Skocz do zawartości

Rosja.2018

coloumb

Rekomendowane odpowiedzi

Z Japońcami to mamy ciekawą historię. Czy wiecie, że po ataku na Pearl Harbor w 1941-szym rząd Polski na uchodźstwie (jak i inne państwa alianckie) wypowiedział Japonii wojnę. O ile wiem do tej pory nie podpisaliśmy z nimi traktatu pokojowego   ;)   :P   :D

PS Otrzymałem sprostowanie od DelToro w innym wątku:

..."Podpisalismy, 10-20 lat po wojnie    :) Generalnie Japonczycy nie przyjeli naszego wypowiedzenia wojny.

Stwierdzili ze mam zbyt dobre stosunki i zignorowali   ;)

Podobno można się nawet doszukać jednego żołnierza z Polski, który walczy w tej wojnie   :D"...

Może dlatego, dzisiejszy mecz miał taki wyraz ...stosunek bez polotu?

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Z Japońcami to mamy ciekawą historię. Czy wiecie, że po ataku na Pearl Harbor w 1941-szym rząd Polski na uchodźstwie (jak i inne państwa alianckie) wypowiedział Japonii wojnę. O ile wiem do tej pory nie podpisaliśmy z nimi traktatu pokojowego ;) :P :D

Wiemy ;) Warto dodać, ze jest to jedyne państwo, któremu Polska wypowiedziała wojnę w XX w.

Edit: „Ówczesny premier Japonii Hideki Tōjō skomentował fakt wypowiedzenia wojny przez Polskę w następujący sposób: „Wyzwania Polaków nie przyjmujemy. Polacy, bijąc się o swoją wolność, wypowiedzieli nam wojnę pod presją Wielkiej Brytanii”.

Co ciekawe oficjalnie konflikt polsko – japoński formalnie trwał aż do 1957 roku dopiero wtedy podpisano układ o przywróceniu normalnych stosunków między Polską Rzeczpospolitą Ludową a Japonią. W czasie trwania konfliktu obie zainteresowane strony nie starły się ani razu.”

Edytowane przez coma
  • Like 3

Muszę przyznać że poprawili mi humor ta wygrana. Swoją drogą Japonce postawili wszystko na jedną stelle ???? bo gdyby Senegal bramkę strzelił to Japonia do domu. A z drugiej strony mieli ostrzeżenie z kontry Lewy przestrzelił. Także te ostatnie minuty całkiem rozumiem. My mamy wygrana bo zawsze to wygrana. A im pozostaje się modlić aby Senegal nie strzelił. Teraz to można żałować faktycznie meczu z Senegalem, który równie słabo grał jak Polska. Trochę dziwne że trzecie MŚ i jak zwykle ostatni mecz wygrywamy. Może to siedzi bardziej w głowach? Może nasi bardziej potrzebowali psychologa, żeby ich mentalnie wzmocnił. Teraz to sobie gdybać można,ale może nasi trenerzy pomyślą o tym w aspekcie przyszłościowym. Tak czy siak fajnie że chłopacy wygrali.

Z Japońcami to mamy ciekawą historię. Czy wiecie, że po ataku na Pearl Harbor w 1941-szym rząd Polski na uchodźstwie (jak i inne państwa alianckie) wypowiedział Japonii wojnę. O ile wiem do tej pory nie podpisaliśmy z nimi traktatu pokojowego   ;)   :P   :D

PS Otrzymałem sprostowanie od DelToro w innym wątku:

..."Podpisalismy, 10-20 lat po wojnie    :) Generalnie Japonczycy nie przyjeli naszego wypowiedzenia wojny.

Stwierdzili ze mam zbyt dobre stosunki i zignorowali   ;)

Podobno można się nawet doszukać jednego żołnierza z Polski, który walczy w tej wojnie   :D"...

Może dlatego, dzisiejszy mecz miał taki wyraz ...stosunek bez polotu?

Podpisalismy traktat pokojowy w 1957. Co ciekawe, polscy szpiedzy/dyplomaci podrozowali wtedy po swiecie uzywajac paszportow Mandzuko (kontrolowanego przez JP)

• Like 2

Tak czy siak to fajnie, że zajęliśmy ostatnie miejsce będąc losowanymi z pierwszego koszyka. Tak czy siak fajnie, że w trzech meczach strzeliliśmy aż dwa gole. Tak czy siak fajnie, że wśród ekspertów w studio powiało optymizmem. Tak czy siak fajnie, że jak się patrzy na tabelę to "zrobiło się ciasno" Tak czy siak fajnie, że można dalej puszczać reklamy z naszymi chłopcami. Tak czy siak Polacy nic się nie stało.

