pisaq87 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witam ponownie!Drodzy Koledzy, jest problem.Jakiś czas temu pytałem Was czy sztywny, krótki kij sandaczowy zda egzamin na Sliderach 7, tak na krótką metę. Doradziliście i przestrzegliście przed tym, że to wciąga.I tak jakoś w zeszłym tygodniu nabyłem swój pierwszy zestaw castingowy.Kij dwuskładowy Dragon Millenium HD Fatso Jerk Cast 1,95m 25-60gMłynek Team Dragon HS200iLPlecionka Dragon HM8X 11,70kg Problem mam z dwoma ostatnimi pozycjami Cholera, jak założyć plecionkę na ten młynek? Mam zdjąć szpulę czy co? Powiem Wam, że ciężka sprawa To, że powinienem nawijać plecionkę na multik przez cały kij, a nie tylko dolnik już wiem. Co dalej? Jeszcze pytanie czy mam używać podkładu pod plecionkę czy nie?Jeżeli tak to Sufix 0,30mm zda egzamin?Dziękuję i pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witaj.Pod plecionkę warto nawinąć choć jedną warstwę żyłki(myślę, że to bez znaczenia jaka ona będzie), żeby ta pierwsza się nie ślizgała po szpulce. Linkę musisz przełożyć przez wodzik, a następnie przywiązać do szpulki, np w taki sposób:(link kiedyś dostałem od @Pitta i mi się sprawdza ) http://www.animatedknots.com/arbor/index.php?LogoImage=LogoG rog.jpg&Website=www.animatedknots.com A później już tylko cieszyć się łowieniem PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jest też inny sposób. Plaster i ... ani żyłka, ani pleciona nie będzie ślizgać. Możesz dołożyć kilka owinięć przed zawiązaniem węzła. Szpulkę lepiej wyjąć, tylko pamiętaj: najpierw linka musi przejść przez wodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzięki za odpowiedzi!Fajna sprawa ten węzeł, jest tylko jeden problem. Nie wiem jak... zdjąć szpulę Plecionka nawinięta na podkład z żyłki może się ślizgać?Z tym plastrem Kolega mówi poważnie? Przepraszam, za takie głupie pytania, ale trochę techniki i człowiek się gubi Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Tak, całkiem poważnie. Musisz odkręcić panel boczny - to ten po prawej stronie. Jeśli nie wiesz jak, to przeczytaj instrukcję lub obejrzyj schemat. Czasami to pomaga. Poza tym, na forum jest dużo Kolegów ze Śląska, poproś ich o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Dzięki Koledzy za pomoc! Mniej więcej już to rozgryzłem Fajna rzecz! Ale będzie szarpanina Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Zamontowałem plećkę Power Pro Moss Green 20lbs, tytan na 14kg i pierwsze koty za płoty.Pierwsze brody Nie taki diabeł straszny Pierwsze ryby, niestety mało drapieżne, ale hol emocjonujący Podoba mi się, wciąga mnie! Wszystkim, którzy udzielili mi pomocy zarówno na forum jak i na privie oraz w realu serdecznie dziękuję. Bez Was bym przepadł.Tight lines! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 jeśli żucasz 7 mkami podejżewam że twój kijek prawie się nie ładuje.załóż 10tkę będzie o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Zamontowałem plećkę Power Pro Moss Green 20lbs, tytan na 14kg i pierwsze koty za płoty.byc moze jestem starej daty, ale w moich zestawach przypon jest slabszy niz linka glowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Zamontowałem plećkę Power Pro Moss Green 20lbs, tytan na 14kg i pierwsze koty za płoty.byc moze jestem starej daty, ale w moich zestawach przypon jest slabszy niz linka glowna Najsłabszym punktem i tak jest osłabiona plecionka powyżej przyponu oraz węzeł. Nawet jeśli nominalna moc plecionki (żyłki) będzie dwukrotnie większa od mocy przyponu. Po co dodatkowo ryzykować używaniem słabego przyponu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Pierwsze ryby, niestety mało drapieżne, ale hol emocjonujący Podoba mi się, wciąga mnie! to co takiego złowiłeś??????????? Jeżeli tak piszemy sobie o podkładzie to przypominają