Skocz do zawartości

Sezon boleniowy 2011 wkrótce... Przygotowania czas zacząć!!!

daMMka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ze sterami bywalo ro?źnie wypadaly lub sie łamały. Mi taki wypadek osobiscie przydarzył sie pare razy. Ogolnie nie mam zastrze?źeń odnosnie konstrukcji ale do jakosci zbrojenia ju?ź tak.No i fabrycznie tak mi sie zdaje a wrecz jestem pewien ze kotwiczki sa za du?źe.A posiadam całą serie z racji tego ze mieszkam pod Głogowem a tam w kazdym wedkarskim jest ich do oporu. W naszym rejonie jakoś bardzo popularne nie są.

Wracajac do zbrojenia to w gł?łwnej mierze miałem na mysli nie jakosc zastosowanych kotwic i k?łłek ale niewsp?łlmiernie do wielkosci woblera wielkosc kotwiczek.Ja z wlasnego doswiadczenia praktycznie w kazdym nisko bud?źetowym woblerze zakladam inne kotwiczki :D

A to i ja dorzuce swoje 3 grosze,patyk CTS-a 8-15lb dotarł tydzien temu,TPSWXG w styczniu,PP 8lb,i wobki JAZ-a ,a co do hermes?łw,to tak kiedys przez przypadek,znalazłem aukcje na alledrogo i trafiłem na alletanio :lol: w opisie były wpisane glog przez jedno o i wystawione po 7zł szt <_< to sie zapasiłem troche a co do zmainy uzbrojenia,miałem na niego(hermesa)bolasa prawie 80cm, i kotwicom i kułeczkom nic sie nie stało,za to wyprostowała sie agrafka,lecz i tak zmieniłem na kotwice ownera treble st36BCx,zobacze jak sie sprawdzą.

W 2010 byłem jednym z organizator?łw II Ligi Spinningowej w Słubicach, na kt?łrą przyjechali (rozmowy) właściciele Glooga. Była lekka rozmowa, na kt?łrej poruszyłem temat wypadających ster?łw. Janek Katarzyński (jeden ze wsp?łłwłaścicieli) potwierdził ,?źe słyszał o wypadających sterach i zapewnił, ?źe jest to ju?ź poprawione. Ja ich nie mam i nie u?źywam, to nie mogę powiedzieć jak jest. Rok temu wędkując w Poznaniu razem z @Tofikiem dostałem Hermesa do przetestowania (sprawdzenia jak pracuje) i mi się podobało (praca), natomiast nie podoba mi się malowanie i mo?źe trochę kubatura woblera. Na pewno warto go mieć - to moja ocena :lol:.

Szkoda, ?źe producenci przynęt nie chcą (mo?źe brak czasu) wypowiadać się na temat swoich produkt?łw na tym forum (innych chyba te?ź).

Zale?źy u kogo :D Ja mam ze dwa Hermesy ale średnio w nie wierzę. Pewnie nie umiem na nie łowić więc le?źą w pudle i mają stery w całości . Mo?źe miejsc?łwki nie te. Z konstrukcji tego typu m?łj nr jeden to thrill. Wadą jest to, ?źe często mi się rozwala. Pewnie dlatego, ?źe na nie łowię :lol: . Kiedyś się zastanawiałem jak to jest z tymi przynętami, czy wiara w jedną nie powoduje ślepego przywiązania. Zrobiłem test. Podzieliłem dzień dając czas ka?źdemu woblerowi. Mam nadzieję, ?źe nikt się nie wkurzy: Thrill, Jaz ukleja, Hermes, Taps ukleja(ze sterem), Spirit. Złowiłem dwa bolki na Thrilla i miałem dwa wyjścia do Jaza uklejki. Tak to subiektywnie wyglądało u mnie. Ale mam koleg?łw kt?łrzy łowią na jeszcze inne wobki kt?łrych ja w og?łle nie mam i te?ź są wyniki. Wiara w przynętę bezcenna. Długotrwałe łowienie jedną przynętą jest dobre z tego względu, ?źe się zna jej zalety i wady. Ja obstaję przy Thrillach bo w nie wierzę i mam wyniki.

Wiara w przynętę bezcenna. Długotrwałe łowienie jedną przynętą jest dobre z tego względu, ?źe się zna jej zalety i wady.

Wiara - to podstawa :mellow: . Pamiętam jak naście lat temu, gdzieś spod lady kupowaliśmy Duele (bezsterowe) po 35-40zl/szt. co one wyprawiały z boleniami. Dzisiaj jak sobie przypomnę, to mam polewke - jak to mogło bolki skutecznie łowić. Mam jeszcze kilka sztuk w pudełku, ale ju?ź tylko tam le?źą. Myślę, ?źe gdybym dał im szansę, to na pewno przypomniałoby mi się jak to kiedyś było, ale wiadomo, teraz mam wiarę w co innego :huh: :lol:.

Moim zdaniem, ?źeby ocenić daną przynętę, to trzeba kilku sezon?łw, ?źeby dać szansę innym zalegającym w pudełku i na pewno umieć wyciągnąć wnioski - dlaczego właśnie ta, dlaczego właśnie ten kolor.

Czytałem ten art ;D

Polecam na temat do przeczytania jeszcze ten art: http://www.rhlures.com/art01.html :D

A co do hermes?łw to słyszałem, ?źe często stery wypadają potwierdzacie ??

No, c?ł?ź. Potwierdzam. Rzeczywiście... kamieniste ostrogi, ich przelewy. Ale nie jest to wielka tragedia. 3-5 razy się zdarzyło. Na pewno nie jest to regułą :D

Bez przesady z tą wiarą w przynętę, jeśli nie odnajdziemy miejsc?łwki z boleniami i nie dobierzemy przynęty, aby zainteresować nią bolenia, oraz poprowadzimy przynęty tak, aby bolenia skusić aby ja po?źarł, to nawet zdrowaśki nie pomogą, przed zarzuceniem woblera do wody. Na sukces w złowieniu bolenia (przez du?źe B) składa się wiele wiele czynnik?łw, bez kt?łrych nie ma satysfakcjonujących dla nas wynik?łw, ale jak ktoś chce mo?źne to nazywać wiarą w przynętę. Uczmy się, wchłaniając wiedzę z forum, oraz od doświadczonych koleg?łw boleniarzy nad wodą i wierzmy we własne mo?źliwości, a sukces murowany.

Wiara w przynętę to na pewno podstawa, a kolejne to te?ź danie szansy przynęcie- nawet największy killer nic nie złowi, jak grotu kotwiczki z pudełka nie wychyli...

Na Thrilla złowiłem w ?źyciu.....1 bolenika, niecałe 40cm Jakoś więcej nie mogłem, a szans dostawał naprawdę sporo.

Ju?ź Hermes dał kilka rybek, mimo, ?źe bli?źej mu do krąpia ni?ź do uklejki.....no ale te stery :wacko:

No i kwestia miejsc?łwki i wody- te?ź r?ł?źnie to bywa....

Zeszły sezon(boleniowo dla mnie naprawdę bardzo dobrze) upłynął pod znakiem Spirita, zresztą, nie tylko bolki w nim zasmakowały....

Pozdrawiam

Kamil

Hermesy mnie mocno zaciekawiły, zakupiłem a?ź jedną sztukę ostatnio :lol:

Na hermesa w ?źyciu złowiłem jednego bolka, podczas warsztat?łw boleniowych firmy Gloog. Na inne przynęty nie mo?źna było łowić.:lol: W tym roku mam ciekawe pomysły co do Hermes?łw, chodzi o łowienie w okolicach dna. Mo?źe się sprawdzi.

Jak wygląda sprawa z takim łowieniem przy u?źyciu tego wobka? Da się nim dokładnie przeczesać niezbyt głębokie gł?łwki? Oczywiście pozostając przy dnie. Coś mi tak?źe świta ?źe był gdzieś nawet artykuł na ten temat...

Więc i ja coś dodam :D

Kijek na blanku CTS 240cm w jednym kawałku robiony w pracowni Matusiak oraz wysłu?źony Konger Champion Kobalt 300cm

Kołowrotek Daiwa Caldia 3000X z plecionkami z USA spiderwire w rozmiarach 6 i 10 lb, dodatkowo drugi kręcioł Okuma Eklipz z ?źyłkami 0,20 oraz 0,22.

Przynęty: cię?źko mi powiedz wszystkie więc tak z pamięci:

Ukleje RH 8,10,12 plus dodatkowe nowe ukleje :D

Woblery z serii RH + oł?łwki RH + łamańce z serii RH,

siudaki, łom?źyńskie, blaszki łezki łowne i mniej łowne, dodatkowo dziwne i dziwaczne mało łowne twistery, rippery i kopyta :lol: ale oczywiście czasem warto je mieć, dodatkowo znajdzie się kilkadziesiąt innych wobk?łw.

Dodatkowo mogę się pochwalić testami nowych uklei RH całych z silikonu oraz nowych wobler?łw ze stajni Roberta, testy wypadły więcej ni?ź dobrze :D

WIOSNA CORAZ BLIŻEJ :D

Dodatkowo mogę się pochwalić testami nowych uklei RH całych z silikonu oraz nowych wobler?łw ze stajni Roberta, testy wypadły więcej ni?ź dobrze :D

Czy woblery RH pojawią się w sprzeda?źy? Jeśli tak - mniej więcej kiedy? :D

Czy woblery RH pojawią się w sprzeda?źy? Jeśli tak - mniej więcej kiedy? :D

Tak, zar?łwno woblery jak i nowe ukleje pojawią się w sprzeda?źy, kiedy dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, ale na pewno przed nowym sezonem będą dostępne. Był mały poślizg i trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Redzi patyk ten sam :D No dobra jak puściłeś farbę to ja te?ź dorzucę, ?źe testowałem woblery Roberta. Tylko tych nowych uklei jeszcze nie macałem.

Słyszałem właśnie, ?źe wziąłeś ten 3 blank co miał go Robert, oby słu?źył, bo mi się całkiem odwidziało łowienie na innego kijka :D