Skocz do zawartości

Jak wiarygodnie zmierzyć prędkość internetu?

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju, to nie jest takie proste.

Przykład.

Masz internet od dostawcy X. Mierzysz prędkość do jego serwera referencyjnego i wychodzi Ci np. 10 Mbit. A wejdziesz np. na stronę dostawcy Y i wyjdzie Ci 4.

W przypadku reklamacji, dostawca X będzie robił pomiar do swoich punktów.

Zrobiłem oba i wartości są zbliżone bardzo jak nie identyczne

Dziwne. Zrobiłem teraz po kilka testów na każdej ze stron wymienionych powyżej. Na speedtest ping średnio 15 i 19,55/2 transfer. A na rychlost ping 145 i 8/2 transfer.

Na WP tyle co poprzednio czyli 10,60 a to niemożliwe bo o tej porze mam bankowo szybszy transfer.

@godski

Nie można zmierzyć prędkości internetu, podobnie jak nie można mieć całego gugla na dysku ;).

- Panie nie otwiera mi się internet

- tzn.

- no tego ... onetu nie mam :rolleyes:.

Można natomiast mierzyć prędkość łącza (jakim dysponujesz) do swojego dostawcy i coś takiego dostawca powinien udostępniać (niestety nie zawsze tak jest).

To że mamy wykupione łącze o dużej przepływności (upload/download) nie oznacza że tyle "wyciśniemy".

Wystarczy że serwis z drugiej strony jest mocno obciążony, droga połączeniowa (po której dostajemy się do pkt-u docelowego - to zazwyczaj kilku dostawców) ma gdzieś wąskie gardło, słabej jakości łącza, bądź np na drodze połączeniowej występuje awaria np. zamiast 6 łączy mamy czynne 2 które gromadzą ruch z pozostałych uszkodzonych (lub też nie) - wszystko to składa się później na twój upload/download.

Pomiar prędkości łącza można wykonać odpowiednim miernikiem ethernetowym, i zazwyczaj wykonuje się go w przypadku problemów na łączach o dużych przepływnościach pomiędzy routerami w sieci.

Dla indywidualnych pojedynczych użytkowników takiej usługi raczej nie przewiduje się.

dla indywidualnych, pojedynczych użytkowników zarezerwowana jest pomoc serwisowa w stylu ,,a ruter Pan restartował? aha, to niech Pan spróbuje jeszcze raz. Nie pomogło? A restartował Pan komputer? aha, nadal nic? Widocznie ma Pan wadliwy ruter, możemy Panu wymienić urządzenie na nowe, koszt serwisu będzie kosztował XXzł" :D

Edytowane przez Panek

Prędkości będzie pokazywało różne w zależności od serwisu na którym sprawdzamy...

Kiedyś w zamierzchłych czasach sprawdzałem na (o ile dobrze pamietam stronę) speekeasy/speedtest...

Były serwery w kilku miastach w USA jak testowe.

Każdy pokazywał rózne wyniki, od zblizonych do diametralnie róznych...

Zwykłe polecenie "ping" w konsoli pokazuje rózne wyniki dla róznych docelowych stron...

Trochę "grzebię" w stronach, i widzę jak idzie wysyłanie/ściaganie na serwerach róznych dostawców i ma się to nijak do faktycznej prędkości.

Wszystkim się wydaje że ze wzrostem prędkości łacza wszystko nagle przyspieszy i będzie działało szybciej, niestety w dzisiejszych czasach i ilości danych tak to juz nie działa. Nawet prędkość naszego kompa i jego komponentów w tym zapis/odczyt z dysku ma znaczenie...