Skocz do zawartości

Laik ma problem...

pisaq87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!

Drodzy Koledzy, jest problem.

Jakiś czas temu pytałem Was czy sztywny, krótki kij sandaczowy zda egzamin na Sliderach 7, tak na krótką metę. Doradziliście i przestrzegliście przed tym, że to wciąga.

I tak jakoś w zeszłym tygodniu nabyłem swój pierwszy zestaw castingowy.

Kij dwuskładowy Dragon Millenium HD Fatso Jerk Cast 1,95m 25-60g

Młynek Team Dragon HS200iL

Plecionka Dragon HM8X 11,70kg

http://oi54.tinypic.com/n478zq.jpg

Problem mam z dwoma ostatnimi pozycjami :mellow:

Cholera, jak założyć plecionkę na ten młynek? Mam zdjąć szpulę czy co? Powiem Wam, że ciężka sprawa :mellow:

To, że powinienem nawijać plecionkę na multik przez cały kij, a nie tylko dolnik już wiem. Co dalej? ;)

Jeszcze pytanie czy mam używać podkładu pod plecionkę czy nie?

Jeżeli tak to Sufix 0,30mm zda egzamin?

Dziękuję i pozdrawiam,

Marcin.

Witaj.

Pod plecionkę warto nawinąć choć jedną warstwę żyłki(myślę, że to bez znaczenia jaka ona będzie), żeby ta pierwsza się nie ślizgała po szpulce.

Linkę musisz przełożyć przez wodzik, a następnie przywiązać do szpulki, np w taki sposób:(link kiedyś dostałem od @Pitta i mi się sprawdza )

http://www.animatedknots.com/arbor/index.php?LogoImage=LogoG rog.jpg&Website=www.animatedknots.com

A później już tylko cieszyć się łowieniem

Pozdrawiam

Kamil

Dzięki za odpowiedzi!

Fajna sprawa ten węzeł, jest tylko jeden problem. Nie wiem jak... zdjąć szpulę :mellow:

Plecionka nawinięta na podkład z żyłki może się ślizgać?

Z tym plastrem Kolega mówi poważnie? :D

Przepraszam, za takie głupie pytania, ale trochę techniki i człowiek się gubi :mellow:

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...

Zamontowałem plećkę Power Pro Moss Green 20lbs, tytan na 14kg i pierwsze koty za płoty.

Pierwsze brody :mellow: Nie taki diabeł straszny

Pierwsze ryby, niestety mało drapieżne, ale hol emocjonujący

Podoba mi się, wciąga mnie!

Wszystkim, którzy udzielili mi pomocy zarówno na forum jak i na privie oraz w realu serdecznie dziękuję. Bez Was bym przepadł.

Tight lines! :D

Zamontowałem plećkę Power Pro Moss Green 20lbs, tytan na 14kg i pierwsze koty za płoty.

byc moze jestem starej daty, ale w moich zestawach przypon jest slabszy niz linka glowna

Najsłabszym punktem i tak jest osłabiona plecionka powyżej przyponu oraz węzeł. Nawet jeśli nominalna moc plecionki (żyłki) będzie dwukrotnie większa od mocy przyponu.

Po co dodatkowo ryzykować używaniem słabego przyponu?

Pierwsze ryby, niestety mało drapieżne, ale hol emocjonujący

Podoba mi się, wciąga mnie!

to co takiego złowiłeś???????????

Jeżeli tak piszemy sobie o podkładzie to przypominają sie czasy, kiedy dostępna była tylko gorzowska żyłka, a podkład robiło się z plastra, albo przyciętej na szerokość szpuli paska gazety :D.. ech... to były czasy :D))

Odpisuję z telefonu, także wybaczcie brak składu i ładu :D

Folia na korku - oczywiście, że ściągam, ale zdjecie robiłem pod garażem, zaraz po powrocie ze sklepu

Ryba - duży leszcz za kapotę ;) ale ostatnio kijek został ochrzczony na szczubełkach, miodzio.

Przypon - plan był taki, żeby zapodać plecionkę na 15kg albo pp 30lbs, niestety zaspałem i została 20 funtówka... poza tym, przy takich wtrzymalościach nie sądzę, aby coś mogło ruszyć ten zestaw. Nie w naszych warunkach. Już holowałem ładny pniak, który zaatakował slidera :D

Rzucałem siódemkami, dawało radę, ale do nich używam innego zestawu, ze stałoszpulowcem

Pozdrawiam,

Marcin.

Najsłabszym punktem i tak jest osłabiona plecionka powyżej przyponu oraz węzeł. Nawet jeśli nominalna moc plecionki (żyłki) będzie dwukrotnie większa od mocy przyponu.

Po co dodatkowo ryzykować używaniem słabego przyponu?

niby racja :D ale skoro linka i tak szybciej od przyponu peknie, to jaki jest sens uzywac przyponu o tyle mocniejszego od sznurka? :D

Pitt,

Z całego serca i z głębi mojej wędkarskiej duszy zapytam: Po co pytasz o rzeczy oczywiste? Linka 10lbs, przypon 9lbs, haczyk 8 lbs (najlepiej rozginający się, jeśli nie to 7 lbs hartowana [pęknie]).

Zawsze podziwiam Twoją wiedzę i teraz wyczuwam prostą i szczerą szyderczą zabawę.

I w podziwie odsyłam Kolegów do wyszykiwarki!!!!! <_<

Nasz Kolega wielokrotnie pisał o różnych rozwiązaniach, które sprawdziły mu się lub nie. Warto poczytać. Warto!

:mellow:

• 3 miesiące temu...