Skocz do zawartości

Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Po prostu ,jak pada deszcz to ja nie spływam do brzegu bo pada,tylko jadę dalej :D ,w kalosze napada w zawijańce na nogi też, to takie gacie wydają się być dobre,solvkroken-ów nie mogę ustrzelić, a muszę brać hurtowo i dla panny to celuję w miarę ekonomiczne "wodowacze" pontonu  :D 

No tak ale w tych ceratach w ciepłe miesiące jak przylało a potem przygrzało to byłem ugotowany jak szmata.chodzi o kompromis.Ma być w miarę oddychalny,nie chcę ich zdejmować na pontonie bo jak zaczyna padać to niema czasu na zakładanie.ma nie krępować ruchów i być nie przemakalny jak zacznie padać ,no i to wodowanie bez przebierania się,co by nie było na małej jednostce jaką jest ponton.

najchętniej bym solvcrokeny ustrzelił ale posucha na rynku

Temat ogarnięty Hodgmany Guidelite ,już jadą.Czy ktoś z was miał do czynienia z butami do śpiochów Greys Platinium?

szukam czegoś w miarę dobrego ale nie najdroższego,aha i jak one trzymają numerację wiadomo skarpeta ze śpiochów jakaś zwykła skarpeta i z num 45 robi się 47,czy ogólnie w butach do brodzenia jest przyjęta poprawka na te wszystkie skarpety?

Podepnę się pod pytanie @hasiora, czy celować w buty rozmiar większe, czy może dwa? Jak się ma typowa rozmiarówka do rozmiarówki butów do brodzenia?

Mam kopyto 30 czyli stopę długości 30cm.Jak kupiłem gacie simmsa z bodajże 3,5mm skarpetą neoprenową to buty do tego 13 czyli mam jakby 3 numery większe.Wiesz jak trzeba jeszcze założyć nieraz ciepłą skarpetę to jest w sam raz, nie możesz mieć absolutnie przyciasnawo bo nie będzie krążenia i zmarzniesz.

Normalne buty mam dwa rozmiary wieksze i jest ok. Neopren mi nie wchodzil w powiekszone o jedno oczko. Trzy rozmiary wiekszych na moje stopki nie ma. Jeszcze skarpety musisz miec pod neoprenem, raczej niezbyt cienkie.Rozmiar rozmiarowi nierowny, lepiej przetestowac.

Edytowane przez ictus

• 3 miesiące temu...

Panowie , waszym zdaniem co lepiej sprawdzi się podczas łowienia jesienią w morzu ? Lepiej kupić jakieś lepsze jakościowo neopreny czy może spodniobuty oddycające team weaders taimen + jakieś buty do tego ? 

Dzisiaj przymierzałem w decathlonie neoprenki 3mm i wyglądam w nich jak ludzik michelin ... no ale wygodne są :x

Oddychające, polar pod spód

Dobre buty na gumie, z kolcami

Spiochy bym kupił po taniości - w F-M sa solvkrokeny po 4 stówy i do tego jakieś rozsądne buty, na to bym troszkę przeznaczył. Dla mnie ideał to rivershedy simmsa, ale spora kasa. Ja mam sprintery visiona na gumie i to jest jakas rewelacja, najlepsza podeszwa z jaka miałem kontakt. Guma jest miękka, aż lepiąca, ale nie ściera się jakoś znacznie. Jak na moje użytkowanie 3 sezon, w słonej wodzie itd - spisują się świetnie. jedyny mankament to sporadycznie odklejająca się guma na samym czubku - ale trochę aquasure rozwiązuje u mnie sprawę na ponad sezon. Niby lipa, ale nadrabiają z nawiązką "własnościami trakcyjnymi".

Co do śpiochów to podobają mi się taimen Team Waders , cena 350 zł też dość mocno akceptowalna jak dla mnie :) Buty mówisz żeby kupić dobre , a czy takie powiedzmy tańsze coś z taimena za 200-250 zł też będą dobre ale po prostu szybciej się zniszczą , powiedzmy po sezonie ? Czy będzie z nimi coś niedobrego się jeszcze działo ? 

Teraz to już całkiem zgłupiałem , z tego co czytam czy wyczytałem że takie buty do brodzenia za każdym razem trzeba porządnie suszyć bo przemakają...jeszcze przeczytałem taki wpis na pewnym forum dość znanym i cenionym o rybach szlachetnych: 

"Mój kumpel zakupił ponad 2 lata lemu buty myśliwskie z Decathlon'a i używa ich do brodzenia w pomorskich rzekach ... do dziś . Jeśli ktoś nie chce wydać za dużo kasy( ok. 100 zł ) a nie łowi w rzekach o kamienistym dnie ( podeszwa gumowa , ew. można u szewca zeszlifowac bieżnik i nakleić filc ) tzn. w górach ( na morze także dlatego się nie bardzo nadają...) to warte polecenia . Wiem , bo sam takie kupiłem jako rezerwowe i do biegania na Pomorzu , to naprawdę trwałę buty ze skóry + kordura , podeszwa guma , nie jakieś PCV , problemem jest rozmiarówka - ja normalnie noszę 43 ( czyli do brodzenia nr 10 ) - tu musiałem wziąć ..47 ( nie mają "poprawki" na skarpetę neoprenowa wink.png , czyli jak ktos ma "kajak" rzędu 45+ , to ta opcja odpada sad.png 

Link do tych bucików : 

www.decathlon.com.pl/PL/namib-100-khaki-11313331/ " 

Czy to oznacza , że jeśli kupiłbym jakieś gacie z "wbudowanymi" skarpetami neoprenowymi to mogą do kompletu być najzwyklejsze buty i po prostu po każdym łowieniu je suszyć ? 

śpiochy mają zintegrowaną skarpetę neoprenową i słyszałem o wędkarzach którzy do takich gaci zakładali .......buty robocze.Sam dla siebie zakupiłem najzwyklejsze trekingi z decathlonu.Zobaczymy jak taki zestaw będzie się sprawował:)

śpiochy mają zintegrowaną skarpetę neoprenową i słyszałem o wędkarzach którzy do takich gaci zakładali .......buty robocze.Sam dla siebie zakupiłem najzwyklejsze trekingi z decathlonu.Zobaczymy jak taki zestaw będzie się sprawował :)

Nawet znam takiego kolegę. Co w tym złego, skoro wytrzymują w łatwiejszym terenie/dnie?

Sam już kombinowałem, z większymi tenisówkami. Na rzeczny piasek OK. Na kamienie słabo ;) 

Skarpeta neoprenowa jest wrażliwa na piasek.

Jeśli buty nie są "idealnie" dopasowane, pojawia się problem. Stopa poruszająca się w bucie z piaskiem pracuje jak papier ścierny. Można skutecznie zniszczyć spodnie już w czasie pierwszego wyjścia.

Czyli:

But musi być przymierzany wraz z skarpetami, które będą używane do śpiochów, oraz oczywiście ze śpiochami (neopren).

Język w bucie powinien być w jednym kawałku do samej góry buta - wszelkie "wyciągane" języki to zapraszanie piasku do buta. 

But powinien być na tyle wysoki, by zakładka neoprenowa powyżej skarpety pozwalała uszczelnić go od góry. 

O tym, że musi być również wygodny, nie muszę chyba wspominać ;)