datoos Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Szanowni Koledzy. Czy ktoś???,,,, najlepiej u?źytkownik, m?łgłby polecić jakiś dobry kijaszek ze stajni ST CROIX na pstrągala??? Czy lepszy będzie 1-dno skład czy raczej 2-skład. Rozwa?źam serię AVID ale jeśli to chybiony pomysł to proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkorp76 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam.Posiadam 9-cio stopowego (2 sklad) avida ,akcja szybka, moc lekko-srednia , zylka 6-10 lb.Na pstragi jak dla mnie kij bardzo dobry. Lowie glownie na woblery 4-7cm i obrotowki 2-3.Prace przynety czuc bardzo dobrze,trzymajac woblera w silnym nurcie wedka nie wygina sie po rekojesc,tylko szczytowka pieknie pracuje.Zapas mocy wystarczy na wyciagniecie kazdego pstraga(lowie tym kijem steelheady). Wedka raczej do ryb srednich i wiekszych,jesli maja to byc tylko niewielkie pstragi to lzejszy kij sprawi wiecej frajdy.ArturPs: Zobaczylem ze chodzi opstragala ,w takim razie kij odpowiedni do twoich potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Wszystko zale?źy na jakiej wodzie łowisz ( mału ciur, du?źa rzeka) jej charakteru i wielkości ryb. Mo?źna polecić Avida/Tournamenta/Elitkę 6`6 8-10lb w jednoskładzie jak r?łwnie?ź 8`6 - 9` 10-12lb w dw?łch częściach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Cześć. Avid to świetny pomysł. Polecałbym osobiście na pstrągi kijek o mocy 10 lb i długości, kt?łra najbardziej Ci odpowiada. Ja, jako najbardziej uniwersalną (na r?ł?źne wody pstrągowe- większe i mniejsze) widziałbym wędkę o długości 2,30 - 2,60 m. Ale to ju?ź Tw?łj wyb?łr. Sam u?źywam kijka St. Croix Legend Elite, z zielonej serii (obecnie w innym kolorze), 3,5 do 11 gram, mocy 10 lb i długości 2,13 m. Spośr?łd mnogości wędek (byłby mały sklep), kt?łre posiadam ta Elitka jest moją najlepszą wędką. Bardzo lekka, czuła, świetnie wywa?źona, w ręku siedzi jak czarodziejska r?ł?źd?źka, dobry korek, uwielbiam ją. Zdecydowanie polecam Avida (opcja tańsza, ale wystarczająco świetna) lub Legend Elite (sporo dro?źsza). Czy jedno czy dwuskład- bez r?ł?źnicy praktycznie w łowieniu. W czasie transportu- zdecydowanie dwuskład jest lepszy, nie musisz tak uwa?źać na kijek kiedy jedziesz z kolegami jednym samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 kij zbudowany na blanku 2S56LF. niby kr?łciak, a mimo to potrafię nim łowić na Wiśle i podać przynętę pod drugi brzeg (Wisła na moim odcinku to kawał pstrągowej wody). co prawda to tylko jeden z pstrągowych kijaszk?łw jakie posiadam, ale daje radę. obsługuje właściwie wszystkie pstrągowe przynęty. co wa?źne, blank z lat 90'tych. nie wiem jak ta seria wygląda obecnie. irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 łowię jednouncjowym avidem moc 17 lb 8,6 stopy moim zdaniem klasajako drugi kupuję nieco delikatniejszy wild river 3/4 uncji do 12 lb i te?ź 8,6 stopy i na początek raczej poleciłbym wild rivera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 17 lb w st croix to juz mocny kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 ..ja Avida 8`6 17lb u?źywam do odrzańskich rap .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Chłopaki nie przesadzajmy mocny ale pracujący kij kt?