Skocz do zawartości

Torba na kołowrotki i różne drobiazgi.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w posiadaniu torby z Taimena i jestem bardzo z niej zadowolony. Za niecałe 200 zł dostajemy bardzo dobrą torbę, dobrze wykonaną nie ma problemu z zamkami, mieszczę w niej 3 tuby z wędkami, w sumie cały sprzęt muchowy w niej trzymam. Może nie mam tego dużo ale przynajmniej wszystko w jednym miejscu :D Jedna torba i nie ma problemu, że coś lata po aucie albo, że coś zapomnimy zabrać ze sobą.

1449386c7682d5cfgen.jpg

• Like 6

Z opisu torby wychodzi, że jest osobne miejsce na wędki. Robercie oczywiście wybierzesz co uznasz za dobre, ale jakbym miał wybrać to brałbym Taimena a resztę dołożył do wędki  :rolleyes:  :doh:

Ooooooo nieeee Marcin !!! Nawet nie pisz o kupowaniu kolejnej wędki. Właśnie kupiłem Orvisa Heliosa pierwszej generacji #8 9' mid flex, wprawdzie używanego, choć w stanie idealnym, w okazjonalnej cenie, ale jednak za kijek tej klasy troszkę trzeba było zapłacić. W temacie wędek, póki coś mi się nie znudzi (nic ta to nie wskazuje) jestem kompletny - mam cztery w klasach 4,6,8,10 i nie widzę innych potrzeb. Temat torby przemyślę - w zasadzie miała być kołowrotkowa, ale zamieszaliście mi w głowie koncepją takiej na wszystko..., no prawie wszystko. 950 zł. za Orvisa nie zapłacę, szukam opcji na lepszą cenę. Jeśli nie znajdę pomyślę o innych. Sprawa nie jest super pilna - kolejny dalszy wyjazd szykuje się na listopad.

Ja pierdzielę Michał, ale nazbierałeś tych Hatchy, ja mam tylko 3 młynki + 2 szpulki, a tu widzę 7 !!!!

Już Ty wiesz jak mnie jaszcze bardziej zachęcić do tej torby.

;-)  Te tuby mają 87cm. Spokojnie mieścisz tam 10' wędki w 4 kawałkach i jest jeszcze luz

Edytowane przez MichałZ
  • Like 1

Torba z IKEA, wszystko wejdzie i jest tanio :)

Nie ufam wędkarzom,którzy takiej nie używają. Moim zdaniem niebieska torba to najważniejszy wkład Szwecji w rozwój flyfishingu, Loop, Danielsson i Christian Horgern się chowają 

Edytowane przez kocmyrz
  • Like 5

Mam taką

http://max-fish.pl/product-pol-6419-DGRC1-195298-DAIWA-TORBA-NA-KOLOWROTKI-I-AKCESORIA.html

Używam od dwóch sezonów i jest ok....Przed zakupem przejrzałem troche podobnych ale ta Daiwa w stosunku jakość do ceny nie ma chyba konkurencji  ;)

• Like 2

Witam.

Jeżeli mogę poddać też inny pomysł - dla tych, którzy mają za dużo sprżetu żeby zmieścić się w całkiem przyzwoitych torbach pokazywanych powyżej (Taimen i Orvis).

Nabyłem własnie dzisiaj dwukomorowy, bardzo solidny i przyzwoity pokrowiec Cormorana długości 110 cm, do którego zmieściło mi się dosłownie wszystko co mamy razem z synem w temacie muchy:

- 6 tub z kijami

- opisywany również powyżej pokrowiec na kołowrotki firmy Taimen (reels bag), w którym mam szpargały, 4 kręciołki i trzy zapasowe szpule

- inny pokrowiec z kasetowcem i trzema zapasowymi szpulami

- dwa spore kije do brodzenia

- podbierak drewniany ... w całości oczywiście ... :-)

- drugi, składany podbierak z długą rączką do łowienia z brzegu

- 3 etui z okularami

- kapelusze, "buffy" i kamizelki

Ma szelki, rączki, dwie boczne kieszenie i kosztował 140 zł.

Wszelkie inne niestety odpadały dla mnie w przedbiegach bo nie mieściły tub długości 90-95 cm - warto też i o tym pomyśleć ... jak zechce się kupić kijek 10 czy 11' (nimfa, switch) to już do obydwu powyżej pokazywanych pokrowców tuba z taką wędką się nie zmieści ... do Taimena na pewno - przymierzałem ...

Cieszę się tym zakupem jak dziecko ... żona tym bardziej ... :-)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

" Hip pack'i " są dość wygodne, moim zdaniem mniej przeszkadzające niż "chest pack'i" (te na klatkę piersiową).

Sam używam od 3-4 lat orvisa, zbieżność z torbą wybraną przez Robert przypadkowa :D

Przez pewien czas używałem visiona i taimienia oferowane w czasie kiedy dokonywałem wyboru, oba produkty nie były przemyślane tak jak orvis. Projekt, materiały, drobny osprzęt jak klamry, zamki retraktory itd. raczej korzyść orvisa.

Kolega przez pewien czas używał też visiona, do czasu kiedy nie rozpiął mu się w czasie brodzenia :angry:  .... kołowrotek, zapasowe szpule, parę głowic, pudełka z muchami i "trochę" fajnych drobiazgów leży gdzieś na dnie Soczy. Chyba że komuś się poszczęściło.....

Vision stosuje raczej sprawdzone rozwiązania, co nie zadziałało trudno powiedzieć, może klamra się rozpięła, może sam ją źle zapiął (nie powinno się tak stać) ale od tego czasu sam zawsze przypinam retraktorem do szlufki spodniobutów. Może się zdarzyć, że w środku będzie sprzęt o 10 krotnie wartości niż sama torba, a wyjazd można sobie spieprzyć jak Ci najczęściej używany sprzęt spłynie.

Wybór na obecnym rynku jest duży, klasycznie od simms'a.....po niemalże wszystkich producentów sprzętu wędkarskiego. Patagonia ma całkiem fajny model nieprzemakalny. Teraz bym taki wybrał bo dość często głęboko brodzę i wtedy albo liczysz się z kompletnym zamoczeniem wszystkiego lub musisz podciągać wszystko do góry. Łowić się tak nie da a przejść kawałek rzeki też nie najlepiej, kij w jednej ręce a torba w drugiej......

Tego swojego orvisa mogę "tymczasowo" przepiąć na pierś, bo ma dodatkowe szelki i to jest jakieś rozwiązanie.

Co do pojemności, oczywiście zależnie od producenta ale dwa kołowrotki czy szpule, kilka pudełek, różne drobiazgi, pól litrowa puszka, nawet kurtka w wersji pack lite się mieści, dostęp też raczej wygodny.

Edytowane przez tomaszek11