Skocz do zawartości

Absurdalne mandaty P.S.R

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał jeśli będziesz miał takie orzeczenie od RZGW i prześlesz je mi  są umoczeni i sprowadzę ich na ziemię.Nie odpuszczę im dla dobra ogółu naszego. Ja również dzwoniłem dzisiaj do katastru pani podała maila abym opisał co potrzebuję.Ale jeśli Ty będziesz miał oficjalne pismo od tego pana maila co kolwiek co potwierdza nas chwała Tobie!!!!!

• Like 1

Ja przypomnę jeszcze raz to co już było kilka razy napisane:

50 m obowiązuje od budowli hydrotechnicznych piętrzących wodę!

To co napisał kolega Zed Set w poście wyżej wyjaśnia w 100%, że można tam było łowić, a poziom znajomości przepisów PSR jest słaby.

Do tej pory byłem świadomy, że znajomość przepisów większości strażników SSR jest żenująca ale widzę że perełki w szeregach PSR też się znajdują. 

Masz PW. Jestem w 100% pewien że mandatu nie otrzymasz. Możesz za to dodatkowo złożyć skargę na strażnika, który Cię kontrolował lub w skrajnym przypadku zawiadomienie jak chodzi o próbę wyłudzenia. Komendant ufa swoim pracownikom, którzy albo nie mają odpowiedniej wiedzy lub chcą wyłudzić pieniądze. Komendantowi też przyda się trochę ogłady :)
Dla mnie jest to farsa od samego początku.

• Like 2

Nie wiem jak jest faktycznie w przypadku Street Fishing, trzebaby zapytać organizatora ale..

Jest to możliwe na mocy decyzji dyrektora RZGW we Wrocku ponieważ:

6. wydawanie decyzji – pozwolenie wodnoprawne jako organ I instancji w przypadku:

1.  gdy szczególne korzystanie z wód lub wykonywanie urządzeń wodnych odbywa się na terenach 
              zamkniętych w rozumieniu ustawy Prawo ochrony środowiska,

Pozwolenie wodnoprawne:
Zasady uzyskiwania i zakres pozwoleń wodno-prawnych reguluje dział VI, rozdział 4 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (§).

Uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego nie jest wymagane w następujących przypadkach:
  • rybackiego korzystania ze śródlądowych wód powierzchniowych;

Więc teoretycznie Dyrektor RZGW udziela (PZW we Wrocku) pozwolenia wodnoprawnego (czasowego) na szczególne korzystanie z wód w tym wypadku wykorzystanie elementów budowli hydro na potrzeby organizacji i trwania imprezy.

Podkreślam, nie wiem jak jest ale teoretycznie jakby jest to możliwe.

Nie wiem jak jest faktycznie w przypadku Street Fishing, trzebaby zapytać organizatora ale..

W przypadku SF wszystko szło swoim normalnym trybem bez żadnych udziwnień i specjalnych pozwoleń. Teren łowiska był jasno określony z wyłączeniem budowli hydrotechnicznych.

Beton Beton Beton jakie murki utwardzane nie żebym kogoś chciał obrażać ale na takich idiotów trafiliśmy już kilka razy, pod żadnym pozorem nie poddawaj się karze sąd ostatecznie. Najgorsze że zamiast ludzi z pasją w szeregach starzy są stare kacapy które próbują za wszelką cenę wbić jakikolwiek mandat. Sytuacja ze stycznia powiadamiam SSR o kłusownictwie podczas tarła pstrąga żeby odwiedzili rzekę nazajutrz sam stawiam się nad rzeką, w celu przyuczenia rzucania innego wędkarza sznurem muchowym bez związanej przynęty na końcu zestawu. Obracam się patrzę straż wymaga dokumenty których raz nie mam przy sobie dwa nie mam opłaconych. Panowie cieszę się że jesteście po 20 latach nad moją rzeką dzięki za odczytana wiadomość i przyjazd. Chcieli mi zabrać sprzęt i wypisać 400 zł wojna była długa narobiłem dymu w całym okręgu :) Najważniejsze to znać swoje prawa.

Sławek strasznie mieszasz.

Nie tędy droga. Zawodowo siedzę w pozwoleniach wp i przepisy PW można powiedzieć że dość dobrze znam. 

Nie ma takiej możliwości jak wyżej opisujesz. 

A nawiązując Paweł do Twojego przypadku to na wiosnę przy okazji Lubelskiego Cierniczka rzucaliśmy na Zalewie Zemborzyckiem spinningami mimo zakazu spinningowania. Do wędek Janusza Dudziaka dowiązane były ciężarki i nasza PSR dobrze wiedziała, że nie jest to połów ryb. 