łry daje mo?źliwość wyholowania ka?źdego pstrąga w cię?źkich warunkach terenowych (zwaliska, burty, prowadzenie na kr?łtkiej ?źyłce) w małych i średnich rzeczkach to standard. Obiecałem sobie ?źe nie będę opowiadał historii jak to pstrąg zdemolował mi zestaw dlatego mocny kij i gruba ?źyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Obiecałem sobie ?źe nie będę opowiadał historii jak to pstrąg zdemolował mi zestaw dlatego mocny kij i gruba ?źyła no c?ł?ź, właśnie to zrobiłeś, teraz czekamy na szczeg?łły . Pytanie z tematu jest dość przewrotne i bardzo niejednoznaczne.Pytasz się o wędki danej firmy czy sie nadają na pstrąga. Nie wiem czy jest jakaś firma, kt?łra takich wędek nie produkuje (chyba, ?źe wąsko specjalizowana w łowieniu karpi) .Pytasz o jedno czy te?ź dwuskład, a to akurat z punktu widzenia samego łowienia prawie bez r?ł?źnicy. Prawie bo zaraz ktoś napisze o przenoszeniu drgań i innych takich.Nie napisałeś w jakich warunkach będziesz łowił. Nie napisałeś na co i nie napisałeś na jaką wędką łowiłeś do tej pory. To dość istotne bo będziemy wiedzieli jakie masz przyzwyczajenia i preferencje.Koledzy piszą, ?źe łowią kr?łciakami na du?źych rzekach i absolutnie im się nie dziwię. Doszedłem do pewnego subiektywnego wniosku, subiektywnego bo ka?źdy mo?źe mieć inne doświadczenia, ?źe im mniejsza rzeczka tym dłu?źszy kij. Dlaczego? Dlatego, ?źe czasami trzeba przytrzymać przynętę (łowię przede wszystkim na woblery) w bardzo konkretnym miejscu i zaprezentować ją rybie. Jakoś musze prze?źyć przedzieranie się przez krzaki... w zasadzie to jakoś szczeg?łlnie mi nie przeszkadza. Nigdy z tego powodu nie uszkodziłem ?źadnej wędki.Mam avida 2,90m i do ~18g. Uwa?źam, ?źe będzie dobry, choć wolałbym dłu?źszego - 3,20m i pewnie go sobie sprawię. Będzie te?ź słu?źył do kleniojaziowania.Czy kij do 18g czy do 28g - sam musisz na to odpowiedzieć, w zale?źności jakimi przynętami będziesz łowił.Co by nie było to ?źyczę udanych zakup?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Łowiłem Wild Riverem 17lb i było super, mowa o du?źych rzekach. Pracuje dobrze pod rybą i ma jeszcze spoooory zapas w razie w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Obiecałem sobie ?źe nie będę opowiadał historii jak to pstrąg zdemolował mi zestaw dlatego mocny kij i gruba ?źyła no c?ł?ź, właśnie to zrobiłeś, teraz czekamy na szczeg?łły . no właśnie nie opowiadam bo jeszcze nie było pstrąga zbyt mocnego na taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Obiecałem sobie ?źe nie będę opowiadał historii jak to pstrąg zdemolował mi zestaw dlatego mocny kij i gruba ?źyła no c?ł?ź, właśnie to zrobiłeś, teraz czekamy na szczeg?łły . Pytanie z tematu jest dość przewrotne i bardzo niejednoznaczne.Pytasz się o wędki danej firmy czy sie nadają na pstrąga. Nie wiem czy jest jakaś firma, kt?łra takich wędek nie produkuje (chyba, ?źe wąsko specjalizowana w łowieniu karpi) .Pytasz o jedno czy te?ź dwuskład, a to akurat z punktu widzenia samego łowienia prawie bez r?ł?źnicy. Prawie bo zaraz ktoś napisze o przenoszeniu drgań i innych takich.Nie napisałeś w jakich warunkach będziesz łowił. Nie napisałeś na co i nie napisałeś na jaką wędką łowiłeś do tej pory. To dość istotne bo będziemy wiedzieli jakie masz przyzwyczajenia i preferencje.Koledzy piszą, ?źe łowią kr?łciakami na du?źych rzekach i absolutnie im się nie dziwię. Doszedłem do pewnego subiektywnego wniosku, subiektywnego bo ka?źdy mo?źe mieć inne doświadczenia, ?źe im mniejsza rzeczka tym dłu?źszy kij. Dlaczego? Dlatego, ?źe czasami trzeba przytrzymać przynętę (łowię przede wszystkim na woblery) w bardzo konkretnym miejscu i zaprezentować ją rybie. Jakoś musze prze?źyć przedzieranie się przez krzaki... w zasadzie to jakoś szczeg?łlnie mi nie przeszkadza. Nigdy z tego powodu nie uszkodziłem ?źadnej wędki.Mam avida 2,90m i do ~18g. Uwa?źam, ?źe będzie dobry, choć wolałbym dłu?źszego - 3,20m i pewnie go sobie sprawię. Będzie te?ź słu?źył do kleniojaziowania.Czy kij do 18g czy do 28g - sam musisz na to odpowiedzieć, w zale?źności jakimi przynętami będziesz łowił.Co by nie było to ?źyczę udanych zakup?łw. Ok więc uszczeg?łławiam: Je?źeli chodzi o wędziska ST CROIX to do tej pory w mojej szafie nie gościł ?źaden taki kijaszek. Do tej pory na pstrąga wybierałem się z patykami serii HM DRAGONA. Jednak odkąd znajomy dał mi na ł?łdce połowić kijkiem sandaczowym ST CROIX stwierdziłem, ?źe inne wędki tej firmy będą pewnie r?łwnie udane i postanowiłem, ?źe zacznę od kijka na pstrąga.Dlatego jako mało zorientowany w tej marce, proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.Pewnie nie jeden z koleg?łw ma ju?ź jedną a mo?źe i jedenaście wędeczek marki ST CROIX.Taki jeden handlarz namawia mnie na kijek 1,98 ale coś wydaje się mi za kr?łtki??... Ja zastanawiam się nad modelem albo 2,13 (7') albo 2,28 (7'6) Indeksy odpowiednio AVS70MHF lub AVS76MLXF2.Przynęty to przede wszystkim woblery, ale gumy czy inne ustrojstwa te?ź rzecz jasna się zapina.Obławiane rzeczki raczej małe i średnie, choć pewnie kilka razy w roku pojawię się na Kwisie czy Bobrze.Mam nadzieję, ?źe poniekąd bardziej uszczeg?łłowiłem ten wątek i teraz szanowni koledzy będą mieli lepszą mo?źliwość doradzić mi co wybrać????? A i jeszcze jedno, w tym przypadku nie ma dla mnie znaczenia czy to będzie AVID czy sporo dro?źszy ELITE. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 @datoos WS86MF2 będzie najlepszym rozwiązaniem, odpowiednia praca i zapas mocy, rzucisz wszystkim a podczas holu nawet du?źe pstrągala mo?źe być spokojny o moc kija AVID mo?źe być ciut za szybki ale to ju?ź kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 @datoos WS86MF2 będzie najlepszym rozwiązaniem, odpowiednia praca i zapas mocy, rzucisz wszystkim a podczas holu nawet du?źe pstrągala mo?źe być spokojny o moc kija AVID mo?źe być ciut za szybki ale to ju?ź kwestia gustu Ten kijek kt?łry podajesz to kluseczka czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 datos jeśli avid to kluseczka to twin power od shimano to rozgotowany makaron wymieszany z marchewką i groszkiem dolewka kompotu, popijany rzadkim kisielem Nie wiem czy wiesz o czym piszę, ale mam tu na myśli shimaniaka, z 94 roku kt?łry mimo opisu 10-40g zachowuje się jak kluska. Były te?ź Cormorany Black star z podobnego okresu i podobnej akcji. Taka kluskowatość ma jednak swoje zalety, miałem w ?źyciu tylko jedno spięcie na tego shimaniaka, podczepiłem karpia za grzbiet (oczywście nie celowo). Jedyne co musiałem to mocno zacinać, idzie się przyzwyczaić . Szukałem szybszego kija bo chciałem zobaczyć jak się czymś innym będzie łowić i trafilemna tego avida o jakim pisałem wy?źej. Nie połowiłem zbyt du?źo bo załatwiłem sobie go przed zimą. Por?łwnując do wędek, kt?łrymi wcześniej łowiłem będę zadowolony .Je?źeli wybierzesz takiego kr?łciaka jak napisałeś to byleby miał cw ok 20g ... powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 w dlugich ST croix - tak powyzej 8' faktycznie kijki ok 3/4 oz sa spoko na pstrągi. ale jesli chodzi o patyki kr?łtsze to... sprawa ma się zupelnie inaczej... Przynajmniej z mojej praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Dokładnie tak jak pisze mifek 2metrowy tournament do 17gr mo?źe więcej,du?źo wiecej niz jego dłu?źsze odpowiedniki np do 3/4 lub 1oz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Kolega @datoos łowił wcześniej HM Dragona. Czyli i tak ju?ź przyzwoitym kijkiem. Wild River to zupełnie średnia p?łłka firmy. Czy po HM Dragona mo?źna polecać Wild Rivera? Mo?źe i mo?źna. Z pstrągowych Wild Rover'?łw miałem kontakt z 2,3 metra do 14 gram, dwuskład. Fajny kijek, ustępliwy, nie za szybki, da się lubić, godzien polecenia. Ale mo?źna się te?ź Wild Rivera i czepiać- a to korek nie najwy?źszej jakości, to przelotki troszku cię?źkawe. Oczywiście- to jest bardzo dobra wędka i całą seria, Wild River. Zale?źy co się chce. Ale jak ju?ź kochać to księ?źniczki Dlatego ja bym spoglądał wy?źej- Avid/Legend Elite. Zdecydowanie polecam kij 10 funtowy, co najwy?źej 12lb (ale to ju?ź gruba artyleria). Kijek 10 lb idealnie pasuje do ?źyłek 0,18 mm do 0,25 mm, czyli najczęściej stosowanych pa pstrągi. Jest lekki, operatywny. Łowi się tym komfortowo, człowiek się nie męczy, a w razie brania du?źego pstrąga taka wędka będzie wystarczająco mocna. Elitka 17 lb do 18 gram 7' to kij na szczupaki- średnie i du?źe ( w tym metrowe). 3/4oz Avid 17 lb to kij uniwersalny- mo?źna nim obskoczyć wszystkie drapie?źniki (m?łj 8'6 Avid do 21 gram ma na koncie 1,5 metrowego rzecznego suma), ale nie jest to uniwersalny kijek pstrągowy, za mocny. Polecam Ci Legend Elite, o akcji fast, 10 lb, do 11 gram, raczej w dwuskładzie. Akcja szczytowa, szybka, ale pod pstrągiem 50 cm ugnie się jak trzeba Będziesz miał klasa kijek, kt?łrego mało kto ma. Koledzy nad wodą nie pytają mnie o moją wędkę, ale słyszę ich sapanie jak na nią patrzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Polecam Ci Legend Elite, o akcji fast, 10 lb, do 11 gram, raczej w dwuskładzie. Akcja szczytowa, szybka, ale pod pstrągiem 50 cm ugnie się jak trzeba Będziesz miał klasa kijek, kt?łrego mało kto ma. Koledzy nad wodą nie pytają mnie o moją wędkę, ale słyszę ich sapanie jak na nią patrzą Potwierdzam - mam Legenda Extreme 7 do 10lb (jednoskład)- super lekki i czuły, ale z zapasem mięsa w dole. Jak dla mnie ideał na małą ,średnią rzeczkę pstrągową. Mam Jeszcze dwa Avidy, w tym 9 do 21g/17 lb i moim zdaniem to ju?ź za mocna wędka na kropki (ja jej do łowienia boleni u?