Friko Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Myślę ?źe takie miejsca mo?źna znaleźć na wielu zapor?łwkach, fajnie to opisałeś, dzięki. Mam pytanie o łowienie z dryfu, czy przy takim lekkim zestawie jesteś w stanie zachować kontrolę? Chodzi mi o to ?źe jigowanie w dryfie i tak jest dosyć trudne i chyba zejście z wagą przynęty nie ułatwia - jak sobie radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Właśnie dlatego dwie r?ł?źne gramatury. Przy rzucaniu z wiatrem skupiam się na dolniku i szczyt?łwce. W dryfie najwa?źniejsza rzecz to obserwować styk linki z wodą i balon plecionki. Większość brań jest w tej sytuacji niewyczuwalnych. Teoretycznie to błąd w sztuce ale ja pomagam sobie w ten spos?łb, ?źe rzucam pod kątem prostym do kierunku dryfu. Rzuty nie są zbyt długie więc nie ma sytuacji ciągnięcia przynęty za ł?łdką a czucie jest trochę większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Ok, czyli nie rzucasz dokładnie z wiatrem (z dryfem) ale w ale lekko w bok z dzioby czy z rufy, juz rozumiem. Tylko dlaczego miałby to być błąd w sztuce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Tak na prawdę nie chodzi o kierunek wiatru. To jest tylko czynnik kt?łry ułatwia lub nie. Kierunek rzut?łw jest zawsze ten sam z głębokiej wody na płytką. Wic polega na tym, ?źe sandały stoją na głębszej wodzie i czekają na okazję, ?źeby chapsnąć rybkę kt?łra zapędzi się z płycizny. Jak są na tyle rozkręcone ?źeby wyjść na płytki blacik to mo?źna się ustawiać gdzie się chce ale łowienie na tak płytkiej wodzie to ju?ź na prawdę ucią?źliwa sprawa. Większość brań jest i tak po przejściu przez kant. Wtedy wa?źny jest kr?łtki opad bo przynajmniej u mnie stok nie jest zbyt długi i sandacz musi mieć czas zobaczyć przynętę. Błąd w sztuce niby dlatego, ?źe rzucając pod kątem prostym do dryfu mo?źe dojść do sytuacji wyciągania przynęty za ł?łdką. Ale ja wykonuję kr?łtkie rzuty więc nie ma problemu. W ten spos?łb łowię ?źerujące ryby. Nie stukam gł?łwką o dno. Walenie po dnie si?łdemką albo dziesiątką to akt desperacji jak ju?ź nic się nie dzieje. Bardziej to wszystko przypomina lekkie szczupakowanie albo okonie na cię?źko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Ale głowka 5gr + kopyto 3 to ju?ź chyba nie jest UL, co? Trzeba specjalistycznych konstrukcji ?źeby łowić w ten spos?łb czy wystarczy cienka plecionka i zwykły w miarę lekki kij? a gdzie sie konczy UL a zaczyna L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Ja tam nie wiem. Opisałem jak łowię. Mo?źe po prostu podejść do tematu: Sandacze na lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 @Krisu, dzięki za plastyczny opis @Guzu myślę ?źe to się mo?źe zmieniać w zale?źności od warunk?łw. Kij 20 lb mo?źe zostać zakwalifikowany jako UL jeśli spr?łbujesz nim uprawiać morski big game Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Mi sie wydawalo, ze lowienie sandaczy, ktore tutaj bardzo ciekawie opisuja Koledzy, to jest wlasnie taki UL.Byc moze kiedys podejme nawet taka probe powedkowania...ale to przyjdzie mi poczekac do nastepnej zimy, bo tak w sezonie to nie bede igral z ogniem (wasem). Zastanawia mnie fakt, ze opisywane jest lekkie lowienie na gumy, rozumiem ze to lotne wabiki. A co z lapaniem na woblery ? pod wieczor ? na jakies uklejoksztaltne plytkochodzace ? To tez chyba sie da uprawiac na lekko... Panowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 woblerwz chętnie bym się um?łwił na wsp?łlne łowienie, ale problem jest... administracyjny Ty mieszkasz w opolskim, a ja w dolnośląskim .. czyli jakieś 16,8km (wg google.maps) od siebie . Niestety nasi szefowie się nie dogadali i ja najdalej mogę sie zapuścić poni?źej Lipek bo nie ma porozumienia między okręgami. Krisu, nie omieszkam wykorzystać Twoich cennych rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 @Jack pewnie w tym sezonie ja się zapuszczę w dolnośląskie, mam w planach roczną okręg?