• Like 4

Na podwórku  taką grę jaką widzieliśmy w końcówce ,to nazywaliśmy grą w Dziadafacepalm.gif. Z tą różnicą że zawsze jeden biegał i próbował przejąć piłkę.

Tutaj nawet chęć zagrania Kuby 101 meczu w reprezentacji nie była dostateczną motywacją żeby ruszyć d... :(  Końcówka meczu to  "Kończ Waść wstydu oszczędź"wall.gif

Honor uratowany? :Domg.gif

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 3

Dwie bramki w jednych mistrzostwach to tak czy siak jak 2w1 w pewnym szamponie ;)

Trzy :P, samobój też się liczy.

Na MŚ w 1974 bodajże Krol (Holender) strzelił samobójczą w meczu z Bułgarią i wystąpił o przyznanie premii za zdobytą bramkę ... B)

Edytowane przez slawek_2348
  • Like 2

Dwie bramki w jednych mistrzostwach to tak czy siak jak 2w1 w pewnym szamponie ;)

To tak jak by używał go Pazdana /szampon / ogólnie to najgorsze MŚ w wykonaniu naszych piłkarzy a ostatni mecz mimo zwycięstwa najgorszy

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Słyszę z kolorowego okienka: zagraliśmy całe 90 minut z pełnym zaangażowaniem. Mam pomysł, żeby ostatnie 8 minut skopiować i rozesłać po Polsce do szkółek piłkarskich. "Gryzienie trawy z orzełkiem na piersi". A komentatorzy to mogliby się zająć jedenastoma pachołkami parkingowymi, a nie biednym Kubą. To już nie był mecz o punkty. Pokazali jak wygląda gra dla kibiców i honor. Gratulacje i współczuję kibicom. Ja byłem zajęty dopingowaniem tej drugiej grupy nieudaczników.

Prawda jest taka że nie tyle co nie miał kto grać a to że większość z nich była po kontuzjach lub grali w klubie bardzo mało. Chyba to było powodem tak słabego przygotowania fizycznego. Bo jeżeli ktoś gra w klubie to sam fakt tego jest cały czas w gazie i jest obyty z piłką. Milik, Błaszczykowski, Piszczek, Glik pod koniec. Problemy z pierwszym składem Krychowiaka, Grosickiego. Lewy pod koniec też był wpuszczany na końcówki. Mam nadzieję że tacy piłkarze jak Cionek, Peszko nie będą już powoływani a trener da szansę młodym takim jak: Szymański,Kądzior,Bednarek,Kurzawa,Frankowski i reszta młodych o których zapomnialem. Bo jak nie teraz to kiedy? Czasy Piszczka,Błaszczykowskiego mijają trzeba szukać alternatyw. Zaufać młodym i heja do przodu ????

• Like 1

Prawda jest taka że nie tyle co nie miał kto grać a to że większość z nich była po kontuzjach lub grali w klubie bardzo mało. Chyba to było powodem tak słabego przygotowania fizycznego. Bo jeżeli ktoś gra w klubie to sam fakt tego jest cały czas w gazie i jest obyty z piłką. Milik, Błaszczykowski, Piszczek, Glik pod koniec. Problemy z pierwszym składem Krychowiaka, Grosickiego. Lewy pod koniec też był wpuszczany na końcówki. Mam nadzieję że tacy piłkarze jak Cionek, Peszko nie będą już powoływani a trener da szansę młodym takim jak: Szymański,Kądzior,Bednarek,Kurzawa,Frankowski i reszta młodych o których zapomnialem. Bo jak nie teraz to kiedy? Czasy Piszczka,Błaszczykowskiego mijają trzeba szukać alternatyw. Zaufać młodym i heja do przodu

Żeś mnie zaimponował :-)

Znaczy można patrzeć obiektywnie.

Zaczyna się piłkarska uczta. Anglicy i Belgowie głębokimi rezerwami. Będą czynić starania o złapanie większej ilości żółtych kartek od przeciwnika? A może się uda strzelić samobója? Chyba, że któraś z drużyn okaże się na tyle pewna siebie, by wskoczyć do "połówki śmierci". Sprawozdawcy zdają się udawać Greka i ani mru mru w tym temacie.

Edytowane przez Maciej W.