Skocz do zawartości

Oddychające spodnie do brodzenia DAM (Effzett, Coolwater, G2)

kajojeq

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać opinie na temat tego produktu, dokładnie: 

EFFZETT® BREATHABLE WAIST WADER WITH STOCKING FOOT

Czy ktoś miał okazję używać, ktoś zna kogoś kto ma i usłyszał co nie co? Czy to dobry zakup? Używałem dwa lata spodniobutów z gumowcami za 160 zł i się poniszczyły mocno głównie na ugięciach i na tyłku, pstrągując w zimie czasem się załamywała burta lodowa i się człowiek ślizgał i pocięło spodnie. Spodniobuty przerobiłem na gumowce i w sumie zadowolony jestem. Jednak teraz trochę więcej się łowi, głównie z brzegu lub delikatnie wchodząc do wody. Może warto dołożyć i dopłacić do takich portek i polepszyć komfort, bo wyglądają na takie co poprawią. 

Zwróciłem uwagę na te spodnie ponieważ nie wchodzę za głęboko zwykle i bez tych szelek jednak mogłoby być wygodniej. Tutaj oczekiwałbym działania dłuższego niż dwa sezony i trochę się obawiam że przy dość drogich spodniach będę uważał nie tylko na siebie a jeszcze na spodnie a tego wolałbym uniknąć  :P 

no właściwie to nie że odrzucam myśli o długich (nawet zerknąłem na te co podesłałeś już wcześniej) ale co zacznę czytać jakie wybrać to na koniec wychodzi na to że najlepiej simmsy a to zdecydowanie za drogo  :ph34r: 

Po prostu moje były dość niewygodne całe a tu tylko portki to i pewnie lekkie. Po taniości mógłbym kupić jakieś wodery gumowe ale one też nie wyglądają na wygodne to szukając alternatywy trafiłem na to, stąd pytanie :)

Coś mi się zdaje że i tak stanie na długich ale warto poznać opinię o tych tu, może ktoś jeszcze będzie ciekaw.

Długie są bardziej praktyczne. Zawsze możesz wejść do wody oczepić zaczep, przejść na drugą stronę rzeki etc. 670 zł za krótkie spodniobuty to trochę drogo. Po za tym mają zamek/rozporek, to pierwsza rzecz jaka się zepsuje/będzie przeciekać. Mocno ciemny kolor to też kiepska opcja bo jak słońce zaświeci to się w nich zagotujesz.

Edytowane przez trinited

Do takich akcji jak ty używasz, najważniejsze żeby były tanie.

Zajedziesz je na smierć, śmietnik i kupujesz nowe.

Patrzyłem na te DAM-y i myślałem ze to cena w PLN. Niestety 180€ to b. dużo i za takie pieniądze kupisz na pewno cos tańszego i lepszego z gwarancja.

Ja na twoim miejscu brałbym tanie używki i zajeżdżał je na do końca. Ważne aby skarpety w nich nie ciekły. Buty tez znajdziesz używki w cenie ok 200 PLN i posłużą jeszcze długo.

Długie spodnie zawsze mozna obciąć do pasa i doszyć sobie szelki czy taśmy aby zapinać przez plecy. Pasek od biedy też moze byc.

Pamiętaj jednak o jednym. W skarpecie neoprenowej w lodowatej wodzie konkretnie sie marznie!!! To nie to samo co buty!!!!!!

Pamiętaj jednak o jednym. W skarpecie neoprenowej w lodowatej wodzie konkretnie sie marznie!!! To nie to samo co buty!!!!!!

a no właśnie, mógłbyś rozwinąć jak mocno? Idąc na łowy np w lutym brałem 3 pary skarpetek w tym jedne grubsze i w te spodniobuty z kaloszami przymocowanymi, i dawało radę, zimno nie było. tutaj pod spód da się również założyć więcej skarpet prawda? 

Przechodząc ze spodniobutów z gumiakami na śpiochy, duży skok komfortowy?

a no właśnie, mógłbyś rozwinąć jak mocno? Idąc na łowy np w lutym brałem 3 pary skarpetek w tym jedne grubsze i w te spodniobuty z kaloszami przymocowanymi, i dawało radę, zimno nie było. tutaj pod spód da się również założyć więcej skarpet prawda?