łwkę na te wody. Woblerowanie wieczorne jest lekkie, moje przynęty wa?źą od 6-15g. Z tym ?źe decydując się na pewien dyskomfort wolę jednak u?źywać mocniejszego kija choćby w typie HS . Kolejne UL ale to ju?ź z przypadku to łowienie na obrotki nr 1. Wieczorem widząc zbieranie z powierzchni (bo to nie były ataki) oceniłem ?źe delikatnie zbierają klenie. I miejsce pasowało i spos?łb ?źerowania. Na posrebrzaną jedynkę wyjechały trzy sztuki młodzie?źowc?łw 50-55 cm. Kolejny wiecz?łr był podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Ja sandacze na gumy jak i na woblery łowię kijem do 15 g. I nie przekraczam tych gramatur. Gdy sandacz jest przy powierzchni łowię Minnow'em bądź Countdown'em. Jeśli olewają m?łj lekki gumowy opad, zakładam Executory 7emki i łowię przy dnie w toni, wszędzie, gdy nie biorą bardzo często łowię pojedyncze sztuki. Z opadu na gumę przewa?źnie wbijam się w watahę i łowię do wyczerpania zapas?łw tzn do p?łki się nie przeniosą gdzieś dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Są często takie dni, ?źe szczupaki i sandacze biorą gumę le?źącą.Gł?łwka 5-7g guma 5-10cm rzucam na pełny rzut.Lekki zestaw ale CD sunrisem 2,9m 6-24g i plećką 0,12-0,14 jestem w stanie wykonać daleki rzut-łowienie z brzegu.Guma opada li le?źy np 30 sekund .Pole?źała, szuranie po dnie albo wolne podniesienie gumy do g?łry wolny opad i le?źy 20 sekund .Sztuka zobaczyć branie, ale jakie to ekscytujące, tak przechytrzony sandacz czasem szczupak.A teraz trochę przemyślanej teorii:leniwy kot zabija przelatującą mysz ale nie po to aby ją skonsumować tylko dla sportu, sandacz często robi to samo.Rozmawiam z gruntowkami i m?łwią:sandacz dzisiaj dusi ?źywca ale po zaduszeniu zostawia i nie jedzie jak to robi przy normalny braniu więc trzeba mu umo?źliwić zabicie gumy tylko ja od razu tnę a gruntowiec czeka na jazdę ale w tym przypadku się nie doczeka .Trzeba być skupionym jak kot, kt?łry poluje na mysz, czasem przy podnoszeniu gumy z dna trzyma ją w pysku i takiego brania nie ma szans zaciąć, tylko miękkim kijem mo?źna go wyholować.Mnie idealnie sprawdza się miękki CD sunrise do takiej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Dziękuję panowie za cenne uwagi, da się wyczuć w tych opisach ogromne doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Nad następny sposobem przechytrzenia mętnookich będę pracował w tym sezonie jak czas pozwoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Podłączę się w tym wątku z pytaniem, jaki kij pod sandacza na lekko? W moich stronach sandacze mo?źna połowić w niedu?źych, płytkich 1-3m zapor?łwkach, i właśnie tylko na lekko,gumy i gł?łwki 2-5 gr. Przy du?źej presji wędkarskiej, trzeba coraz bardziej kombinować, by przechytrzyć sandacza, a i szczupaka r?łwnie?ź. W związku z tym myślę o zakupie-zam?łwieniu kijka pod takie łowienie. Do tego mam zamiar wypr?łbować wreszcie amerykańskie rigi typu texas, karolina itp.r?łwnie?ź z pływającymi gumami. Mo?źe to będzie metoda?! Chciałbym, by kijek był odpowiednio lekki, by swobodnie prowokować gumą nadgarstkiem. Na marginesie, szczupaki tez bardzo lubią, (szczeg?łlnie p?łźną jesienią) gumkę bardzo wolniutko prowadzoną tu?ź nad dnem, często zawisającą lub w wolnym opadzie. Nierzadko trafia się szczupak gruntowcom na martwą rybkę, nawet le?źącą na dnie. W og?łle sporo sandaczy poluje w najpłytszych partiach zbiornika, a szczupłe siedzą tam, a?ź do momentu jesiennego spuszczania wody. Myślę o szybkim kiju, o akcji fast, a mo?źe nawet xfast???Pewnie odpowiedni do takiego łowienia byłby kt?łryś z batsonowskich spin bass?łw, ale niestety najdłu?źsze to 2,13, a ja potrzebuję ok 2,3m, by pogodzić ł?