źywam). Natomiast AVS70MHF miałem w ręce i to kijek bardziej sandaczowy ni?ź pstrągowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 No wiec tak...moje spostrzezenia...Kijka takiego poszukalbym rowniez i wsrod innych producentow...jezeli niewiele sie mialo do czynienia z blankami to najlepiej polazic po pracowniach i zobaczyc organoleptycznie. Wzialbym 2 sklada. Jezeli chodzi o StCroix, to odpuscilbym wysoki modul - duzo wiekszy koszt a bardziej tlukacy bedzie a drzewa sie pewnie zdarza..przy tym bardziej szpadowaty...Odpuscilbym rowniez niski modul -Premier, W-river - jezeli juz chodzi o prace wedki typu wł?łkno szklane to lepiej udac sie po Seekera.Jezeli chodzi o SC3 to z moich dotychczasowych doswiadczen wynika, ze dluzsze wedki, kolo 9' przy mocy 12LB beda dobrym wyborem na pstragi i w ogole na wieksze rzeki do adekwatnych do nich przynet.Na mniejsze rzeki, gdzie potrzebny bedzie krotszy kij sklanial bym sie w strone bardziej wedek 10LB. W moim przypadku nie schodze mniej jak do 2,3m. (w StCroix nie mialem takich krotkich - macalem(moga byc niedokladnosci)) SC3 2,6m 17LB na 1 rzut oka wyglada...dokladnie tak samo jak jego blizniak 2,6m 25LB Mysle, ze to by byl ciekawy pomysl zastosowania tego na pstragi a precedens jest - szczytowkami nie roznia sie niemal wcale, dopiero gdzies w dolniku... <_< Sam jako wedke krotka mam niedostepnego juz Lamiglasa 2,3m 12LB - jest takim kompromisem elastycznosci i sztywnosci. Dla pewnosci, zeby poprawic jego zdolnosci do wyrzutu lekkich przynet zalozylem ciezka przelotke szczytowa.Jak mysle, ze i w innych seriach/prod by cos znalazl....Loomis 2,3 12LB z GL3, Jakis Lamiglasiktej dlugosci i mocy z CP albo G1000, jakis Talonik 12LB IM6+ albo Explorer, wspomniane Seekery (to juz dla znawcow+plecionka), jakies Batsony - pamietam ze nawet krotko mialem takiego 2,1m 12lb z RX7 - jedno co mialem do zarzucenia ze za krotki byl...A i pewnie jeszzce by sie znalazlo... Gumop.s.Uwaga - to z e wedka nadaje sie do lowienia pstragow nie oznacza, ze nie nadaje sie do polowu czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Co do St croix i wysokiego modułu:Cena: Niestety zgadza sięSzpadowatość: generalnie tak, ale pod rybą fajnie głęboko pracują (mam na myśli fasty nie x-fasty)Wra?źliwość na uszkodzenia: tu się nie zgodzę, z moich doświadczeń wypadają super, Legendy mają ART i są bardziej wytrzymałe ni?ź wyglądją)Z mocą te?ź bym wy?źej ni?ź 12 lb nie szedł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suli102 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgadzam sie z monk11 sam mam Legenda i przeszedl juz wiele.Ten kij jest powiedzialbym nawet bardzo mocny choc faktycznie nie wyglada i mimo swojej szpadowosci jeszcze nic mi z niego nie spadlo,a lowie tylko na plecionki.W gramaturze 7-21 gram i 12lb mocy jak do tej pory zatrzymalem pare ponad metrowych pajkow bez zadnych problemow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Kolega @datoos łowił wcześniej HM Dragona. Czyli i tak ju?ź przyzwoitym kijkiem. Wild River to zupełnie średnia p?łłka firmy. Czy po HM Dragona mo?źna polecać Wild Rivera? Mo?źe i mo?źna. Z pstrągowych Wild Rover'?