Skocz do zawartości

Przyrząd do wiązania fluorocarbonu z plecionką

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem kilka prób na sucho z daiwa sokkou . Plećka pe 0.6 x8 i fluoro 6lb . Fluoro strzela na węźle , plećka trzyma tzn nie ścina jej . Dla mnie rewelacja przy tak cienkiej plecionce przyjemność i łatwość wiązania nieporównywalnie lepsza niz w albright . Nie sprawdzałem jak to się ma do grubszych linek ale myslę , że równie dobrze . Można wprawdzie ten przyrząd zastąpić tańszym szydełkiem karpiowym , szczypcami małymi chirurgicznymi czy darmowym palcem :D  ale po co sobie utrudniać ;)

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Do łączenia średnio grubych i cienkich żyłek i fluorocarbonów (plecionki 15 lb lub mniej, fluoro 0,4mm lub mniej) używam podwójnego Albrighta. Jest mocniejszy od "zwykłego" przy czym jest równie prosty do zawiązania. Korzystam z niego również przy łączeniu Techrona 0,04 mm z fluoro 0,16.

FG jakoś mnie nie przekonał. Wygląda czadersko ale zrobiłem wczoraj "wojnę węzłów" tj. do jednego końca fluoro zawiązałem plecionkę węzłem FG a do drugiego podwójnym Albrightem (fluoro 0,4mm, plecionka 12lb). Puścił FG. Naturalnie trudno uznać jedną próbę z miarodajną ale już mi się po prostu nie chciało, wiązanie FG to trochę zabawy.

Wcześniej zrobiłem kilka takich wojenek Albright vs podwójny Albright i za każdym razem wygrywał ten drugi.

Podwójny Albright:

berkley_nanoFil_A-knot_2b.jpg

FG ma tą wadę że ciężko go zawiązać. Oczywiście, kwestia praktyki, ale w porównaniu do innych węzłów jest cięższy do wykonania. Obecnie sam stosuje zwyczajny zderzakowy, może jest mniej wytrzymały od FG ale szczerze, jaka to różnica, czy wytrzyma 85% czy 95%? W moim przypadku liczy się tylko to, żeby wytrzymał więcej niż węzeł którym wiąże agrafkę, i daje radę.

FG ma tą wadę że ciężko go zawiązać. Oczywiście, kwestia praktyki, ale w porównaniu do innych węzłów jest cięższy do wykonania. Obecnie sam stosuje zwyczajny zderzakowy, może jest mniej wytrzymały od FG ale szczerze, jaka to różnica, czy wytrzyma 85% czy 95%? W moim przypadku liczy się tylko to, żeby wytrzymał więcej niż węzeł którym wiąże agrafkę, i daje radę.

Nawet napewno kwestia praktyki FG na łódce wiąże bardzo szybko co do agrawek kretlikow czy haków używam zacisków lub węzła wymyslonego przez skośnych w slow jigging postaram się gdzieś znaleźć po krotce dwie pętle przez oczko potem wracam przez pętle na oczku i half hitch nuts 7-8

FG był wymyślony po to żeby lekko i bez oporów chodził w przelotkach i był wytrzymały

A co do wszystkich węzłów to jest takie przysłowie po angielsku że najlepszym sprzęt jest tak dobry jak wytrzymałość najslabszego ogniwa pomiędzy nami a ryba

Ja znam jeszcze lepszy pomysł ale dla większości to nie robi niestety z wielu przyczyny

...Nawet napewno kwestia praktyki FG na łódce wiąże bardzo szybko ....

....A co do wszystkich węzłów to jest takie przysłowie po angielsku że najlepszym sprzęt jest tak dobry jak wytrzymałość najslabszego ogniwa pomiędzy nami a ryba...

Dokładnie o to mi chodzi, można opanować dobrze fg knota, ale nigdy nie będzie tak łatwy i szybki do zawiązania jak przykładowy zderzak, który i tak wytrzyma najsłabsze ogniwo zestawu.

• Like 1

Dokładnie o to mi chodzi, można opanować dobrze fg knota, ale nigdy nie będzie tak łatwy i szybki do zawiązania jak przykładowy zderzak, który i tak wytrzyma najsłabsze ogniwo zestawu.

Kwestia zestawó jeżeli chodzi o mnie z reguły najsłabszym ogniwem jestem Ja ;-)

(...) do agrawek kretlikow czy haków używam zacisków lub węzła wymyslonego przez skośnych w slow jigging postaram się gdzieś znaleźć po krotce dwie pętle przez oczko potem wracam przez pętle na oczku i half hitch nuts 7-8

AG Chain Knot masz na myśli?

post-47558-0-13884600-1476978262_thumb.jpg

• Like 1

Już kiedyś wrzucałem ten węzeł w innym wątku - nadal mi się sprawdza. Tworzy fajne malutkie zgrubienie, które łatwo przechodzi przez przelotki.

Podczas zaciskania węzła czasami plecionka ześlizguje się i węzeł nie trzyma .Ja robię odwrotnie ,pętla z plecionki i obkręcam fluokarbonem ,trzyma rewelacyjnie a węzeł ładnie wygląda i przechodzi bez problemów przez nawet małe przelotki.

• Like 1