łdkę z łowieniem z otwartego brzegu czy brodzenia na płyciznach. Chodzi mi po głowie IP do 18gr, 2,30 lub 2,40m. Moc 14lb, czy wystarczająca przy tym blanku do sandacza? Jest to mod-fast, choć kolega u?źywa z powodzeniem do klasycznych metod IP 2,13m do 21gr. Proszę o jakieś sugestie i doświadczenia, najchętniej z por?łwnywalnej p?łłki cenowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Cię?źko mi powiedzieć abyś coś z batson?łw w dł. 2,3-2,4m wybrał na lekko.Kij na lekko to dla mnie max.10lb.Według mnie kij winien mieścić się w granicach 2,5-2,7m bo przy zacięciu większej sztuki na dłu?źszym kiju jest lepsza amortyzacja.Kr?łtkie kije to raczej ł?łdka.Ja u?źywam pheniksa 2,6m 8lb i CD 2,52m 4-10lb.Pheniks komfortowo obsługuje gł?łwki 2,5-5g+guma natomiast CD gł?łwki w zakresie 4-8g+guma, oczywiście twistery i ripery do 5cm.14lb to ju?ź typowy kij na sandacza (według P.Ireneusza Matuszewskiego pozwala spokojnie zaciąć sandacza-teoria Pana Irka sprawdzona i dwoma rękami się pod nią podpisuję.Mam batsona 14lb w rx7 i jest świetnym kijem o ciepłym ugięciu komfortowo trzymającym rybę ale na ł?łdkę i nie do UL.Obsługuje gł?łwki komfortowo w zakresie 8-12g+guma 5-8cm, to raczej nie UL.Je?źeli chcesz tanio to np. wklejanka robinson cortez w zakresie 2-12g, dragon 2-10g z tym, ?źe trzeba wziąć to do łapki i sprawdzić bo r?ł?źnie to jest opisywane, ewentualnie jakaś u?źywka ale mało to widać.Dratewka sprzedawał CD 2,9m 6-24g to taki uniwersał kt?łry obsłu?źy gł?łwkę od 5g+twister5cm do 17g+8cm a i mocy ma bo 12lb więc nie ma obawy o walkę z rybskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Napiszę co ja miałem(kij nieod?źałowanej pamięci). Pacific Bay Rainforest II 6-10lb 2,53m. Nie będę robił och?łw i ach?łw. Kij był do takiego łowienia po prostu dobry. Łowiłem nim sandały opisaną metodą a składany był pierwotnie pod taki szczupakowy lajt. I w tym w czym miał się sprawdzać czyli kopyto 2,5 cala plus gł?łwka 3-7gr był świetny. Pomimo skromnych parametr?łw wyholował te?ź kilka grubych boleni i to bez specjalnego sapania. Jak kasa pozwoli w tym roku to składam drugi taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 No tak nad pacifikiem mo?źna by się zastanowić.Dobra opcja zbli?źona cenowo do batsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Teraz ju?ź się pogubiłem. RX7 jest blankiem o akcji mod/fast a więc bardziej odpowiednim do np. szczupakowania a do sandaczowania np. dobry wyb?łr to hot-shot o akcji xfast, tak myślałem do tej pory a teraz wychodzi na to, ?źe nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Wkraczasz na miękki i podatny grunt posiadania sprzętu do danej ryby .Uwa?źaj bo to groźne do prywatnych finans?łw.Słusznie prawisz do szczupaka lepszy rx7 a do sandacza szybkie kije, cała rzecz to to aby mieć 2w1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 W razie czego, od razu proszę o wybaczenie, bo nie bardzo się poruszam w r?ł?źnych fachowych terminach i niuansach konstrukcji wędzisk. @Jozi do tej pory łowiłem min. wklejką Dragon 2-10, ale myślę o kiju szybszym i bardziej czułym w ręku.I rzeczywiście, mozna powiedzieć, ?źe chodzi o 2w1, choć priorytetem jest sandacz na lekko . Zar?łwno @Kirsu jak i @Jozi, opisujecie blanki, na kt?łrych, z tego co wiem,czasami budowane są wędki np. pod okonia-pstrąga ?Zatem idąc tą drogą, wydłu?źając kij (myślę, ?źe ok. 2,50 będzie dla mnie kompromisem ł?łdka-brzeg), przychodzi mi do głowy Batson RX7 2,55 7-14, fast 10lb. Blank często polecany na pstrągi-okonie przez p.Matuszewskiego, bardzo szybki blank o ugięciu znacznie przesuniętym do przodu. Ponoć dobrze obsługuje mniejsze przynęty. Czy mo?źna sadzić, ?źe dobry, odpowiednio mocny kij, dedykowany pod pstrąga czy okonia, będzie odpowiedni do lekkiego sandacza? Nie piszę ju?