sie czasy, kiedy dostępna była tylko gorzowska żyłka, a podkład robiło się z plastra, albo przyciętej na szerokość szpuli paska gazety .. ech... to były czasy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Odpisuję z telefonu, także wybaczcie brak składu i ładu Folia na korku - oczywiście, że ściągam, ale zdjecie robiłem pod garażem, zaraz po powrocie ze sklepu Ryba - duży leszcz za kapotę ale ostatnio kijek został ochrzczony na szczubełkach, miodzio. Przypon - plan był taki, żeby zapodać plecionkę na 15kg albo pp 30lbs, niestety zaspałem i została 20 funtówka... poza tym, przy takich wtrzymalościach nie sądzę, aby coś mogło ruszyć ten zestaw. Nie w naszych warunkach. Już holowałem ładny pniak, który zaatakował slidera Rzucałem siódemkami, dawało radę, ale do nich używam innego zestawu, ze stałoszpulowcem Pozdrawiam,Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Ktoś może mi naświetli co to jest odstrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Dla mnie odstrzał to próba uwolnienia przynęty za pomocą strzelania plecionką (jak z łuku ). Dość skuteczna.W tym kontekście zapewne chodzi o utratę przynęty poprzez pęknięcie plecionki podczas rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 jest jeszcze drugie tlumaczenie - znane bardzo castingowcom - ale nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Najsłabszym punktem i tak jest osłabiona plecionka powyżej przyponu oraz węzeł. Nawet jeśli nominalna moc plecionki (żyłki) będzie dwukrotnie większa od mocy przyponu. Po co dodatkowo ryzykować używaniem słabego przyponu? niby racja ale skoro linka i tak szybciej od przyponu peknie, to jaki jest sens uzywac przyponu o tyle mocniejszego od sznurka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Pitt, Z całego serca i z głębi mojej wędkarskiej duszy zapytam: Po co pytasz o rzeczy oczywiste? Linka 10lbs, przypon 9lbs, haczyk 8 lbs (najlepiej rozginający się, jeśli nie to 7 lbs hartowana [pęknie]).Zawsze podziwiam Twoją wiedzę i teraz wyczuwam prostą i szczerą szyderczą zabawę.I w podziwie odsyłam Kolegów do wyszykiwarki!!!!! <_< Nasz Kolega wielokrotnie pisał o różnych rozwiązaniach, które sprawdziły mu się lub nie. Warto poczytać. Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Pitt, Z całego serca i z głębi mojej wędkarskiej duszy zapytam: Po co pytasz o rzeczy oczywiste? ale ja sie, tak na prawde, wcale nie pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Ktoś może mi naświetli co to jest odstrzał Załóż Slidera 10 S na zestaw z linką 15lb, rzuć z całej siły nie kontrolując szpuli kciukiem i zobaczysz Wtedy dopiero Slider ujawnia swoja prawdziwa lotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Ktoś może mi naświetli co to jest odstrzał Załóż Slidera 10 S na zestaw z linką 15lb, rzuć z całej siły nie kontrolując szpuli kciukiem i zobaczysz Wtedy dopiero Slider ujawnia swoja prawdziwa lotność Dla pewności dałbym 12LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitebrov Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Witam, ze odgrzeje stary temat, czy plecionka Sufix 832 Lo-Vis Green 120m 0,20mmDługość: 120m ; Średnica: 0,20mm ; Wytrzymałość: 13,5kg Wystarczy na rzucanie przynetami 60g-70g? czy juz cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitebrov Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Panowie, dajcie znać! Bo naczytałem się tutaj o tych odstrzałach i wolałbym tego uniknąć, zwłaszcza że to będzie mój pierwszy kontakt z castem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 jeśli chcesz być pewny to kup mocniejszą.sufixa to 2.5 minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitebrov Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 masz na mysli sredbnice 0.25mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi