Skocz do zawartości

Rolka w Daiwa Caldia 3500X

Bajzi

Rekomendowane odpowiedzi

Hunter otwórz oczy nawet na zdjęciu widać że od strony kablaka w rolce masz dziure szerszą niż ze strony ramienia więc jak chcesz z drugiej wsadzić takie samo łożysko ? Rolkę rozwiercic ?

Łukaszu jeśli nie wejdzie to nie wejdzie wówczas od strony kabłąka dałbym 4x8x2 a zamiast mosiężnej tulejki jak piszesz 3x6x2,5 i podkładki jeśli tak pasuje do tego modelu. Nie twierdzę że mam racjkę, napisałem przecież by Tomek pomierzył co i jak.

przemow, twój ostatni komentarz jest zbędny i nie wnosi nic do tematu, hejt i tyle.

No i mówię że rolka niczym się nie rózni od tych od 2011 do 2016 roku wypuszczonych, dwa łożyska 5x8x2 w rolkę pasują. Zamieniałem w swojej a mam z 2011 i jest identyczna. Żeby nie było rozmiar 3500 ma identyczną rolkę w X jak 2000

attachicon.gifdaiwa_caldia_x_2000_04 (1).jpg

Tutaj piszesz że rolka niczym nie różni się od tych 11+ , dalej piszesz że jednak nie masz mosiężnej tulejki a teraz piszesz już zupełnie co innego.

Poza tym raz jeszcze tłumacze ci żebyś nie sugerował komuś wymiany niebieskiej tulejki na łożysko bo taka zmiana powoduje momentalne zniszczenie obu łożysk, a caldie masz od niedawna więc nie przetstowales swojego hiper patentu dobrze w boju a sugerujesz komuś żeby zrobił ten sam błąd.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Jak chcesz odczuć hejt to poświęce swoj czas i pozbieram w jeden wątek bzdury które wypisujesz......Człowieku jak nie miałeś do czynienia z konkretnym modelem to nie wypisuj tych głupot. Opieraj się na tym co organoleptycznie sprawdziłeś a nie snujesz domysły..

Edytowane przez przemow

Ponawiam moje pytanie bo zaginelo w dyskusji: Gdzie dostane takie male podkladki?

Z gory dziekuje za podpowiedz :)

Spróbuj poszukać w sklepach z akcesoriami do modeli RC lub w sklepach motoryzacyjnych, podkładki tej wielkości wykorzystywane są bodajże do regulacji gaźników w motocyklach.

Człowieku zamiast niebieskiej tulejki jak wsadzisz łożysko to będzie się stykac zewnetrzna bieżnia która jak twierdzis jest szersza to to się nie beddzie kręcić, ty dalej nie wiesz jak działa łożysko i dalej nie roumiesz ze 11+ to inne konstrukcje rolki.

No nie wie jak prawidłowo powinno być osadzone łożysko.

Łożyska 3x6x2,5 jak sugerujecie się nie założy moim zdaniem w tą rolkę bo trzeba by wyeliminować tą mosiężną tulejkę i kombinować z podkładkami zostawiając jednocześnie z drugiej strony plastikową tulejkę od strony kabłąka ...

Da się. Wywalamy mosiężną tulejkę i wstawiamy łożysko 3x6x2,5 i zostawiamy tulejke + podkładki regulacyjne tak aby nie było szpar i rolka się płynnie obracała. I nic więcej nie potrzeba. Po co ta cała niesprawdzona kombinacja,która i tak nie przyniesie zamierzonego efektu,a tylko zbędną pisaninę i udowadnianie prawd oczywistych.

Edytowane przez Józef Lesniak

Znowu gównoburza prowadzona przez dwie osoby. Kto więcej zrobił, wymienił widział. Prawie jak w kawałach kto ma dłuższego... :)

PS: Pomijam pisanie bzdur i bzdurek przez osobę która jeszcze w 2015r pisała że kołowrotki bez wormshafta to gruz, parę miesięcy są cacy i wogóle lepsze niż ww., zauber do wahadeł 50g itp. :)

Edytowane przez Majo
  • Like 2

Ponawiam moje pytanie bo zaginelo w dyskusji: Gdzie dostane takie male podkladki?

Z gory dziekuje za podpowiedz :)

witam raz jeszcze  np. w castoramie sa podkładki mosiężne o wymiarach 3x7 i mozesz sie troszke pobawic i zrobic zniej 3x4,8 i bedzi git

Gość EdekZfabrykiKredek

Czy wymiar zewnętrzny 4,8 mm tej podkładeczki jest krytyczny czy może być np. jakaś tolerancja dyszki.

Rozumiem że ta podkładeczka podtrzymuje wewnętrzną bieżnie łożyska.

Edytowane przez FlyFisherman

Nawiązując do mojego wcześniejszego postu wstawiam foto rozebranej rolki. W dolnym rzędzie, poniżej łożyska są tulejki, które zastępujemy właśnie nim. Rozmiar podkładek, które były w komplecie zestawu do "tuningu" to 3x5x0.4mm (mierząc jednocześnie grubość oby dwóch  wyraźnie widać ze do 1mm brakuje). Zanim nabyłem ten zestaw w rolce śmigało EZO MR 63, a podkładeczki dorobiłem podobnie jak p. Józef sam. Pozyskałem je rozbierając video Fisher rocznik 1983 (dobry dawca śrubek i podkładek) wystarczyło trochę powiększyć otwór oraz spiłować rant tak, aby podkładka oparta była na tylko jednej bieżni łożyska.o93mxabq4grg.jpg

• Like 1

Mozesz spróbować wycinac z kliszy rtg ale taka podkładka w rolce to troche rzeźbienie na chwile....

Podkładki do rolki z kliszy rentgenowskiej. Śmiechu warte. Powinny być stalowe tak jak w oryginale,bo tylko one zapewniają prawidłową stabilizację rolki. Od biedy mogą być mosiężne,ale szybko w wyniku nacisków po przykręceniu śrubki ulegają odkształceniom.

Podkładki do rolki z kliszy rentgenowskiej. Śmiechu warte. Powinny być stalowe tak jak w oryginale,bo tylko one zapewniają prawidłową stabilizację rolki. Od biedy mogą być mosiężne,ale szybko w wyniku nacisków po przykręceniu śrubki ulegają odkształceniom.

Niech najlepiej wytnie z papieru toaletowego.

Nawiązując do mojego wcześniejszego postu wstawiam foto rozebranej rolki. W dolnym rzędzie, poniżej łożyska są tulejki, które zastępujemy właśnie nim. Rozmiar podkładek, które były w komplecie zestawu do "tuningu" to 3x5x0.4mm (mierząc jednocześnie grubość oby dwóch  wyraźnie widać ze do 1mm brakuje). Zanim nabyłem ten zestaw w rolce śmigało EZO MR 63, a podkładeczki dorobiłem podobnie jak p. Józef sam. Pozyskałem je rozbierając video Fisher rocznik 1983 (dobry dawca śrubek i podkładek) wystarczyło trochę powiększyć otwór oraz spiłować rant tak, aby podkładka oparta była na tylko jednej bieżni łożyska.o93mxabq4grg.jpg

I tak powinno być.