Skocz do zawartości

Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam koleg?łw i mam dylemat jako ?źe kończą się powoli moje portki neopreny do brodzenia zmuszony jestem do rozglądnięcia się za nowymi.I tu drugi dylemat neopreny czy gore texy.W rachubę nie wchodzi zakup za wielką wodą a jedynie w naszych sklepach ewentualnie za zachodnią miedzą. Tylko kt?łre ? za i przeciw proszę o jakąś dyskusję jak wy to widzicie stosujecie kt?łre u?źywacie kt?łre są warte zachodu a kt?łre omijać szerokim łukiem Tornado.

Neopren?łw u?źywam tylko w zimie, przez resztę roku oddychające gacie.

A co polecić? Solvkrokeny mają w Polsce dobrą opinię. Sam obecnie u?źywam irlandzkich Climb 8. Zapłaciłem za nie 120 euro z przesyłką, mają 2 lata gwarancji. Z trzech par gaci, kt?łrych u?źywałem te są zdecydowanie najlepsze.

Chcę jeszcze trochę na oponce popływać więc w 1 kolejności chyba neopreny i to co najmniej 5mm.A na wiosnę trzeba będzie za szmatkami się porozglądać. Do tej pory u?źywałem 11 lat 5mm Duńskich i były super bardzo miękki neopren raz wymieniłem kalosze ale ju?ź zaczynają przeciekać i znowu trzeba kleić a obawiam się ?źe zaczną się sypać na dobre. Teraz nie mam pojęcia jaką firmę wybrać większość to twarda guma niby neoprenowa a nie pianka.

Te gero texy czy zdolnej czy z g?łrnej słyszałem ?źe i tak po dw?łch trzech latach zaczynają się sypać czy to prawda? Wiadomo ?źe jak chcieć to nic nie wytrzyma,mam kolegę kt?łry z mucha się ugania po Bobrze i Kwisie i zaje?źd?źa wszystko w dwa sezony ale to taki ju?ź typ.

Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.

http://www.taimen.com//product/taimen-master-ii-waders_5921/ 93051

Tą firmę Ci odradzam...Moje Taimenie padły po 2 m-cach. Odesłałem, niby naprawili szycie materiału, ale skarpety ciekną dalej. Dałem sobie spok?łj z naprawami gwarancyjnymi, bo koszty wysyłek śpioch?łw do Polski przewy?źszył by wartość gaci...

Ja od kilku lat u?źywam Simmsa. Słyszę r?ł?źne opinie na temat tej firmy, ale m?łj egzemplarz jest ok. Wł?łczę się po krzakach, drę po kamieniach i wytrzymują.

Moim zdaniem neopreny są za cię?źkie, latem mo?źna sobie jajka ugotować na twardo, a jesienią i tak trzeba coś zało?źyć pod sp?łd.

W oddychające właściwości r?ł?źnych śpioch?łw nie wierz za mocno, trochę oddają na zewnątrz, ale nie jest to technologia dobrych kurtek, czy prawdziwych windstopper?łw.

Je?źeli chodzio inne firmy, to obserwuję koleg?łw, kt?łrzy u?źywają. Daiwa - wielka pora?źka, szkoda 2 zł na to coś. Pękają, przecierają się skarpety, itd, itp.

Taimen - jak trafisz egzamplarz, robione są w taniej, chińskiej fabryce. Gwarancyjnie mr właścicel je naprawia, ale skutek bywa r?ł?źny.

Cormoran - ostatnio byłem z kumplem, kt?łry wziął n?łwkę na pierwszy wyjazd, zadarł nogę i pękły na d...e. Cały wyjazd miał do niczego.

Behr - nie widziałem wdzianka, ale mam kilka ich ciuch?łw i są wysokiej klasy.

Solvkroken - byłem z kole?źką na wyjeździe, miał takie śpiochy. Bardzo sobie chwalił, lekkie, elastyczne, dobra cena.

To tyle, co wiem w tym temacie, mam nadzieję, ?źe pomogłem choć odrobinę.

Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.

http://www.taimen.com//product/taimen-master-ii-waders_5921/ 93051

Znając trochę sytuację z lat poprzednich (mam lekkie Solvkrokeny i piankowe Oceany), wskazać Ci mogę jedynie na oddychacze.

To na łodzi.

Mniej ambarasu z przebieraniem a przecie?ź o to chodzi. No i na łodzi r?łwnie?ź komfortowo całkiem być mo?źe.

Jeśli chodzi o pływadło, to nie wiem. Sam kupiłbym piankę.

Dwa w jednym (w domyśle pianka), to w zasadzie niczego nie zmieni. Miałeś i wiesz najlepiej, jak jest

PS.

Jeśli pianka w śpochach Cormorana jest ta sama, kt?łrą mam w ocieplanych woderach tej firmy, to warta jest grzechu. Tak sobie przypomniałem teraz a właściwie m?łj przedm?łwca mi to uświadomił

:lol:

Panowie dzięki za odpowiedź na nurtujące pytanie .Widzę ?źe nic tu nie wykombinuje piorytet to zabezpieczenie przed niskimi temperaturami starych kości,nie mam zamiaru ganiać po rzece za pstrągami bo u mnie ich nie ma odpowiedniej wielkości.Na początek pozostaje pianka aby w dupsko ciepło było na oponce.A wiosną mo?źe coś pomyślę nad gaciami szmatkami.Tylko jak znam ?źycie wyjdzie 1001 innych potrzeb na łodzi w arsenale przynęt w domu przy aucie itd a portek jak nie ma tak nie ma :unsure: teraz pozostaje wytypować te pianki kt?łre warte są zachodu.Władek

Panowie dziękuje za podpowiedzi decyzja ju?ź zapadła idą śpiochy z gero texu, a neopreny jeszcze raz naprawię bo całkiem przyzwoicie wyglądają i szkoda by ich było wyrzucić z powodu jednej dziurki.Natomiast podłączę się do wniosku co pod gacie B) Pozdrawiam Tornado

W całkiem zimne dni i lodowatą wodę zakładam kalesonki oddychające i spodnie z polaru. Zdolność ogrzewania dupska reguluję grubością polaru, mam 3 r?ł?źne. Mo?źna te?ź zafundować sobie takie wdzianko a'la spodnie narciarskie (nie pamiętam jak to się nazywa), czyli spodnie z wysoką częścią przednią i tylną.

W buty zakładam cieniutką skarpetkę bawełnianą i na to grubą z wełną merynosa, albo cieńszą wełnianą. Jeśli du?źo chodzisz w śpiochach, to polecam skarpety z nićmi zawierającymi tlenek srebra, kt?łre usuwają smrodek. Niekt?łrzy koledzy zakładają skarpety z cieniutkiego neoprenu, te?ź niezłe, ale przy chodzeniu cholernie poci się stopa (przynajmniej moja.

Bartek

• 1 rok później...

Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?

chodzi o modele 

Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki

http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/wodery-redington-crosswater

Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?

chodzi o modele 

Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki

http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/wodery-redington-crosswater

Przemek a po cholerę CI do siedzenia na pontonie czy wodowania oddychające, zwykła cerata wystarczy szkoda kasę topić.Raczej nie spodziewaj się dobrej jakości.

Nie znam się na wodowaniu pontonu. Natomiast kolega, jak wodował łódź, a czasem przy wyciąganiu, zakładał często neopreny.

Tylko, że zaraz po wejściu na łajbę (lub wyjściu na brzeg) zdejmował.

Pływanie, w neoprenach, pontonem raczej mało komfortowe.