Skocz do zawartości

Obrotówki XXL

Gofer2005

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wyglądają na wielkie :)

A jak z ich pracą ? łowne są?

Wielkość to rzecz względna.

Skrzydełko wykonane ze stali (matowe)

Długość skrzydełka: 7cm - waga 19g

6cm -          10g

5cm -          7g

Łowne ? Według producenta tak.

Na moim łowisku poniżej średniej.

• Like 1

Demon wg mnie godny jest uwagi. Trzy wersje obciążenia. Trzy wielkości skrzydła. Najmniejsze pracuje nie najlepiej. Może dlatego że łowiłem na malowanego na biało a farby było grubo, jak emalii...

Największy daje bardzo duży opór.. Ale średni jest rewelacyjny!!!

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Tandemy.pdf

Jesienią zwłaszcza lubię łowić dużymi obrotówkami. Największe jakimi łowiłem, to rublexowskie Ondex nr 6, Aglia nr 5 i Long nr 4 Mepps. Ondex nr 6 i Aglia nr 5 stawiają w trakcie prowadzenia bardzo duży statyczny opór, co przy dłuższym łowieniu, relatywnie długim, powiedzmy 2,6m kijem, szybko męczy wędkarza, a cóż dopiero łowiąc Aglią nr 7? można sobie tylko wyobrazić.

Jednak jeśli miałbym wykonać taką przynętę na bazie obrotówki, aby optycznie była wielka, a tak nie męcząca w trakcie jej prowadzenia, to poszedłbym w kierunku wykonania tandemu.

Można też kupić fabryczny tandem np. Suissex z paletkami nr 3 + 4, który w wodzie prezentuje się bardzo okazale. Ponadto ten typ paletki w czasie prowadzenia stawia mniejszy opór, co jest istotne zwłaszcza gdy łowi się kołowrotkiem o stałej szpuli. Zastanawiam się tylko, czy biorący przynętę szczupak uderzy w kotwicę, czy w środek lub jak często robi w "głowę" takiej długiej przynęty.

Lubię łowić tandemami, ale złożonymi z mniejszych błystek np. nr 1+3 lub nr 2+4. wówczas konstrukcja jest bardziej zwarta i znakomicie wyważona, dzięki temu nie tylko dobrze się nimi rzuca, ale szczupak prawie zawsze uderza w kotwicę.

Tandem, to nie tylko większa optycznie przynęta, ale także przynęta o innej charakterystyce pracy (paletki raz kręcą się w tą samą stronę a raz w przeciwne strony, emitując przy tym falę hydroakustyczną o różnej charakterystyce, co często bywa impulsem do ataku dla niezdecydowanego drapieżnika.

Na załączonej fot. na górze tandem Suissex, a poniżej hipotetyczne kombinacje wielkich tandemów.

Pozdrawiam

Mnie sprawdził się ten średniej wielkości, najmniejszy bardzo kiepsko się kręci (zbyt głębokie tłoczenie i gruba blacha paletki są tego przyczyną), natomiast największego nie mam i nigdy nie widziałem w sklepach wędkarskich, które odwiedzam.

• Like 1

Na mniejsze obroty niż 3 nie łowię więc się nie wypowiem. 
Wiesiek ma dziwną politykę sprzedaży ;) ( swego czasu zainteresowany jego wyrobami był sam mepps ale odmówił współpracy ) czasem trzeba się mocno uśmiechnąć żeby coś zrobił dlatego polecam też bezpośredni kontakt.