Przechodząc ze spodniobutów z gumiakami na śpiochy, duży skok komfortowy?

---------------

Jeżeli lowiles w takich butach a one ocieplane nie były w żaden sposób, to ubierając 2-3 pary skarpet w śpiochy raczej nie zmarzniesz. Ja niestety śpiochów w wodzie do min 15st nie chce na oczy widzieć. A gdy woda ma ok 0 to jestem w stanie wytrzymać max 1-2godz. Zależy ile chodzę.

Pamiętaj że najlepsze są śpiochy ktore maja skarpetę min 4mm!!! 5mm są the best!!!

3mm są za cienkie, szybko sie wybijają i zostaje z nich tylko szmata. Poza tym jeżeli są tylko klejone to błyskawicznie ciekną na łączeniach.

Firm nie bede wymieniał bo każda prędzej czy pózniej cieknie. Najszybciej ciekną po ok kilku-kilkunastu wyjściach.

Wiadomo że zakładając na cienki (3mm) neopren wiecej skarpet, rozciągasz szwy i sam przyczyniasz sie do ich uszkodzenia. Kolejna rzeczą która powoduje rozciąganie i cieknięcie szwów jest "wbijanie" stopy w suchy but. Buty zawsze trzeba moczyć przed założeniem na nogę. Dobrym sposobem na poślizg jest założenie reklamówki jednorazówki na skarpetę neoprenową i wtedy wjazd w but. :)

Jedynym plusem śpiochów jest łatwiejsze ich suszenie (higiena) i możliwość dobranja sobie butów na jakie masz tylko ochotę na swoje warunki terenowe. Latwiejsze jest też idealne trafienie z rozmiarem.

• Like 2

• 1 rok później...

SlawekNikt możesz mi wytłumaczyć co wnosi Twoja mądrość w tym poście ???

Oczywiście pod warunkiem, że ty mi wytłumaczysz co wnosi pisanie tego samego zapytania na drugi dzień przy braku odpowiedzi na takie samo napisane wczoraj :D

Przerobiłem parę sztuk dam -a. Miałem 2 x hydroforce, fighter-pro i ostatecznie coolwater. Niższe modele oczywiście cieńszy neopren. Fighter-pro na plus miały skarpetę neoprenową w bucie, ale trzeba uważać na dobór rozmiaru, gdyż jest on pomniejszony o grubość skarpety. Ogólnie wszystkie miały podwójnie klejone szwy, niemniej jednak wszystkie są bardzo wrażliwe na ich naciąganie.  Hydroforce pod tym kątem wypadły najsłabiej, choć starałem się nie kucać w nich a przy zakładaniu i zdejmowaniu też robić to w miarę delikatnie.  Coolwater z tej marki wydaje się najlepszym rozwiązaniem, aczkolwiek z perspektywy czasu (około rok je używam), mogę powiedzieć, że w tej cenie znaleźć można i inne dobre rozwiązania. Poszukaj na forum - onegdaj jeden z użytkowników zachwalał jednego z naszych producentów, który robił bardzo dobre spodniobuty na zamówienie w cenie zapewne nie wyższej jak mierzysz  ;) 

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Witam, zamierzam kupic zestaw do brodzenia,spodnie oddychajace firmy DAM Exquisite G2 Breathable i buty do kompletu firmy Mikado model BMA-GP001. Mam pytanko czy posiadacie takie spodnie/buty i jakie są wasze opinie z użytkowania tych modeli. Będe wdzieczny za info :-) Poniżej zdjecia zestawu.

post-46664-0-15194800-1538512033_thumb.jpg

post-46664-0-75909900-1538512050_thumb.jpg

Mam takie spodnie DAM.

Kilka wyjść zaliczyły i wciąż dają radę .

Lekkie, małe, pakowne

Na pewno nie do ciężkich warunków czy spacerów po krzakach.

Swoje kupowałem w jakiejś promocji za pincet, więc też nie oczekiwałem że to będą simmsy ;)

Jak działa gwarancja jeszcze nie sprawdziłem, bo wciąż dają radę