łw miałem kontakt z 2,3 metra do 14 gram, dwuskład. Fajny kijek, ustępliwy, nie za szybki, da się lubić, godzien polecenia. Ale mo?źna się te?ź Wild Rivera i czepiać- a to korek nie najwy?źszej jakości, to przelotki troszku cię?źkawe. Oczywiście- to jest bardzo dobra wędka i całą seria, Wild River. Zale?źy co się chce. Ale jak ju?ź kochać to księ?źniczki Dlatego ja bym spoglądał wy?źej- Avid/Legend Elite. Zdecydowanie polecam kij 10 funtowy, co najwy?źej 12lb (ale to ju?ź gruba artyleria). Kijek 10 lb idealnie pasuje do ?źyłek 0,18 mm do 0,25 mm, czyli najczęściej stosowanych pa pstrągi. Jest lekki, operatywny. Łowi się tym komfortowo, człowiek się nie męczy, a w razie brania du?źego pstrąga taka wędka będzie wystarczająco mocna. Elitka 17 lb do 18 gram 7' to kij na szczupaki- średnie i du?źe ( w tym metrowe). 3/4oz Avid 17 lb to kij uniwersalny- mo?źna nim obskoczyć wszystkie drapie?źniki (m?łj 8'6 Avid do 21 gram ma na koncie 1,5 metrowego rzecznego suma), ale nie jest to uniwersalny kijek pstrągowy, za mocny. Polecam Ci Legend Elite, o akcji fast, 10 lb, do 11 gram, raczej w dwuskładzie. Akcja szczytowa, szybka, ale pod pstrągiem 50 cm ugnie się jak trzeba Będziesz miał klasa kijek, kt?łrego mało kto ma. Koledzy nad wodą nie pytają mnie o moją wędkę, ale słyszę ich sapanie jak na nią patrzą Bardzo fajne i cenne uwagi wszystkich forumowicz?łw. Nad tym co piszesz w ostatnim zdaniu, ?źe polecasz tego Legend Elite zapewne wezmę go pod uwagę. Jednak z tego co wszyscy tu piszą to najpierw będę musiał wypisać chyba sobie na jakimś karteluszku modele opisywane w tym wątku i potem wybrać jedną lub ewentualnie dwie wędeczki tej firmy (na pstrąga). Dzięki takiemu fajnemu wynalazkowi jak jerkbait nie mam nareszcie potrzeby i konieczności przerzucania mięsa armatniego Czytając te wszystkie cenne wskaz?łwki a?ź się chyba przez chwilę zamotałem w co tu celować z tej marki.Ale z tego co tu czytam to mało kto u?źywa kijka jednoczęściowego ST CROIX 1,98 na pstrąga. Najwidoczniej sprzedawca kt?łry mi go proponował (bez szczeg?łł?łw) chciał się pozbyć kijaszka kt?łry mu pewnie ju?ź pokrył się cieniutką warstewką kurzu. W tym roku ST CROIX będzie dla mnie nowością i wyzwaniem a w przyszłym pewnie coś innego, chyba ?źe to będzie miłość od pierwszego wejrzenia. Ale z tego co piszecie to BATSON, RST i inne warte są zachodu.Puki co poproszę o typy i wskaz?łwki i dzięki wszystkim za ju?ź przekazane info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Ale z tego co tu czytam to mało kto u?źywa kijka jednoczęściowego ST CROIX 1,98 na pstrąga. Najwidoczniej sprzedawca kt?łry mi go proponował (bez szczeg?łł?łw) chciał się pozbyć kijaszka kt?łry mu pewnie ju?ź pokrył się cieniutką warstewką kurzu. jeśli tak jest i cena jest atrakcyjna to mo?źna potraktować to jako okazję . Poza tym pewnie fajny kijek, ale do innych zastosowań jak cierpisz na nadmiar got?łwki to go bierz.. w razie czego jerkbait przyjdzie z pomocą i się z kimś zamienisz na coś co Ciebie bardziej interesuje, albo jak nie znajdziesz ?źadnego zastosowania u siebie to pewnie ktoś odkupi, jeśli cena będzie atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi