Skocz do zawartości

Absurdalne mandaty P.S.R

Rekomendowane odpowiedzi

Strażnik opiera się na ustawie o rybactwie śródlądowym i oni za nic mają PZW i ich regulamin RAPR takie coś jako neews! dla niego w ustawie wyraźnie jest napisane że budowla hydrotechniczna wraz z jej umocnieniami...

... "Ustawa o rybactwie śródlądowym" jest dokumentem nadrzędnym - RAPR powstał na podstawie w/w ustawy i nie może zwalniać z jej zapisów (może je ewentualnie zaostrzać, wprowadzając np. podwyższone wymiary ochronne, itp.)... W tej kwestii sąd będzie opierał się na zapisach "Ustawy..." (powielonych zresztą w RAPR)...

Edytowane przez maxtip

Nadmienię że w tej ustawie nie ma wykazu aby młyn był budowlą hydrotechniczną piętrzącą wodę....

8. Uprawniony do rybactwa za wydane zezwolenie na uprawianie amatorskiego połowu ryb może pobierać opłatę w wysokości przez siebie ustalonej. Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb: 1) w wypadkach określonych przepisami o ochronie przyrody; 2) o wymiarach ochronnych; 3) w okresie ochronnym; 3a)24) z naruszeniem limitu połowu określonego w przepisach wydanych na podstawie art. 21; 4) w odległości mniejszej niż 50 m od budowli i urządzeń hydrotechnicznych piętrzących wodę; 5) sieciami, wędkami lub kuszami innymi niż określone w przepisach wydanych na podstawie art. 21; 6) przez wytwarzanie w wodzie pola elektrycznego charakterystycznego dla prądu zmiennego; 7) środkami trującymi i odurzającymi;

Nadmienię że w tej ustawie nie ma wykazu aby młyn był budowlą hydrotechniczną piętrzącą wodę....

Bo młyn nie piętrzy wody, dlatego nie ma go w wykazie. Sprawa jest do wygrania. RZGW oraz PZW wydały pozwolenia na zawody w oparciu o mapę, na której młyn był terenem zawodów.

Ja nie chcę nic sugerować ale sprawa wydaje się nad wyraz prosta jeśli chodzi o to kto chce się pozbyć wędkarzy z miasta :) Odcinek NK nadal boli starych komuchów, do tego wałki ujrzały światło dzienne i prokurator na karku dybie. SF dostało rykoszetem stąd cała akcja.

• Like 1

Jak dostaniesz wyrok nakazów a takowy na 99%  otrzymasz to masz bodajże 7 bądź 14 dni na złożenie wniosku o rozpatrzenie sprawy w normalnym toku postępowania.  I takowy złóż.  Wzór znajdziesz w necie bez problemu. To co napiszą w nakazowym wogole się nie przejmuj. W momencie złożenia wnioku idzie on w powietrze. A sprawa się odbędzie na drodze postępowania gdzie ty i ..."betony" zostaną na nia oficjalnie wezwani

• Like 1

Odnośnie jeszcze ustawy można różnie interpretować zapis budowli hydrotechnicznych gdyż np RAPR zezwala na połów ryb z budowli jeśli ta nie spiętrza wody. Młyny kiedyś służyły jako siłownie wodne ale teraz są zastąpione elektrowniami wodnymi.Co do samego młynu maria jest to teraz wyłącznie zabytek nie ma tam żadnego stopnia wodnego a w samym młynie były kiedyś koła napędowe ,ale to w latach 60 XXwieku młyn został zamknięty i zdemontowany.Więc nie pełni obecnie funkcji siłowni wodnej.Więc jak ma się do tego interpretacja ustawy o rybactwie śródlądowym? nie ma tam jasnego przepisu więc każdy może to interpretować na swój pogląd.

