Skocz do zawartości

Obrotówki XXL

Gofer2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sklepach najczęściej są dostępne małe tj. do 3 max 4 rozm. obrotówki. Ma ktoś może namiary na sklep czy aukcje z rozmiarami 5 + najlepiej typu long

Huh mam taką dragonowską cieżką chyba 4 nie ma opisu. Raz tylko użyłem i odłożyłem do pudełka. Nie wiem co za kij i kołowrotek by podołał z nią a tym bardziej wędkarz.

• Like 1

Witam, w sklepach najczęściej są dostępne małe tj. do 3 max 4 rozm. obrotówki. Ma ktoś może namiary na sklep czy aukcje z rozmiarami 5 + najlepiej typu long

Jeśli coś w tym rodzaju:

post-45714-0-97852800-1472997813_thumb.jpg ,

najprościej tu, na forum. Ta akurat do http://jerkbait.pl/user/49121-pawlik832/  myślę jednak, że i Igor Olejnik  i Piotrek Lipiec i jeszcze paru ludzi, spokojnie takie rozmiary zmontuje.

Albo może tutaj

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/colossus-danube/616955/p

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/evia-spinner-n--36/135912387/p

Edytowane przez popper
  • Like 3

Huh mam taką dragonowską cieżką chyba 4 nie ma opisu. Raz tylko użyłem i odłożyłem do pudełka. Nie wiem co za kij i kołowrotek by podołał z nią a tym bardziej wędkarz.

Sugerujesz bezsens łowienia takimi rozmiarami? Dla mnie uniwersał to trójka. I nie long, a aglia. W tych rozmiarach dobre są HRT. Nie bójmy się zakładać czasami większych obrotówek. Wbrew pozorom można się zdziwić, co potrafią skusić. Dla mnie zerówki i jedynki w ogóle nie istnieją. No, ale się nie bawię w klenjojaziopstrągowanie. Wczoraj na Sulejowskim walnął mi w piątkę HRT z dzwonem okoń nieledwie 18 cm. Można?

• Like 1

Ja użytkuje meppsy w różnych rozmiarach i faktycznie nawet na wodach stojących mepps 5 daje w" kość "a własciwie w przekładnie kołowrotkowi,a mam tego troche z górnej półki(roz.3000-4000) i chociaż są serwisowane to pod takim obciążeniem wczesniej czy póżniej coś ich w środku boli.Z twinków,których nigdy nic nie bolało mogę polecić rok 2002,2003mg,daiwa force przy rozmiarówce 5 się "smieje" turek zit także,milena też daje rade,a najpewniejsze na ślimaku old schoolowe abu i damy.

post-59194-0-27278100-1473004023_thumb.jpg

Jakim sprzętem to ogarniasz? Bo się zastanawiam nad zakupem ale nie wiem czy mam czym to obsłużyć . Łowisz nią z ręki? Widziałem kiedyś film gdzie łowili tym ale w trollu

Mam wedke do 80g (pociagnie nawet 120 na bide  ;)

Przy takiej podwojnej 7, wazacej 40g, trzeba miec dosc mocny sprzet.

A i lowie z reki, tam gdzie lowie jest zakaz trola.

Edytowane przez Del Toro

Napisz do Igora Olejnika,robi kapitalne obrotówki :)

A te z podwójnymi paletkami/+chwost/ to cukierki :P

• Like 2

Jeśli chodzi o "XXL long" to Mepps Giant Killer powinien spełnić twoje oczekiwania. Co do kołowrotka, to na wodzie stojącej zwijałem ją Caldia KIX 4000 i świetnie sobie z nią radziła. Swoją drogą skoro powstał taki temat na forum, jutro pod koniec dnia postaram się wstawić zdjęcie nie sygnowanych obrotówek XXL mojego ojca, być może uda się rozpoznać chociaż niektóre z nich, zawsze mnie ciekawiło czy to "rzemiosło" czy "masówka".

• Like 1

Sugerujesz bezsens łowienia takimi rozmiarami? Dla mnie uniwersał to trójka. I nie long, a aglia. W tych rozmiarach dobre są HRT. Nie bójmy się zakładać czasami większych obrotówek. Wbrew pozorom można się zdziwić, co potrafią skusić. Dla mnie zerówki i jedynki w ogóle nie istnieją. No, ale się nie bawię w klenjojaziopstrągowanie. Wczoraj na Sulejowskim walnął mi w piątkę HRT z dzwonem okoń nieledwie 18 cm. Można?

Pewnie że można :)

37620_14247988_10209602170003865_2904176

57892_14256407_10209602174843986_1525758

A ten zasmakował w 35gr longu rozm. 7 z czarnym chwostem

76504_14269311_10209602183124193_6934862

• Like 2

f49c9zrati0d.jpg

Jeśli chodzi o "XXL long" to Mepps Giant Killer powinien spełnić twoje oczekiwania. Co do kołowrotka, to na wodzie stojącej zwijałem ją Caldia KIX 4000 i świetnie sobie z nią radziła. Swoją drogą skoro powstał taki temat na forum, jutro pod koniec dnia postaram się wstawić zdjęcie nie sygnowanych obrotówek XXL mojego ojca, być może uda się rozpoznać chociaż niektóre z nich, zawsze mnie ciekawiło czy to "rzemiosło" czy "masówka".

Niestety w pudełku, które zabierane było nad Wisłę za dużo nie zostało, a pudła z tymi "ciekawszymi" jak na złość nie mogę namierzyć w piwnicy, a mam je cały czas przed oczami  :wacko: . U góry na zdjęciu "no name", w tym de facto jedna XXL. Na dole dla porównania DAM i Mepps'y. Ktoś spotkał się może z tymi egzemplarzami, szczególnie z tym z podwójna paletką?

Dzięki za namiar, jak na razie jestem na łączach z kol. pawlik :) wszystkie linki się przydadzą jak nie dzisiaj to jutro :)

Zwróć uwagę na tą blaszkę

http://www.zloty-karas.pl/pontoon21-trait-5-bt02-072-blystka-obrotowa

To już konkretny kawał wirówki. W wodzie robi niezłą falę. Wielkościowo większe od meppsa giant kilera i kręci się zdecydowanie lepiej niż mepps. Uzbrojona w ownery

• Like 3

Zwróć uwagę na tą blaszkę

http://www.zloty-karas.pl/pontoon21-trait-5-bt02-072-blystka-obrotowa

To już konkretny kawał wirówki. W wodzie robi niezłą falę. Wielkościowo większe od meppsa giant kilera i kręci się zdecydowanie lepiej niż mepps. Uzbrojona w ownery

Fajna i cena też :) dzięki

osobiście na szczupaka polecam taką oto blaszkę,nie jest to long...

post-57897-0-76537400-1473273934_thumb.jpg

lubią ją małe jak i większe szczupaczki a czasami nawet ładny okoń ją chwyci :) leżała długo w pudełku nieużywana do czasu... gdy dla sprawdzenia ( gdy nic nie brało na inne przynęty ) podpiąłem ją do spina o cw.ok 30 gram i okazała się nadzwyczaj skuteczna. Opad do dna,lekkie poderwanie - powolne prowadzenie,następnie znowu opad. Pobicia przeważnie są przy poderwaniu błyski z dna a nawet w opadzie. Błyska stawia opór i z obawy o "życie" kołowrotka do tego typu przynęt podpięty mam... ZX200 Jaxona i o dziwo nadal kręci :) Szczerze polecam tego mepsika gdy gumki i wobki zawodzą :)

• Like 3