Skocz do zawartości

Gdzie mozna by spedzic tydzien z wedka nad Morzem Srodziemnym?

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Szczesliwym zrzadzeniem losu dostalem dodatkowy tydzien urlopu w drugiej polowie wrzesnia :) Postanowilem wiec, ze wezme ze soba wedki.To pierwszy warunek. Drugi warunek to slonce. A trzeci, zeby nie bylo zbyt daleko. Wybor wiec padl na basen Morza Srodziemnego. Po Europejskiej stronie oczywiscie :) Niestety nigdy ze soba wedek na taka wyprawe nie zabieralem wiec jestem zielony w temacie. Prosilbym wiec o jakies sugestie. Dziekuje.

Ps Nie jestem ograniczony obowiazkami rodzinymi wiec caly czas mam wylacznie dla siebie :)

Edytowane przez Luckyguliver

"Newsy" czyli uchodzcy? :) A co z wyspami jak Malta czy Cypr?

Ogolnie to mi wszystko jedno gdzie polece wazne zeby bylo troche slonca, szansa na rybe i zeby mi nie strzaskalo portfela za bardzo :) Jesli mowisz ze Portugalia bylalby lepsza to gdzie mnie wiecej uderzyc?

Gdyby z tego nic nie wyszlo to zawsze moge wybrac sie do Kornwalii ale ze bylem tam juz raz w tym roku to wolalbym w nowe miejsce.

Edytowane przez Luckyguliver

Nigdy nie byłem, było kilku znajomych i ogólnie nie byli w stanie za wiele powalczyć. Co oczywiście o niczym nei świadczy, mogli trafić na zly moment etc.

Z Chorwacji też widziałem jakieś ciekwe ryby połowione - może warto to rozważyć?

Łącząc ten wątek i post w temacie Sea Bass to oczekiwania Kolegi są następujące:

sea bass, spinning, słońce, Grecja.

... i  słusznie  :P .

Zasugeruję Morze Egejskie, wyspy na tym morzu, są bassy, co więcej ładne bassy, jest słońce, nie jest drogo, jest niedaleko i sensowne połączenie komunikacyjne.

Więcej informacji jak Kolega ewentualnie będzie zdecydowany na ten kierunek.

A jakie ryby tam się łowi, pierwszy z "teraz", drugi z wiosny (foto M.A.):

f56rmh.jpg

2iqczrk.jpg

• Like 3

Na Wyspach Egejskich miejscowi guru łowią je głównie po zmierzchu, w porze dziennej to nieczęsty przyłów tylko.

Główny sezon na bassa w całej Grecji to zima, w części kontynentalnej, Wyspach Sarońskich czy Jońskich widać wyraźnie, że w porze letniej ilość łowionych ryb mocno spada.

Trochę łamią ten schemat wspomniani specjaliści od bassów z Wysp Egejskich, bo bass jest dla nich całorocznym celem połowu.

Co ciekawe, do niedawna powszechnie uważano, że bass tam nie występuje, głównie na spinning łowiono miejscową odmianę barrakudy.

Możesz spróbować Chorwację lub okolice Gibraltaru. II połowa września to dobry moment na średnie tuńczyki (10-40 kg).

W Chorwacji jesienią jest sporo zawodów w połowach tuńczyka. Poszperaj w necie. Może załapiesz się na jakąś jednostkę.

Zawsze warto podpatrzeć fachowców.

Kurcze te tunczyki to tycko za duze, tym co mam bym ich nie polowil:) Musialbym sie w nowy sprzet zaopatrzyc a to koszta  :unsure:

Widze tez teraz, ze bedzie trudno ta wyprawe ogarnac w kilka dni. Przekopywanie int zajmuje czas. Oprocz tego wrzesien to jeszcze nie koniec sezonu i np bilety lotnicze do Grecji z Uk to ok £250-300. 

• 2 tygodnie później...

Możesz spróbować Chorwację lub okolice Gibraltaru. II połowa września to dobry moment na średnie tuńczyki (10-40 kg).

W Chorwacji jesienią jest sporo zawodów w połowach tuńczyka. 

O tej porze roku BFT gonią na północ za żerem i  prawie "pukają" we "drzwi Bałtyku"  ;)

Co prawda celowy połów tych ryb w wodach norweskich czy duńskich jest prawnie zakazany, ale w ub. roku Norwegia zezwoliła swoim rybakom na odłowienie i sprzedaż kilku ton tuńczyków.

W poniedziałek (19.09) w Skagerraku dwaj duńscy wędkarze złowili i wypuścili BFT o długości 303 cm, jego masę ostrożnie szacują na ok. 400 kg a najprawdopodobniej był sporo cięższy.

• Like 1

• 7 lat później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam, wybieram się za 3 tygodnie na Maltę i oczywiście biorę z sobą spina. Do tych co byli i łowili tam, na jakie przynęty spinningowe się nastawić? Mam hotel blisko za toczek z łódkami i tam się nastawiam na zabawę. Dzięki

Jestem teraz na Malcie, co prawda bez wędki, ale co chwilę obserwuję lokalesów. Generalnie w zatokach i portach łowią na bata na chleb, jakieś drobne rybki są, między nimi wielokrotnie widziałem coś pokroju makreli, ale nie wiem co to było. Czasem na skałach ktoś na surfcasta łowi, często widać 'gruntowców' z jakimś mięsem na haczyku. Spiningiste jednego widziałem, ale młodzik amator totalny, chyba ot tak sobie wyszedł wobem porzucać, aczkolwiek tempo miał boleniowe...