Skocz do zawartości

Ryobi Zauber - naprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Panowie mam pewien problem ze swoim Zauberem, zauważyłem, że pod obciążeniem nie działa blokada obrotów wstecznych. Na sucho wszystko jest ok jednak kiedy np. mam rybę na kiju korbkę muszę trzymać ręką aby nie kręciła się do tyłu. Podejrzewam, że puściło łożysko oporowe ale może jest inna przyczyna?Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam. roofi

Roofi to jest obecna przypadłość nowych tanich młynków.Red Arc,dragon czy robi wszystko robi ryobi, a co robi to widzisz sam.Moje zdanie dobra starsza używka lepiej służy jak obecna nówka z dolnej półki, dlatego lepiej kupić używkę, odpowiednio ją serwisować a posłuży 10lat jak nic.

Jak kupiłem czarne shimano aero używane służyły mi bezawaryjnie kulka lat, idą do ludzi i im jeszcze posłużą.Jak biorę w sklepie czasem te nówki do ręki to widzę ich na rok mojego wędkowania tak są wykonane.Wolę u Mefisto dać 5 stów i kupić używkę.To jest tylko moje zdanie.

Jozi chodzi o to, że mój Zauber nie jest już taki nowy, mam go jakieś 5 lat i do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Na stopce jest napisane Made in Japan więc myślę, że to jeszcze z tej starej serii. Przynajmniej mam taką nadzieję ;)

Witaj. Problem dotyczy łożyska oporowego, najprawdopodobniej mógł do niego dostać sie smar lub oliwka i juz problem gotowy. Przypadlosc ta dotyczy szczegolnie nowych kolowrotkow Shimano z portem do samodzielnego smarowania. Ludziska w mysl zasady smarujesz i jedziesz smaruja az miło a potem kłopoty.Pozdrawiam Karol.

Witam,

podczepie się do tematu, mianowicie chciałbym kupić łożysko oporowe (tuleje,koszyk,wałki) do bliźniaka Zaubera Red Arca jednak nie bardzo wiem gdzie go szukać więc będę wdzięczny za wszelkie namiary. Niestety EXPERT nie chce mi opylić tej części...

• 4 lata później...

Jozi chodzi o to, że mój Zauber nie jest już taki nowy, mam go jakieś 5 lat i do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Na stopce jest napisane Made in Japan więc myślę, że to jeszcze z tej starej serii. Przynajmniej mam taką nadzieję wink.png

Na stopce nie jest napisane Made in Japan ;-)

• 1 miesiąc temu...
  • 5 lat później...

Witam serdecznie dostałem Zaubera po rozebraniu okazało się, że ma wżery na wałeczkach łożyska oporowego. Niestety nie znalazłem nigdzie informacji czy takie wałeczki od Ecusimy w tym samym rozmiarze będą pasowały. Czy ktoś może z forumowiczów wie coś na ten temat?? Ewentualnie jeśli ma ktoś info gdzie takie łożysko oporowe dostanę byłbym wdzięczny.  Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...