Skocz do zawartości

Absurdalne mandaty P.S.R

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jest zakaz, to trzeba go przestrzegać, nawet jeśli miałoby się to skończyć pouczeniem. Nie podoba mnie się (pewnie nie tylko mnie) takie traktowanie prawa, ja sobie tak łowię bo nic mi nie zrobią (stać mnie na mandat), a inni jak są głupi (biedni) niech się stosują. Prawo jest takie same dla wszystkich, choć nieraz bywa "głupie". Tak jak wyżej z tymi dopłatami do łódek, na wodach PZW. Kończę kawę i lecę właśnie na łódkę na wodę PZW (Odra) może coś dziubnie? Bez dopłat, normalnie!

• Like 2

Michał, pytanie dotyczyło kary za łowienie trolingiem na wodzie na której jest zakazany. Jest to więc lowienie bez wymaganego zezwolenia.

Ustawa takiego zezwolenia wymaga. Przeczytaj ;-)

Chyba nadinterpretujesz prawo.

Nie możesz mieć zezwolenia na trolling, bo jest zakazany. Wniosek z tego, że nie można cię ukarać za brak zezwolenia, bo nie jest możliwe uzyskanie takowego.

Twój tok myślenia byłby właściwy gdyby na rzeczonej wodzie trolling był dozwolony za odrębnym zezwoleniem, a Ty byś go nie posiadał w trakcie łowienia.

Karą dodatkową, poza postępowaniem mandatowym, może być postępowanie wewnątrzzwiązkowe przed Sądem Koleżeńskim.

• Like 2

Zdaje mi się ale moę się mylić zastosowanie będzie miał tu artykuł  Art.27a . ust 1 . punt 2. -Technika połowu niezgodna z R.A.P.R -  ( 100 zł i wzyż ) - czyli sprawa zamyka się na etaapie postępowania mandatowego plus jak wskazał wyżej Bartek organ uprawniony może zawnioskować o postępowanie dyscyplinarne w macierzystym kole 

Oczywiście Marianie, dlatego napisałem o okręgu. Ale jak na swojej działce wstawię tabliczkę "Zakaz Palenia" a jakiś śmierdziel z petem w gębie wlezie to mam wzywać policję żeby mu 5 stów mandatu wlepili?

Jeśli będziesz miał zapisane to w ustawie(tak jak np zakaz palenia na przystankach autobusowych) to będziesz mógł wezwać i klient zapłaci.

Michale, wg. Ustawy aby wędkować na danej wodzie, musisz posiadać zezwolenie jej właściciela/użytkownika rybackiego.

Jeśli nie dał Ci zezwolenia na troling, czyli w regulaminie łowiska napisał że jest zakazany, to łowisz bez zezwolenia - tak jakbys wogóle go nie posiadał.

Łamiesz więc zapis ustawy - podlegasz karze.

Pokrętne to straszliwie ale przyjmuję. Argument, nie mandat :P

Tylko po kij takie prawo, jeśli nie ma komu go egzekwować :(

A nie można by prościej - wymiary, okresy, limity, zakaz na tarliskach i zimowiskach i zakaz szarpaka a poza tym łówcie jak chcecie byleby ryb dla innych starczyło... a jak bez umiaru to taka kara, że w pięty pójdzie... ech.

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Musimy się przygotować na kolejne kretynizmy. Oto cytat z innego forum:

"Byłem świadkiem ciekawej dyskusji między wędkarzem a strażnikami na temat dropshota. Dyskusja zakończyła się mandatem. Strażnicy mandat argumentowali tak: Zgodnie z RAPR wędka powinna być zakończona haczykiem z przynętą, bądź przynętą sztuczną. W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."

Podobnie można interpretować boczny trok.

Tylko tego brakowało... :doh:

... W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."[/i][/font]

A gdzie łapali? Na wysokich bulwarach z głęboka woda? Czy na jakimś bardzo płytkim rozlewisku? To może być ważne dla zrozumienia działań strażników.

Musimy się przygotować na kolejne kretynizmy. Oto cytat z innego forum:

"Byłem świadkiem ciekawej dyskusji między wędkarzem a strażnikami na temat dropshota. Dyskusja zakończyła się mandatem. Strażnicy mandat argumentowali tak: Zgodnie z RAPR wędka powinna być zakończona haczykiem z przynętą, bądź przynętą sztuczną. W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."

Choroba się rozwija ...

Na chodzi o legalność, a o interpretację jaką strażnik mógł przyjąć... Idziesz wzdłuż zbiornika i widzisz osobę poruszającą wędką (nie wiesz co jest na końcu żyłki) podchodzisz i kontrolujesz. Co widzisz? Ciężarek na końcu żyłki i w odległości 40cm? 50cm? Haczyk 2/0? z gumą. Patrzysz na wodę i widzisz, że na odcinku do 30m od brzegu nie jest głębiej niż 70cm... Pytanie. Czy widziałeś osobę podbijającą góra-dół wędkę czy szarpiąca w poziomie a guma na haku to tylko dla zmyły?

I teraz tak? Wędkarz może być uczciwy a strażnik nadgorliwy, albo kłusownik a strażnik wyrozumiały...

Nie widzę niczego niestosownego w kontroli, natomiast karanie za drop shota, lub boczny trok jest nadgorliwością półgłówka i to należy tępić. Gdyby mnie to spotkało, skończyłoby się w sądzie i skargą na niedouczonego strażnika. Ale teraz to wszystko jest możliwe... :angry:

• Like 1

Akurat świadkiem tego przypadku, który zacytowałem, był bardzo doświadczony wędkarz, który na pewno rozpoznałby nielegalne łowienie od legalnego drop shota.

Nie mam więc wątpliwości, że to była nadinterpretacja ze strony strażników. Jak pisałem, nie przyjąłbym mandatu i wszczął spór sądowy, tym bardziej że ten ukarany wędkarz miał świadka.

Ps

Ja się właśnie przymierzam do wypróbowania bocznego troku w castingu. :(

Edytowane przez Alexspin

Podanie przynęty 0,5-1g jakimkolwiek zestawem castingowym jest niemożliwe, albo graniczy z cudem, a mam zamiar takimi "pyłkami" skusić rybki w moich łowiskach. Wymyśliłem zatem, iż stosując obciążenie bocznego troku pałeczką np. 8g i wieszając na troku "paproszka" będę miał możliwość użycia ultra lekkich przynęt. Miałoby to wyglądać tak:

DSC04450+-+Kopia.JPG

To chyba nie zbrodnia? ;)

Sorry za offtop, pisałem o tym w temacie "Kastking wiem wiem bedzie lincz".

Edytowane przez Alexspin

Niedługo strach będzie z wędką z domu wyjść żeby mandatu nie dostać. A tak poważnie, skoro dropshot nie jest zakazany to jakim prawem mandat? I niby jaka interpretacja strażnika to usprawiedliwia? Litości! W ten sposób to można ludziom łowiącym na normalne jaskółki z główką jigową ładować mandaty, bo przecież PODSZARPUJE, czyli kłusol-szarpakowiec. Dlatego właśnie wole łowić w miejscach kompletnie odosobnionych, żeby mi nikt głowy tymi wszystkimi głupimi wymysłami głowy nie zawracał i nie psuł wypoczynku.