Skocz do zawartości

st.croix pod pstrąga

datoos

Rekomendowane odpowiedzi

Moja wędka to TRS70MF2.Najlepszy kij jaki do tej pory uzywałem na pstrągi. Obsługuje znakomicie przynęty kt?łre wymieniłeś. Bardzo dobrze trzyma rybę, praktycznie nie ma spad?łw-pamiętam dwa,ale ryby nie były dobrze zacięte z powodu luźnego hamulca w kołowrotku.Premiera u?źywałem raz 8-mio stopowego i ciut twardszego-nie pasował mi.

• 3 tygodnie później...

AVS86MHF2 na pstrąga? Mam ten kijek ale w ?źyciu by mi do głowy nie przyszło nim pstrąga łowić, moim zdaniem zdecydowanie za grubo. Chyba ?źe większość łowionych pstrąg?łw to 50+ lub łowi się du?źymi woblerami w mocnym uciągu.

• 1 rok później...

Odkopuję temat i liczę na poradę;-) poszukiwany dłuższy kij na sporadyczne wypady - na łąkowe odcinki i większe rzeki.

Do wobleròw 5-7 cm. Z zapasem mocy do przytrzymania woblera.

No i ma być raczej tanio.

Moje zagadka brzmi - tica fario 9' 17 g czy używka wild river 86mf2?

trudny wybór...

Miałem Wild Rivera 86. 21g wyrzutu, 12 funciaków powera w dolniku + "ciepła" praca SCII, dają znaczne poczucie uniwersalizmu. Bardzo lubilem ten kijek. Doczekal się nawet modyfikacji wykonanej ówcześnie w FC. 

Łowilem nim głównie odrzańskie klenie i "przyłowione" szczupaczki. Fakt, w tym czasie i tym wędziskiem pstrągów nie łowiłem.

Nie mniej myślę, że to niezły wybór, do standardowych wabikow pstrągowych, jak np. wirówka nr 1 do nr 3, czy wobler +5,0 cm.

PS.

Tylko mój miał chyba oznaczenie, coś jak WS 86M2. Można przypuszczac, że kolejna odsłona Wild Rivera, mogla byc tylko lepsza ;)

Edytowane przez popper

Odkopuję temat i liczę na poradę;-) poszukiwany dłuższy kij na sporadyczne wypady - na łąkowe odcinki i większe rzeki.

Do wobleròw 5-7 cm. Z zapasem mocy do przytrzymania woblera.

No i ma być raczej tanio.

Moje zagadka brzmi - tica fario 9' 17 g czy używka wild river 86mf2?

trudny wybór...

ten drugi wg. mnie będzie lepszy.

Nowe , przekonstruowane w 2012 W.R . są charakterem pracy , zbieżnością oraz konstrukcją do Avid'a bardzo podobne . To już nie te wołkowate leniwce , co kiedyś  ..

Nie bądź chytry , wybierz Legenda :)

• Like 1

• 4 lata później...

Zastanawiam się czy ktoś z was łowi tymi modelami pstrągi(St. Croix LXS70MLF2 albo ES70MLF2). Mam LXS76MF2 i z przypadku zabrałem ją na pstrągi i okazało się, że chociaż to szybki kij jego właściwości rzutowe pozwalały bez problemu podać wszystko co mam w pudełku. Zastanawiam się więc nad jakimś kompromisem by pozostać przy tej serii ale uzyskać delikatniejszą akcję. Czy modele 2.13m do 11 g nadadzą się?

Dziękuję za linki, które sam potrafię wyszukać ale w tych wątkach niewiele jest mowy o tych konkretnie modelach. Raczej, jak zwykle każdy proponuje inne rozwiązania jako bardzie udane. Pytam o ten model, jak się sprawuje przy takim łowieniu więc złośliwości na zdjęciu kolego w trampki sobie włóż.

Zastanawiam się czy ktoś z was łowi tymi modelami pstrągi(St. Croix LXS70MLF2 albo ES70MLF2). Mam LXS76MF2 i z przypadku zabrałem ją na pstrągi i okazało się, że chociaż to szybki kij jego właściwości rzutowe pozwalały bez problemu podać wszystko co mam w pudełku. Zastanawiam się więc nad jakimś kompromisem by pozostać przy tej serii ale uzyskać delikatniejszą akcję. Czy modele 2.13m do 11 g nadadzą się?

