Skocz do zawartości
  • 0

Okoniowy twitching

Brizzler

Pytanie

hej,

Widziałem nowy filmik wkryfishing o okoniowym twitchingu.

Wie ktoś jakiej firmy woblerow używa Radek?

https://m.youtube.com/watch?v=JqjyW2Aa3UY&feature=youtu.be

Chciałbym spróbować tej metody, jak wam ona sie sprawdza? jakich woblerow używacie ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi bardzo dobrze sprawdza się Abu Rocket Mini-Minnow 7cm. Bardzo ładnie błyszczy w wodzie i nieźle "ucieka" na boki. Godzinkę temu wróciłem z krótkiego wypadu (dosłownie 1,5 godzinki). Pochmurno, lekka mżawka, jakby mglisto.. tak jesiennie i chłodny wiaterek. Szczęśliwie okoń polował blisko powierzchni i po kilku obrotówkach i woblerkach zapiąłem właśnie Rocketa. Strzał w dychę. Kilkanaście brań i wyjść a solidnie uczepiło się za mordkę 15cm, 27cm i na sam koniec 35cm. Wyjść do przynęty mnóstwo.

• 0

jeśli wyjść jest dużo, a brać mało, to najprawdopodobniej błędy w technice prowadzenia lub jej niedostosowanie do warunków

Błędów na pewno mnóstwo bo całkiem niedawno zacząłem uskuteczniać twiching. Znaczna część tych wyjść była spod moich nóg, siedziały pasiaste diabełki w trawach i czekały na kąski, głównie maluchy.

• 0

zamierzam w nowym sezonie spróbować tej metody, głównie podczas łowienia letnich okoni nad roślinnością, ale nie bardzo chcę kupować piękne skądinąd woblery po 50-70zł. Przeczytałem zresztą gdzieś tu na forum, że sprawdzają się nieźle wobki, A.Lipińskiego. Ale po łyknięciu trochę "terori" dochodę do wniosku, jak kilku innych wędkarzy z naszego forum, że większość woblerów w kształcie zbliżonym do minnow zadziała.

Z racji, ze jest jeszcze trochę czasu zamówię coś z tych pozycji:

https://www.aliexpress.com/store/product/Only-for-promotion-no-benifit-fishing-lures-85mm-13g-each-lot-5pcs-different-colors/1091192_1864367160.html?spm=2114.12010608.0.0.s9NtD0

https://www.aliexpress.com/store/product/Bearking-Retail-2016-good-fishing-lures-minnow-bear-king-quality-professional-baits-65mm-5g-swimbait-jointed/1091192_32659009085.html?spm=2114.12010608.0.0.s9NtD0

https://www.aliexpress.com/store/product/Only-for-promotion-no-benifit-fishing-lures-80mm-8-5g-each-lot-5pcs-different-colors/1091192_32375875294.html?spm=2114.12010608.0.0.Bk5Oqg

z tego co tu zostało napisane, to teoretycznie spełniają wymagania, zobaczymy w rzeczywistości

co sadzicie o tych propozycjach?

• Like 3

• 0

No a jakieś tańsze seryjne patyki? Coś możecie polecić? Jakie na okonia i jakie na szczupłego?

Generalnie zasada jest taka, że kij, który pasuje do jigowania (wędziskiem w stylu amerykańskim) jest także dobry do twitchingu.

Jednak jeśli łowimy na wodzie, gdzie nie ma wielu twardych zaczepów, lepszy jest kij wykonany z wyskomodułowego grafitu i o głębszym bardziej progresywnym ugięciu w przypadku szczupaków, a w przypadku okoni jeszcze lepsze będzie ugięcie typu regular.

Takie wędziska będą szybkie w dynamice, dzięki temu znakomicie można nimi prezentować (tu animować) przynętę, a wolne w statyce, gdy trafi się okaz pozwolą go dzięki lepszej amortyzacji przy głębszemu ugięciu szybciej zmęczyć.

Sprawdzone długości od 6'6'' do 7'6'' czyli ok. 2,0-2,3m

• Like 1