w6i6e6 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Jak dla mnie węzeł Alberta i zderzakowy, ale częściej używam tego pierwszego. I w sumie nigdy nie myślałem by używać do tego przyrządów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskie Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 przy grubszych przyponach stosuję węzeł FG knot lub Bimini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Tylko FG. Wytrzymałość i "cienizna" węzła rekompensują czas wiązania. Używam już przy plećce #0.4 z FC 8lbs. Grubiej tylko lepiej. Genialna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Ja również polecam FG, nigdy nie puścił, zawsze przy zaczepie strzela przypon przy wabiku. Nad wodą wiąże jak na filmie, pletka w zęby, raz dwa i zawiązany. https://youtu.be/oohOoOOmbNk Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Jako uzupełnienie http://jerkbait.pl/topic/4132-fluocarbon-plecionka/ http://jerkbait.pl/topic/26166-w%C4%99ze%C5%82-plecionka-fluorocarbon-jak-zabezpieczy%C4%87/ Edytowane 1 Września 2016 przez Wojtek B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Jak koledzy wyzej, po przerzuceniu sie na wezel fg na zaczepie przypon peka przy kretliku/agrafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Zrobiłem kilka prób na sucho z daiwa sokkou . Plećka pe 0.6 x8 i fluoro 6lb . Fluoro strzela na węźle , plećka trzyma tzn nie ścina jej . Dla mnie rewelacja przy tak cienkiej plecionce przyjemność i łatwość wiązania nieporównywalnie lepsza niz w albright . Nie sprawdzałem jak to się ma do grubszych linek ale myslę , że równie dobrze . Można wprawdzie ten przyrząd zastąpić tańszym szydełkiem karpiowym , szczypcami małymi chirurgicznymi czy darmowym palcem ale po co sobie utrudniać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Szydełko karpiowe daje radę, wiąże tak 2 sezony i jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 FG dobrze związany wytrzymałość do 97% sprawdziliśmy na maszynie a co najciekawsze gość który wymyślił Alberto knot sam używa FG i wiem to nie z internetu :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) gość który wymyślił Alberto knot sam używa FG i wiem to nie z internetu :-) Czyli nie zawsze sprawdza się maksyma, że "lepsze jest wrogiem dobrego"... Edytowane 19 Października 2016 przez Maraky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Do łączenia średnio grubych i cienkich żyłek i fluorocarbonów (plecionki 15 lb lub mniej, fluoro 0,4mm lub mniej) używam podwójnego Albrighta. Jest mocniejszy od "zwykłego" przy czym jest równie prosty do zawiązania. Korzystam z niego również przy łączeniu Techrona 0,04 mm z fluoro 0,16.FG jakoś mnie nie przekonał. Wygląda czadersko ale zrobiłem wczoraj "wojnę węzłów" tj. do jednego końca fluoro zawiązałem plecionkę węzłem FG a do drugiego podwójnym Albrightem (fluoro 0,4mm, plecionka 12lb). Puścił FG. Naturalnie trudno uznać jedną próbę z miarodajną ale już mi się po prostu nie chciało, wiązanie FG to trochę zabawy.Wcześniej zrobiłem kilka takich wojenek Albright vs podwójny Albright i za każdym razem wygrywał ten drugi. Podwójny Albright: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 FG ma tą wadę że ciężko go zawiązać. Oczywiście, kwestia praktyki, ale w porównaniu do innych węzłów jest cięższy do wykonania. Obecnie sam stosuje zwyczajny zderzakowy, może jest mniej wytrzymały od FG ale szczerze, jaka to różnica, czy wytrzyma 85% czy 95%? W moim przypadku liczy się tylko to, żeby wytrzymał więcej niż węzeł którym wiąże agrafkę, i daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 FG ma tą wadę że ciężko go zawiązać. Oczywiście, kwestia praktyki, ale w porównaniu do innych węzłów jest cięższy do wykonania. Obecnie sam stosuje zwyczajny zderzakowy, może jest mniej wytrzymały od FG ale szczerze, jaka to różnica, czy wytrzyma 85% czy 95%? W moim przypadku liczy się tylko to, żeby wytrzymał więcej niż węzeł którym wiąże agrafkę, i daje radę.Nawet napewno kwestia praktyki FG na łódce wiąże bardzo szybko co do agrawek kretlikow czy haków używam zacisków lub węzła wymyslonego przez skośnych w slow jigging postaram się gdzieś znaleźć po krotce dwie pętle przez oczko potem wracam przez pętle na oczku i half hitch nuts 7-8FG był wymyślony po to żeby lekko i bez oporów chodził w przelotkach i był wytrzymały A co do wszystkich węzłów to jest takie przysłowie po angielsku że najlepszym sprzęt jest tak dobry jak wytrzymałość najslabszego ogniwa pomiędzy nami a rybaJa znam jeszcze lepszy pomysł ale dla większości to nie robi niestety z wielu przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 ...Nawet napewno kwestia praktyki FG na łódce wiąże bardzo szybko .... ....A co do wszystkich węzłów to jest takie przysłowie po angielsku że najlepszym sprzęt jest tak dobry jak wytrzymałość najslabszego ogniwa pomiędzy nami a ryba... Dokładnie o to mi chodzi, można opanować dobrze fg knota, ale nigdy nie będzie tak łatwy i szybki do zawiązania jak przykładowy zderzak, który i tak wytrzyma najsłabsze ogniwo zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Dokładnie o to mi chodzi, można opanować dobrze fg knota, ale nigdy nie będzie tak łatwy i szybki do zawiązania jak przykładowy zderzak, który i tak wytrzyma najsłabsze ogniwo zestawu. Kwestia zestawó jeżeli chodzi o mnie z reguły najsłabszym ogniwem jestem Ja ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Myślę że tego mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ten węzeł FG to jakaś porażka, na rybach wolę łowić niż pleść warkocze... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Kwestia wprawy mnie to zajmuje minute Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 (...) do agrawek kretlikow czy haków używam zacisków lub węzła wymyslonego przez skośnych w slow jigging postaram się gdzieś znaleźć po krotce dwie pętle przez oczko potem wracam przez pętle na oczku i half hitch nuts 7-8 AG Chain Knot masz na myśli? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ale wolę zaciski ponieważ wszystkie linki powyżej 60 lb używam hollow core zacisk na mono lub fc ma prawie 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Już kiedyś wrzucałem ten węzeł w innym wątku - nadal mi się sprawdza. Tworzy fajne malutkie zgrubienie, które łatwo przechodzi przez przelotki. Podczas zaciskania węzła czasami plecionka ześlizguje się i węzeł nie trzyma .Ja robię odwrotnie ,pętla z plecionki i obkręcam fluokarbonem ,trzyma rewelacyjnie a węzeł ładnie wygląda i przechodzi bez problemów przez nawet małe przelotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Jak widzę, że plecionka źle się ułożyła to wiąże węzeł od nowa, ale to są jednostkowe przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi