedź od huntera która jest nieprawdziwa jak wiele wcześniejszych, i teraz taki pytający Kolega Tomek kupiłby sobie 2 łożyska i na nie patrzył bo huntera caldia jest najlepsza na świecie i tak na pewno jest w każdym innym kołowrotku.

czy dalej ktoś uważa, że się czepiam ? przykładów takich jak ten jest na forum bardzo dużo i niestety ten stos bzdur tam ciągle wisi i nikt tych nieprawdziwych informacji nie usuwa.

znów nie czytasz ze zrozumieniem a przypisujesz mi że piszę nieprawdę a wystarczy skupić się nad tym co się czyta a wyraźnie napisałem

Jeśli rolka jest taka sama jak w caldii 3000 to zamiast plastikowych tulejek wchodzą tam dwa łożyska 5x8x2

wiesz że jest inaczej trzeba było napisać że rolkę Tomek może zamówić sobie u np. Mefisto a w nie włożyć łożysko 3x6x2.5 z jednej strony a z drugiej tulejkę i było by po sprawie, merytorycznie i z sensem, ale nie Ty musisz odnosić sie do moich postów nawet ich nie potrafiąc zrozumieć. Użyj czasami mózgu.

No i mówię że rolka niczym się nie rózni od tych od 2011 do 2016 roku wypuszczonych, dwa łożyska 5x8x2 w rolkę pasują. Zamieniałem w swojej a mam z 2011 i jest identyczna. Żeby nie było rozmiar 3500 ma identyczną rolkę w X jak 2000

attachicon.gifdaiwa_caldia_x_2000_04 (1).jpg

czytam czytam ze zrozumieniem

rolka jak i konstrukcja różnią się i to znacznie :)

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

daiwa_caldia_x_2000_04 (1).jpg

Podpowiedzcie jak podmienic te tulejki i na co zeby dobrze smigalo? (foto mile widziane) ;)