• Like 3

W dodatku nie wiem na ile to prawda ale ponoć znalazł się inwestor który chce przekształcić młyn w budynek wielorodzinny więc wg mnie spór jest o marchewkę jeśli chodzi o mój połów w tym miejscu.Najbardziej mi zależy na tym aby PSR i zarząd główny nie pozbawił nas łowiska bo jest spore grono wędkarzy którym czas nie pozwala aby udać się w dalsze rejony odry i często wybierają miasto.Wedle poglądów strażników miasto jest wyłączone z możliwości łowienia i wędkarz tam łowiący powinien dostać mandat... ja sobie tak myślę że w takim toku myślenia jak PSR  to najlepiej wystarczyło by wziąć postawić jedną elektrownię w górnym biegu odry zrobić na całej jej długości aż do ujścia umocnienia wałów ciągnące się od tej że elektrowni i było by eldorado na mandaty to jest właśnie mądry zapis w ustawie....

Radek, kolega Ci w 26 poście wyjaśnił chyba co to jest ustawa i jak ją należy interpretować. RAPR nie może znieść obstrzelań, które wynikają z  ustawy czy rozporządzeń. Przede wszystkim zapoznaj się  terminami "budowla hydrotechniczna" oraz "budowla piętrząca" w ustawie prawa budowlanego(czy jak to tam się nazywa). 

Nie wiem o co Ty masz pretensje, bo PSR prawidło zinterpretowała przepisy i Cię ukarała. 

Nawet w Wikipedii jak wół jest napisane, że Młyn Maria to element Piaskowego stopnia wodnego, a Piaskowy Stopień Wodny to budowla hydrotechniczna piętrząca wodę. (nie wspominając, że budowle na kanale też nazywają budowlami piętrzącymi). Ja rozumiem, że zawsze można krzyczeć jak zostanie się złapanym za rękę, że to nie jest moja ręka, ale kurde bez przesady. 

• Like 1

Czyżby zaczęła się nagonka na miejskie wędkarstwo?

Bywałem na schodach przy młynie, łowiłem w obecności patrolu policji.

Jakoś do tej pory nikt mnie nie karał.

Od jednej strony młyna most, pod młynem są rynny, po drugiej stronie młyna upust powodziowy.

Nie mogę skojarzyć, gdzie tam jakieś urządzenia spiętrzające?

Fakt, dla wrocławskich wędkarzy przegrana może skutkować dalszymi represjami ze strony PSR na odcinkach miejskich.

Z ciekawością będę zaglądał do tematu, bo wiele wypraw wędkarskich spędzam na wrocławskich betonach.

Z mojej strony, jeżeli byłaby taka inicjatywa-potrzeba, to do kapelusza dorzucę na papugę dla kolegi.

Czytam post wyżej i wnioskuję, że kłusowałem:/

Edytowane przez jaceen

Ja wiem jak interpretować tą ustawę tylko jeśli chodzi o ten stopień piaskowy tak naprawdę nie wiesz w którym miejscu on się zaczyna a w którym kończy.Ja nie krzyczę o to że mandat bo mam do głęboko... tylko o to że np.jak mnie kontrolowała policja wodna nic się nie czepiali,ba nawet jak mnie na wyspie kontrolowała PSR też nic nie mówili i gdzie konsekwencja gdzie prawo i ustawa? A jak tak już to piszesz to co właśnie z zawodami jerka? poza tym ten ów młyn jest nieczynny a cały ten stopień wodny nie ma najmniejszego znaczenia bo został zastąpiony.A co do twojego pojmowania stopnia wodnego również wynika to np: że w ogóle we Wrocławiu nigdzie nie można łowić bo cały Wrocław jest położony na stopniach wody co????nie jesteś czasem z PSR?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stopnie_wodne_we_Wroc%C5%82awiu

Radek, kolega Ci w 26 poście wyjaśnił chyba co to jest ustawa i jak ją należy interpretować. RAPR nie może znieść obstrzelań, które wynikają z  ustawy czy rozporządzeń. Przede wszystkim zapoznaj się  terminami "budowla hydrotechniczna" oraz "budowla piętrząca" w ustawie prawa budowlanego(czy jak to tam się nazywa). 

Nie wiem o co Ty masz pretensje, bo PSR prawidło zinterpretowała przepisy i Cię ukarała. 

Nawet w Wikipedii jak wół jest napisane, że Młyn Maria to element Piaskowego stopnia wodnego, a Piaskowy Stopień Wodny to budowla hydrotechniczna piętrząca wodę. (nie wspominając, że budowle na kanale też nazywają budowlami piętrzącymi). Ja rozumiem, że zawsze można krzyczeć jak zostanie się złapanym za rękę, że to nie jest moja ręka, ale kurde bez przesady. 