Edytowane przez siatkaz

Zawsze się gotuje jak czytam takie tematy jak to dziadek nad jeziorem dostał mandat za to iż użył na żywca krasnopiórki zamiast płotki, która jest pod ochroną nie dość że ta ryba była tak blada że jej nie rozpoznał to gość ledwo już widział w tym wieku. Sądy koleżeńskie mandaty zarekwirowany sprzęt wyjazdy do okręgu kupa dymu

A swoją drogą co ten człowiek zrobił złego czy do tego prowadzi postawa PSR I SSR aby gnębić uczcicwych ludzi wędkarzy i pasjonatów zamiast zając się realnymi problemami naszych wód ? Kłusownictwem itd z tym trzeba walczyć...

Przykaz jest taki aby walczyć z miejskimi wędkarzami we Wrocławiu :) Obecnie to u nas znajduje się centrum zła, oko Saurona i wszelkie plagi szkodzące wizerunkowi PZW. Prokuratura w okręgu, komisje i cały bajzel...a było tak spokojnie :) Wszak nie mamy z tym nic wspólnego a jedynie dostało się nam rykoszetem.

• Like 1

Dla mnie łowienie to nie jarmark nawet jak jest dużo wędkarzy w łowisku, zawsze można porozmawiać między sobą.Ja np. nie mam presji na złowienie ryby gdyż nieraz wracałem o suchej łapie,dla mnie łowienie to przyjemność odcięcie się.Blisko mam na miejskie rejony więc chodzę gdyż niestety nie zawsze czas pozwala na dalsze wypady.A tutaj w takim wypadku chcą karać i zabrać możliwość łowienia oraz zniechęcić do pasji.

• Like 2

Panowie czytam i się zastanawiam co w przypadku wygrania procesu przez kolegę?

Może warto było by przyjrzeć się tej sprawie i za brak wiedzy pociągnąć komendanta i jego podopiecznych bo jakiejś rekompensaty w postaci np. zarybienia na jakąś rozsądną kwotę:))?

Wiem, że to dziwne ale może by dało to jakiś skutek dla Panów strażników, że nie są nieomylni.

Czekam z niecierpliwością na wyniki tego postępowania.

Pozdrawiam

• Like 2

Przyznaje się bez bicia na SFP Wrocław 24h "skłusowałem" w tym miejscu jedyną moją punktowaną rybe ;-)

Za kare obiecuje na kolanach doczołgać się do siedziby PSR Wrocław i oddać w ręce sprawiedliwości....

https://www.facebook.com/zlotykaras/photos/pcb.508564602672507/508562552672712/?type=3&theater

Wiem, że to dziwne ale może by dało to jakiś skutek dla Panów strażników, że nie są nieomylni.

Czekam z niecierpliwością na wyniki tego postępowania.

Pozdrawiam

Krystian, sprawa mnie zaintrygowała na tyle mocno że aż się zaangażowałem :) Z miejsca obiecuję że będą kolejne, fajne tematy z idiotyzmami PSR w roli głównej. Po prostu znalazłem misję, tudzież cel w życiu :D

Przyznaje się bez bicia na SFP Wrocław 24h "skłusowałem" w tym miejscu jedyną moją punktowaną rybe ;-)

Za kare obiecuje na kolanach doczołgać się do siedziby PSR Wrocław i oddać w ręce sprawiedliwości....

https://www.facebook.com/zlotykaras/photos/pcb.508564602672507/508562552672712/?type=3&theater

Kefaspirit - wychodzi na to że wszyscy wtedy kłusowali. Według niedouczonych i niedoinformowanych strażników PSR nie można łowić od mostu Tumskiego aż do mostu Uniwersyteckiego. Powód - jest to budowla hydrotechniczna..... :lol:

Panowie, a może gdy by kolega chciał, to można by wybrać sie na rozprawę aby pokazać, że jest więcej osób zainteresowanych stanem rzeczy. Wiadomo, że decydujący głos ma kolega no i termin rozprawy.Pozdrawiam

Decydujący głos ma w tym wypadku sąd :) Nie na każdej rozprawie mogą być obserwatorzy. Ale jeśli to można by nagrać całość. Może być ciekawie :)

• 2 tygodnie później...

Panowie, a może by trzeba uderzyć do RZGW o mapkę urządzeń hydrotechnicznych na odrze we Wrocławiu ? myślę, że maja takie coś i wtedy temat był by nie do ruszenia przez psr.

Może kolega ZED SET :rolleyes:  mając już przetarte szlaki spróbował by swych sił? :))  Wtedy każdy by se wydrukował małą mapkę i przy kontroli temat zamkną w zarodku:)

Edytowane przez gryzon
  • Like 1

Kolego Krystianie, jeśli byłaby taka możliwość to i owszem. Sprawa toczy się nadal za kulisami. Dla RZGW hydrotechniczne urządzenia piętrzące wodę to są na przykład zwężenia kanałów, rzek, strumyków, które ponoć "podpiętrzają" wodę... :lol:  Będą sądy, inaczej się nie da. A tak poza konkursem to...widać że właściciel z dzierżawcą znają się bardzo dobrze. Qrwa qrwie łba nie urwie :)