Skocz do zawartości

st.croix pod pstrąga

datoos

Rekomendowane odpowiedzi

model AVS59MXF

czy coś takiego, chyba do 10,5 g wyrzutu.

Nie wiem czy mo?źna je przyr?łwnać ale kiedyś miałem model starszy, oznaczony chyba AS66MLF (a mo?źe MLXF) i w ?źadnym razie nie poleciłbym go na pstrągi. Cię?źar wyrzutu był taki sam 10,5g przy mocy 10 lb.

Co ciekawe, w ?łwczesnym katalogu Firmy, był dedykowany właśnie na pstrągi w mniejszych ciurkach.

nie, nie ma co pytać bo jeszcze m?łgłby się obrazić :wacko: a z tego co wiem to wędki sprzedaje zar?łwno na allegro jak i w swoim sklepie internetowym.

Na szczęście na jego nieszczęście istnieje takie super narzędzie jak jerkbait.

Ale te wszystkie rady kt?łre tu znalazłem bardzo mi pomogły, a mo?źe i innym kt?łrzy chcą kupić wędeczkę tej firmy te?ź pomogą.

A mo?źe ktoś podpowie u kogo w Polsce mo?źna kupić ST CROIX w najlepszej cenie, mo?źe być na PRIV aby nie robić reklamy jakiegoś sklepu czy osobistości.

Pozdrawiam

Hej

Pewnie, ?źe dobrze jest pomacać przed zakupem, jednak tyle pozycji co w katalogu to chyba jedynie Cabelas ma w swoim największym salonie w Sidney (NE).

Z tego co mo?źna jednak tu poczytać to wychodzi na to, ?źe zwolennik?łw kr?łtszych i dłu?źszych wędek mo?źna podzielić 50/50.

Polecam Ci Legend Elite, o akcji fast, 10 lb, do 11 gram, raczej w dwuskładzie. Akcja szczytowa, szybka, ale pod pstrągiem 50 cm ugnie się jak trzeba :D Będziesz miał klasa kijek, kt?łrego mało kto ma. Koledzy nad wodą nie pytają mnie o moją wędkę, ale słyszę ich sapanie jak na nią patrzą :D

Mam jedno pytanie czy masz na myśli:

LES70MLF2

czy :unsure:

LES76MLF - ale chyba to jest jedno skład??

Pozdrawiam

Polecam Ci Legend Elite, o akcji fast, 10 lb, do 11 gram, raczej w dwuskładzie. Akcja szczytowa, szybka, ale pod pstrągiem 50 cm ugnie się jak trzeba :D Będziesz miał klasa kijek, kt?łrego mało kto ma. Koledzy nad wodą nie pytają mnie o moją wędkę, ale słyszę ich sapanie jak na nią patrzą :D

Mam jedno pytanie czy masz na myśli:

LES70MLF2

czy :unsure:

LES76MLF - ale chyba to jest jedno skład??

Pozdrawiam

Mam wspomnianą elitkę 2,30 do 11 gr i za chiny ludowe nie nadaje się do łownia pstrąg?łw!!!

LES86MF2

AVS86MF2

oba są do 21 gr i je?źeli upierasz się na jakiś model elitki lub avida wybieraj wśr?łd nich.

Ja jak ju?ź wspominałem na pstrągi mam AVS86MHF2 - jak dla mnie ideał

ale niedawno nabyłem WS86MF2 jako rezerwę, bardzo fajny kij godny polecenia - prawie ideał na pstrąga, rzuca wszystkim co na pstrąga potrzebujesz, ładnie pracuje i ma odpowiednią moc ?źeby poradzić sobie z okazałym kropasem a okazyjnie będziesz miał fajny uniwersał na średnie rzeki

aha pojawia się jeszcze kwestia długości... jak widzisz proponowałem kije 2,6 metra, jestem zdania ?źe nawet na małych rzeczkach (łowię na potokach gdzie czasami jest dosłownie metr na prezentację przynęty) taka długość jest wymagana - łowiłem te?ź kijem 213 i niestety bardzo du?źo miejsc było dla mnie niedostępnych - nie byłem w stanie odpowiednio poprowadzić przynęty co wymuszało bardzo bliskie podejście do wody co ostatecznie oznaczało brak ryb. Dłu?źszym kijem jestem w stanie podać przynętę nawet w krzaczorach bez ryzyka ?źe ryby mnie zobaczą, pomijam ju?ź samo zacięcie kt?łre jak wiadomo dłu?źszym kijem jest zawsze pewniejsze

Luka81:

Mam wspomnianą elitkę 2,30 do 11 gr i za chiny ludowe nie nadaje się do łownia pstrąg?łw!!!

Witam. Mo?źesz rozwinąć wypowiedź- czemu ten kijek a?ź tak bardzo nie nadaje się na pstrągi? I jeszcze- jakich ?źyłek u?źywasz na pstrą?źki do kijka AVS86MHF2? Pytam z zawodowej ciekawości :D

Pozdrawiam

Na pstrąga stosuję ?źyłki 0,20 do 0,24 a jak trzeba to i grubiej chocia?ź łowiłem tym avidem okonie, klenie itp na znacznie cieńsze ?źyłki.

Dlaczego wspomniana elitka się nie nadaje? jak ktoś się uprze to będzie łowił jednak to jest kij do wertykalnego łowienia a więc bardzo delikatna i czuła szczyt?łwka, kij bardzo szybki w moim odczuciu zbyt szyki na pstrągi, ponadto prowadzenie nawet pięciocentymetrowego woblera w bystrym nurcie znacząco wygina szczyt?łwkę co dyskwalifikuje wędkę z takiego łowienia.

Lepiej w pełni wykorzystać ten patyk do DS lub jigowania ale raczej w wodach stojących.

• 3 tygodnie później...