I tutaj pojmując tak że stopień wodny jako budowla hydrotechniczna spiętrzająca wodę okresowo lub stale jest na całej Odrze powyżej Wrocławia,w centrum i poniżej spójrz  na mapach google.

Radek U a na domiar tego żeby sprowadzić Cię na ziemię dodam idealny przykład odcinka NO KILL który jerk wywalczył jest również stopniem wodnym i budowlą hydrotechniczną spiętrzającą wodę co prawda okresowo co możesz sobie zobaczyć w tej tabelce co podałem z wiki.Najlepiej niech zakaża wszędzie łowić albo niech wstawiają mandaty tak bo mi się twój ryj nie podoba kto jest za????

• Like 1

Budowlą hydrotechniczną jest przykładowo kanał, pomost, molo, port. Czyli wg pana strażnika nie można łowić na Kanale Augustowskim czy z pomostów? Ani w portach? Fiu fiu... :rolleyes:

https://www.piib.org.pl/budownictwo-aktyprawne-61/przepisy-i-warunki-techniczno-budowlane-aktyprawne-180/1040-rozporzidzenie-ministra-brodowiska-z-dnia-20-kwietnia-2007-r-w-sprawie-warunkechnicznych-jakim-powinny-odpowiadaudowle-hydrotechniczne-i-ich-usytuowanie

1) budowli hydrotechnicznej - rozumie się przez to budowle wraz z urządzeniami i instalacjami technicznymi z nimi związanymi, służące gospodarce wodnej oraz kształtowaniu zasobów wodnych i korzystaniu z nich, w tym: zapory ziemne i betonowe, jazy, budowle upustowe z przelewami i spustami, przepusty wałowe i mnichy, śluzy żeglugowe, wały przeciwpowodziowe, siłownie i elektrownie wodne, ujęcia śródlądowych wód powierzchniowych, wyloty ścieków, czasze zbiorników wodnych wraz ze zboczami i skarpami, pompownie, kanały, sztolnie, rurociągi hydrotechniczne, syfony, lewary, akwedukty, budowle regulacyjne na rzekach i potokach, progi, grodze, nadpoziomowe zbiorniki gromadzące substancje płynne i półpłynne, porty, baseny, zimowiska, pirsy, mola, pomosty, nabrzeża, bulwary, pochylnie i falochrony na wodach śródlądowych, przepławki dla ryb;

Nie jest to katalog zamknięty. Na dobrą sprawę każdy zalew też jest budowlą hydrotechniczną. Tu też pan mędrek i popierający mędrka jeszcze mądrzejszy pan komendant będą się upierać? :D

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Idąc dalej tym torem 90 % z nasz kłusjue. Wał przeciwpowodziowy jest budowlą hydrotechniczną i jest dużo bliżej niż 50 m do brzegu rzeki. W związku z tym każdy kto wędkuje z brzegu nie stosuje się do ustawy. A jeśli rzeka jest węższa niż 100 m + oddalenie wału po obu brzegach o dniej, to i z łódki nie powinien łowić, bo na środku rzeki będzie za blisko.

Ale to już kiedyś na którymś prortalu pisłaem i mnie prawie zjedli. ;)

Edytowane przez darogryf
  • Like 2

I o to chodzi, trzeba wziaz straznika i komendanta na...'swiadkow' ???? I sprowadzic sprawe do absurdu, niech i sedzia sie posmieje. Panie komendancie, wal to budowla hydrotechniczna, czy mozna wedkowac z lodzi plywajacej rownolegle do oddalonego o 47 m walu? Podobnie pomost...czy w Polsce mozna wedkowac z pomostow i dlaczego wg pana nie? I tak dalej ????

... Panowie, czy wy jesteście świadomi o czym wy piszecie? 50 m dotyczy budowli hydrotechnicznych piętrzących wodę (jazy, śluzy, itp.), a nie każdej budowli hydrotechnicznej... jakie wały, jakie pomosty? dla was to zaraz łopata budowlańca zostawiona na brzegu stanie się powodem anarchii... wszystko źle, wszystko nie tak... bieda Panowie, bieda jak nic...

• Like 1