ź więcej pytań, bo zaczynam mleć temat, zbaczając w kierunku działu Rodbuilding Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 jakims tam killerem od sandaczy to nie jestem ale 'tak se' prowokacyjnie powiem, ze jak ja bym mial lowic sandacze w wodzie 3 m i do tego plytko, to bym ten caly olow i gumy w bagazniku zostawil i lowilbym na woblery albo soft jerki, tudziez grube wormy, w stylu weightless ...ale pewnie takie bezfantazyjne obligatorium w krainie wklejanki i bocznego troka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 przychodzi mi do głowy Batson RX7 2,55 7-14, fast 10lb. Blank często polecany na pstrągi-okonie przez p.Matuszewskiego, bardzo szybki blank o ugięciu znacznie przesuniętym do przodu. Ponoć dobrze obsługuje mniejsze przynęty. Czy mo?źna sadzić, ?źe dobry, odpowiednio mocny kij, dedykowany pod pstrąga czy okonia, będzie odpowiedni do lekkiego sandacza? Mo?źna tak sądzić w przypadku ww., łowię tym Batsonem (IST993F) i ma on ju?ź 70-ki sandacza na rozkładzie. Grube okonie i rzeczne jazie tak?źe.Z mojego doświadczenia wynika, ?źe 5g gł?łwka to dla niego minimum, a tak naprawdę, to CW ma idealnie opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 to bym ten caly olow i gumy w bagazniku zostawil i lowilbym na woblery albo soft jerki, tudziez grube wormy, w stylu weightless ...ale pewnie takie bezfantazyjne obligatorium w krainie wklejanki i bocznego troka @pittI to jest właśnie zgodne z moją najnowszą ideą, kt?łra zalęgła mi się w głowie, ju?ź jakiś czas temu . Dlatego gł?łwkuję, jaki kijek dopasować.A wklejanek nie polubiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Fajnie tylko, ?źe woblerem nie da się zrobić tego samego co gumą. Przynajmniej w moim przypadku. Nie opuszczę woblera po spadzie tak jak mi to potrzebne. Jeśli chodzi o prowadzenie przynęty w zale?źności od ukształtowania dna guma jest nie do pobicia. Wobek mo?źe chodzić płycej lub głębiej w zale?źności ot tempa ściągania pływalności itd, ale w por?łwnaniu z gumą wysiada bo jest mniej precyzyjnym wabikiem. Znając swoje łowisko mo?źna prowadzić gumę jak się chce niekoniecznie waląc o dno. Trzeba tylko wprawy i wyobraźni. Co do tych wędek to temat jest dosyć cię?źki. Celowanie w blanki okoniowo-pstrągowe jest dobre. Problem polega na czuciu przynęty i momencie brania. Kij ma być bardzo czuły a jednocześnie mocny. Bardzo lekkie konstrukcje pod klenio jazia się nie nadają bo o ile prowadzenie wabika i wyczucie brania byłoby optymalne, o tyle sandacz czy szczupak na takim kijku to raczej konkurencja olimpijska. Przy zastosowaniu kija powiedzmy 12-15lb nie ma ju?ź takiego czucia. Na tym polega diabelska prostota wklejek. Zrezygnowano w nich ze wszystkiego: komfortu rzutu, przyjemności z holu bo chyba nikt nie lubi ciągnać ryby na kiju od szczotki z doklejonym kawałkiem szklanego pręta. Wszystko na koszt dw?łch rzeczy: kontroli nad przynętą i sygnalizacji brania. Mo?źna sobie z wklejek dworować ale to bardzo skuteczne narzędzie do połowu metodą opadową. Właśnie dlatego dobranie blanku do takich zabaw nie jest proste. Polecając to co ja miałem chciałem uniknąć stwierdzeń typu: bosko, niesamowicie pracuje itd, bo to jest typowa forumowa odpowiedź na pytanie Jaki kij do tego polecacieWiem, ?źe jak ktoś sobie uzbroi ten blank do takiego właśnie łowienia to nie powie mi, ?źe pisałem bzdety, bo mam to przetestowane. Aha Pitt w tym całym moim filozofowaniu to zapomniałem, ?źe ty mieszkasz w trochę innym kraju, gdzie jest du?źo ryb Więc wydaje mi się, ?źe dla Ciebie proste rozwiązania wydają się oczywiste. No i logiczne. Jak się przeprowadziłem na jakiś czas za ocean to byłem zdziwiony, ?źe najcieńsza ?źyłka jakiej się u?źywa to 0.4, kołowrotki są zardzewiałe a wędki z markietu za 5 dolc?łw. Wszędzie było pełno ryb i brały na taki sprzęt. Miałem dwa woblery i zawsze działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi