Skocz do zawartości
  • 0

Okoniowy twitching

Brizzler

Pytanie

hej,

Widziałem nowy filmik wkryfishing o okoniowym twitchingu.

Wie ktoś jakiej firmy woblerow używa Radek?

https://m.youtube.com/watch?v=JqjyW2Aa3UY&feature=youtu.be

Chciałbym spróbować tej metody, jak wam ona sie sprawdza? jakich woblerow używacie ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zmiana woblera na większy mniejszy lub w innym kolorze może tu nic nie dać. Może się uda komuś wyjąć 40+ na twitcha ale nie mówmy o regularności. Mi się kiedyś też trafił 42,5cm na fatso 50g i niewiele mniejszy na Lipińskiego ale nie będę lobbować za łowieniem okoni na jerki hehe. Dla bardziej utartych - Wiadomo, wszystko może się zdarzyć gdy jesteśmy nad wodą.

Pokażę Ci faceta który regularnie łowi 40+ ba, nawet pod 50 i masę, dosłownie masę w przedziale 30-40 i to za każdym razem kiedy jest nad wodą. Technika bracie, technika czyni cuda i odpowiednie dopasowanie prowadzenia do dnia :)

• Like 1

• 0

Hejsa, ogólnie przynęty twarde zawsze odstawiam na sam koniec, może to jak wisienka na torcie, albo, że częściej używam przynęt miękkich, sam już nie wiem.

Mam malutki problem z wobkami twitchingowymi, mianowicie mam przynęty które schodzą do 1-1,5 m, okonie są 2 m niżej, teraz jest dość specyficzna pogoda i trzeba często gęsto podstawić im przynętę pod pyszczek, nie chce im się dupek ruszyć po serwowany kąsek....

Macie jakiś patent na dociążenie woblera by nie stracił swojej pracy a żeby schodził niżej ? 

Będę wdzięczny za ew.opinie a i uciesze się, gdy temat się rozwinie i pomoże innym twitchmasterom :).

T/

• 0

...............

Mam malutki problem z wobkami twitchingowymi, mianowicie mam przynęty które schodzą do 1-1,5 m, okonie są 2 m niżej, teraz jest dość specyficzna pogoda i trzeba często gęsto podstawić im przynętę pod pyszczek, nie chce im się dupek ruszyć po serwowany kąsek....

Macie jakiś patent na dociążenie woblera by nie stracił swojej pracy a żeby schodził niżej ? 

Będę wdzięczny za ew.opinie a i uciesze się, gdy temat się rozwinie i pomoże innym twitchmasterom :).

T/

Polecam woblery twitchingowe japońskiej firmy Jackall ----> na rynek europejski Illex z dystrybutorem we Francji.

http://www.illex.fr/en/catalog/category-20-minnow

Nie powinieneś mieć większych problemów z ich zakupem. Można kupić je w kilku sklepach w Polsce.

W ofercie tej firmy znajdziesz bardzo dużo woblerów typu np. minnow nie tylko na pstrągi, okonie, ale też na szczupaki.

Klasyka gatunku woblerów okoniowych to model SQUIRREL (wiewiórka) produkowany w wielkościach 61, 67, 79 mm w wersjach:

zwykła  np. Squirrel 61 SP 0,5-1m

DD Squirrel 67 (deep diver) SP 1-2 m

DD Squirrel 79  SP 1-2,5 m

Super DD Squirrel 79 SP 3,5-4 m

Edytowane przez Jake 6

• 0

Dla mnie twitching to przede wszystki, wbrem temu co w watku wczesniej napisane, łowienie ryb, które nie żerują.
Wędkarz i przynęta maja wywołać w rybie odruch ataku, ryba po prostu nie wytrzymuje i działa jej instynkt drapieznika. Przy czystej wodzie szczupak czy okoń podnoszą się do przynęty prowadzonej na 1m rzy głębokosci łowiska 3-4m.

Do łowienia z łódki stosuję kije 2,4-2,6m o średnim ugięciu. Krótki kij dla mnie to nieporozumienie. Przy dłuższym, mniejszy ruch nadgarstka czy przedramienia  wprawia przynętę w odpowiedni ruch. Przy kilku godzinach ostrego łowienia ma to ogromne znaczenie i sprawia, że na nastepny dzień będziemy normalnie funkcjonować bez bólu w plecach.

• 0

Dla mnie twitching to przede wszystki, wbrem temu co w watku wczesniej napisane, łowienie ryb, które nie żerują.

Wędkarz i przynęta maja wywołać w rybie odruch ataku, ryba po prostu nie wytrzymuje i działa jej instynkt drapieznika. Przy czystej wodzie szczupak czy okoń podnoszą się do przynęty prowadzonej na 1m rzy głębokosci łowiska 3-4m.

Do łowienia z łódki stosuję kije 2,4-2,6m o średnim ugięciu. Krótki kij dla mnie to nieporozumienie. Przy dłuższym, mniejszy ruch nadgarstka czy przedramienia  wprawia przynętę w odpowiedni ruch. Przy kilku godzinach ostrego łowienia ma to ogromne znaczenie i sprawia, że na nastepny dzień będziemy normalnie funkcjonować bez bólu w plecach.

W moim mniemaniu to kij ok. 2 do 2,10 to najlepszy pod twitcha z łodzi. Dłuższy to większa dźwignia na nadgarstek i łokieć. Niestety, przy większej długości trzeba większej siły, aby wprowadzić przynętę w ruch. Sprawdzone w boju.  ;)

• Like 2

• 0

Polecam woblery twitchingowe japońskiej firmy Jackall ----> na rynek europejski Illex z dystrybutorem we Francji.

http://www.illex.fr/en/catalog/category-20-minnow

Nie powinieneś mieć większych problemów z ich zakupem. Można kupić je w kilku sklepach w Polsce.

W ofercie tej firmy znajdziesz bardzo dużo woblerów typu np. minnow nie tylko na pstrągi, okonie, ale też na szczupaki.

Klasyka gatunku woblerów okoniowych to model SQUIRREL (wiewiórka) produkowany w wielkościach 61, 67, 79 mm w wersjach:

zwykła  np. Squirrel 61 SP 0,5-1m

DD Squirrel 67 (deep diver) SP 1-2 m

DD Squirrel 79  SP 1-2,5 m

Super DD Squirrel 79 SP 3,5-4 m

Zapomniałeś o modelu 76sp schodzi do metra jak 61. Wyjąłem na SQ najwięcej ryb. Okonie +40, sandacze do 80cm, bolenie do 82cm i troche pstrągów. Używam ich też nocą przy połowie Sandaczy i Boleni a 3 tyg. Temu walnął sum który po 45min przeciągania liny sie spiął.

• Like 1

• 0

W moim mniemaniu to kij ok. 2 do 2,10 to najlepszy pod twitcha z łodzi. Dłuższy to większa dźwignia na nadgarstek i łokieć. Niestety, przy większej długości trzeba większej siły, aby wprowadzić przynętę w ruch. Sprawdzone w boju.  ;)

No widzisz, ja tez sprawdziłem i mam odmienne wnioski ;)  Więc każdy musi znaleźć co mu pasuje.

• 0

Hejsa, ogólnie przynęty twarde zawsze odstawiam na sam koniec, może to jak wisienka na torcie, albo, że częściej używam przynęt miękkich, sam już nie wiem.

T/

Dołączam się do pytania Wujka Zin. Również szukam wskazówek jak dociążyć wobler twichingowy (pływający lub neutralny) aby zszedł do niższych warstw wody.

Z góry dziękuje za wskazówki i uwagi w tej kwestii.

Pozdrawiam Paweł

• 0

Dołączam się do pytania Wujka Zin. Również szukam wskazówek jak dociążyć wobler twichingowy (pływający lub neutralny) aby zszedł do niższych warstw wody.

Z góry dziękuje za wskazówki i uwagi w tej kwestii.

Pozdrawiam Paweł

Ogólnie dużo łowie na X-rapy więc coś takiego jest dla mnie logicznym rozwiązaniem.

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/rapala-woblery-x-rap-countdown/s/13138

• 0

Sorki, nie widziałem, że pisałeś coś do mnie.

Kolega tu napisał o dotsach. Przerabiałem temat. Ciekawe, ale kosztowne jak urwiesz wobka, wiadomo, ale fajnie schodzi.

Drugim rozwiązaniem są tonące wobki. Czekaj jak opadnie i podszarpuj - znowu czekaj chwile. Leniwe lowienie, ale efektowne.

Próbowałem też coś w stylu Caroline rig, tylko na agrafce dorzucałem oliwki do dociążania gum. W tym momencie gdy próbowałem takiego czegoś miałem flotingi założone, żeby szedł do góry a ciężarek pchał w dół. Kilka ryb udało mi się zlowic , ale ciężko było nie zlowic jak co rzut był kontakt bo jednak rybka musi być żeby coś działało :)

Nie lowie w taki sposób na wodach Polskich, zaznaczam.

Życzę powodzenia i z chęcią poslucham jak tam progress leci w twitchu bo metoda ta jest mega :)

T/

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• 0

Przyznam się ,że nie łowiłem okoni metodą twitching więc mam do Was pytanie .

Kupiłbym kilka woblerków do tej metody nastawiając się oczywiście na okonia.

Savae gear ma w ofercie 3D Stickklebait Twitch i pytanie czy warto ? czy może jednak coś innego mi zaproponujecie.

Wszystkie propozycje mile widziane  :)  

• 0