Dziękuję za linki, które sam potrafię wyszukać ale w tych wątkach niewiele jest mowy o tych konkretnie modelach. Raczej, jak zwykle każdy proponuje inne rozwiązania jako bardzie udane. Pytam o ten model, jak się sprawuje przy takim łowieniu więc złośliwości na zdjęciu kolego w trampki sobie włóż.

Mocno zaczynasz bytność swą na forum. Tak trochę poluzuj gumę bo majty Ci opadną i ptak spitoli :D

• Like 2

Szanuję wszystkich tu obecnych i wiedzę, którą mogą się ze mną podzielić. Szukam odpowiedzi na konkretne pytanie i dlatego zadałem je w osobnym temacie, jak wielu innych na tym forum pytających o konkretne modele. Nie interesuje mnie wyższość innych modeli itd. Uwagi na temat tych kijów zawarte w innych tematach przeczytałem wcześniej ale chodzi mi o używanie tego konkretnego w konkretnym celu (pstrągi). Jeśli dla Was wcześniej się czepiających wstawianie tego zdjęcia przez kolegę Jano jest przejawem kultury to rzeczywiście nie ma co na Was (tych powyżej) liczyć. To, że ktoś ma kilkaset wpisów nie znaczy, że wie co to kultura. Od bardziej doświadczonych kolegów każda uwaga jest bezcenna i ja to wiem. Jeśli jednak ktoś normalny miałby ochotę odpowiedzieć na moje pytanie to z góry dziękuję. To szczególnie cenne gdy chodzi o ewentualny zakup za, co by nie mówić, konkretne pieniądze. Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Makszet

A może kol @Jano chciał zasugerować żebyś zapytał w istniejących wątkach zamiast zakładać nowy? ;)

Gdyby tak było to bym mu podziękował ale wstawił obrazkowy komentarz, który inaczej należy rozumieć. Dzięki jednak, że próbowałeś uspokoić temat.Pozdrawiam.

Gdyby tak było to bym mu podziękował ale wstawił obrazkowy komentarz, który inaczej należy rozumieć. Dzięki jednak, że próbowałeś uspokoić temat.Pozdrawiam.

Gdybyś zapoznał się z zasadami tworzenia wpisów to nie było by takiej wiadomości, jedna z zasad:

WYSZUKUJ - wiemy, że niekiedy łatwiej napisać nowy wątek, niż poświęcić czas na przeszukiwanie zawartości forum. Większość wątków została już stworzona, wystarczy je przeczytać, a jeśli nadal wpisy nie rozwiązują Twoich problemów zadaj pytanie w starym wątku.

Tu masz link do naszych zasad:

http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Twój wątek, przenoszę do istniejącego 

Szanuję wszystkich tu obecnych i wiedzę, którą mogą się ze mną podzielić. Szukam odpowiedzi na konkretne pytanie i dlatego zadałem je w osobnym temacie, jak wielu innych na tym forum pytających o konkretne modele. Nie interesuje mnie wyższość innych modeli itd. Uwagi na temat tych kijów zawarte w innych tematach przeczytałem wcześniej ale chodzi mi o używanie tego konkretnego w konkretnym celu (pstrągi). Jeśli dla Was wcześniej się czepiających wstawianie tego zdjęcia przez kolegę Jano jest przejawem kultury to rzeczywiście nie ma co na Was (tych powyżej) liczyć. To, że ktoś ma kilkaset wpisów nie znaczy, że wie co to kultura. Od bardziej doświadczonych kolegów każda uwaga jest bezcenna i ja to wiem. Jeśli jednak ktoś normalny miałby ochotę odpowiedzieć na moje pytanie to z góry dziękuję. To szczególnie cenne gdy chodzi o ewentualny zakup za, co by nie mówić, konkretne pieniądze. Dziękuję i pozdrawiam.

Kolego dam Ci radę

-kup wędkę

-połów pstrągi

-podziel się swoją opinią czy się nadaje czy nie

jak da się łowić to zostawisz a jak nie to schowasz do szafy i kup wtedy następny kij na testy ...

jak już przełowisz kilka wędek to wyrobisz sobie zdanie

Pozdrawiam