Skocz do zawartości

Rolka w Daiwa Caldia 3500X

Bajzi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Rolka jest taka sama jak w nowszych kołowrotkach również tych z niższej półki. Zrobię zaraz zdjęcie to tu wrzucę o co mi biega. 

Poradzicie również co do łożyska jakie kupić bo muszę już trzy kołowrotki przywrócić do stanu używalności.

Reasumując. Po co tam dwa łożyska. Oryginalnie wystarczy jedno 6x3x2,5 i oryginalna tulejka. Całe obciążenie i tak przypada na miejsce w którym jest łożysko,a tulejka to prowadnik rolki. Tak to wymyślił konstruktor i lepiej nie ingerować więcej.Jedno w zupełności wystarcza tylko należy dbać. A im więcej tym gorzej,bo w wyniku zaniedbania rolki więcej problemów z korozją do tego stopnia że nieraz nie da się wymontować normalnie zardzewiałych łożysk bez ich zniszczenia.

Takie rzeczy bywają w bardzo,bardzo topowych kołowrotkach,a Catana na tulejce teflonowej dalej się kręci.

(chyba) mosiężna tuleja + plastikowa redukcja ucieka , wrzucasz łożysko 3x6x2.5+ 2 podkładeczki z każdej strony po jednej aby łożysko śmigało , niebieska tulejka od strony kabłąka zostaje (czasem jest biała) grunt że ma zostać, w tdr możesz dać też 11x7x3 pod szpulę i 4x7x2.5 / 3 w knoba

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

(chyba) mosiężna tuleja + plastikowa redukcja ucieka , wrzucasz łożysko 3x6x2.6 + 2 podkładeczki z każdej strony po jednej aby łożysko śmigało , niebieska tulejka od strony kabłąka zostaje (czasem jest biała) grunt że ma zostać, w tdr możesz dać też 11x7x3 pod szpulę i 4x7x2.5 / 3 w knoba

Tak jest,wszystko się zgadza.  Tylko łożysko do rolki 3x6x2,5 i własnie te podkładeczki.

A podkladeczki jaka grubosc?

tego nikt Ci nie powie grunt aby przylegały do wewnętrznej bieżni łożyska  ;) bo jest to zależne od zużycia elementów rolki , generalnie ma być na styk bez nadmiernego luzu ale tak aby rolka się swobodnie obracała, ciężkie podkładki do dostania ja zanim się w tak owe zaopatrzyłem kombinowałem z wycinaniem i klepaniem pojedynczych zwojów cienkich sprężynek , niby efekt podobny ale czasochłonne i mało precyzyjne.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Rolka jest taka sama jak w nowszych kołowrotkach również tych z niższej półki. Zrobię zaraz zdjęcie to tu wrzucę o co mi biega. 

Poradzicie również co do łożyska jakie kupić bo muszę już trzy kołowrotki przywrócić do stanu używalności.

To ja poczekam na to zdjęcie.

To przy okazji z ciekawości zapytam: Czy rolka jest napewno taka sama we wszystkich? Czy tylko kształt ma taki sam? Bo myśle ze tylko kształt a materiał zupełnie inny?

Nie wiem czy są zrobione z tego samego materiału czy nie szczerze mówiąc wisi mi to. Tak samo się nacięły plecionką stąd potrzeba lepszego łożyskowania.

Tak jak pisałem rolki są takie same.

attachicon.gifrolki.jpg

Tomku ja to pokazałem na przykładzie foty z caldi x 2000 , sprawdź sobie wymiary jeśli są takie jak rozrysowałem to masz przykład jak złożyć i jakie łożyska dać rozmiarowo, sprawdziłem u siebie dziś rano i mam dwa łożyska w rozmiarze 4x8x2 założone w rolkę tak jak na zdjęciu z tym że ja mam caldię 3000 z 2011 roku i tej mosiężnej tulei u mnie nie ma wogóle. Bez problemu możesz zmierzyć jak to u ciebie wygląda. Specjalistów z dziedziny serwisu kołowrotków proszę o wstrzemięźliwość w swoich komentarzach .

486e4232a1c420c4med.jpg

Oczywiście że w 11+ tulejki nie ma bo pisałem ci że zamiast tulejki jest wydłużone gniazdo z gwintem od strony kablaka, i łożyska o średnicy zewnętrznej 8mm nie wcisniesz w dziure 6mm jaka jest w rolce caldi x , dodatkowo łożysko które sugerujesz wsadzić zamiast niebieskiej tulejki tam wejdzie ale przy jakimkolwiek naprężeniu rolki będzie tarlo o obudowe kablaka a jak daasz podkladke to odsuniesz rolke od obudowy od strony kablaka zwiększając szczeline do której będzie wpadać więcej wody i syfu.

Gratuluję pomysłu.

No to teraz zaczekajmy aż Tomek sobie pomierzy wszystko, co do łożyska zamiast plastikowej tulejki to jak takie da, to o nic moim zdaniem nie będzie tarło, akurat łożyska ezo smr jakie zakładałem u siebie te 2 mm grubości mają minimalnie, wręcz niezauważalnie a jednak szerszą obudowę wewnętrzną, która oprze się na obudowie kabłąka a sama koronka z kulkami i zewnętrzną bieżnią będzie pracowała bez problemu. Takie jest moje zdanie, masz inne, może lepsze super dla przyszłych co zderzą się z takim problemem, niech teraz sobie Tomek pomierzy co i jak jest u niego.

Edytowane przez Hunter_pike

Człowieku zamiast niebieskiej tulejki jak wsadzisz łożysko to będzie się stykac zewnetrzna bieżnia która jak twierdzis jest szersza to to się nie beddzie kręcić, ty dalej nie wiesz jak działa łożysko i dalej nie roumiesz ze 11+ to inne konstrukcje rolki.

Będzie będzie tylko z rozpędu źle napisałem bo nie zewnętrzna a wewnętrzna bieżnia jest minimalnie szersza, koronka z kulkami jest tej samej szerokości co bieżnia zewnętrzna. Już poprawiłem zresztą. Nie wiem zresztą po cóż się wysilasz , zaczekaj aż Tomek sobie pomierzy i napisze co i jak ma u siebie, wówczas się przekonamy kto ma rację, jeśli Ty grzecznie przeproszę.

Czyli łożysko 4x8x2 będzie się obracało ( po wywaleniu tego mosiężnego elementu) na trzpieniu/śrubie o średnicy 3 mm? Jeśli wogóle wciśniesz łożysko 8 mm w otwór 6 mm. Rozwiązanie z dwoma łożyskami było w Exist 2004 ale! tam po obu stronach dodane były uszczelnienia a i tak syf wpadał i zrezygnowali później z tego rozwiązania....

Edytowane przez przemow

Czyli łożysko 4x8x2 będzie się obracało ( po wywaleniu tego mosiężnego elementu) na trzpieniu/śrubie o średnicy 3 mm? Jeśli wogóle wciśniesz łożysko 8 mm w otwór 6 mm. Rozwiązanie z dwoma łożyskami było w Exist 2004 ale! tam po obu stronach dodane były uszczelnienia a i tak syf wpadał i zrezygnowali później z tego rozwiązania....

Kto mówi o wywaleniu tego mosiężnego elementu? Ja tak nigdzie nie napisałem, jedno łożysko idzie od strony kabłąka zamiast plastikowej białej/niebieskiej tulejki plastikowej, drugie na mosiężną tulejkę i z nią razem w rolkę a raczej łożysko wkładasz w rolkę, w nie tulejkę i dopiero dokręcasz śrubą, mówię wstrzymajcie się z bólami niech wypowie się Tomek jakie ma rozmiary wewnętrzne rolki i  tulejek, a nie snujecie już plany co by tu napisać by było na przekór. Łożyska 3x6x2,5 jak sugerujecie się nie założy moim zdaniem w tą rolkę bo trzeba by wyeliminować tą mosiężną tulejkę i kombinować z podkładkami zostawiając jednocześnie z drugiej strony plastikową tulejkę od strony kabłąka a chodzi o to by się pozbyć tulejek a dać łożyska. Skoro w rolkę z jednej strony wejdzie łożysko o wymiarach 4x8x2 to i wejdzie takie samo z drugiej strony od strony śruby, tak myślę , może się mylę, jak jest faktycznie to zobaczymy jak Tomek napisze wymiary wspomniane wyżej.

W mojej KIX 4000 w rolce posiadam łożysko (3x6x2,5) z zestawu Hedgehod Studio dla tego kołowrotka, w komplecie były również podkładki. Popołudniu bądź wieczorem postaram się zrobić foto jak u mnie to wygląda po zamianie tulejki na łożysko oraz zmierzę podkładki, które były w zestawie.

W mojej KIX 4000 w rolce posiadam łożysko (3x6x2,5) z zestawu Hedgehod Studio dla tego kołowrotka, w komplecie były również podkładki. Popołudniu bądź wieczorem postaram się zrobić foto jak u mnie to wygląda po zamianie tulejki na łożysko oraz zmierzę podkładki, które były w zestawie.

bo to identyczne kołowrotki ;) dokładnie jest jak piszesz.

2 łożyska w rolce miały existy 2004 ale tam były też uszczelki i redukcje, tutaj jak niebieską zmieni się na łożysko to syf momentalnie się tam wedrze.