Edwardo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 @Kirsu23Jasno napisałeś kwintesencję tego, w czym tkwi problem z doborem kija. Co do wobler?łw, zgadzam się w zupełności. Wspomniałem wcześniej o mo?źliwości zastosowania,albo raczej przystosowania amerykańskich metod u?źycia gum, i nie chodzi nawet o konkretne przynęty, a raczej o sposoby zbrojenia zestaw?łw. Przy tym spos?łb ich prowadzenia nierzadko niewiele r?ł?źni się od stosowanych u nas do tej pory. Pitt te?ź wspomniał o soft jerkach czy innych wormach . A co w takim razie z kijami dedykowanymi przez producent?łw typowo do Drop Shot. Z tego co rozumiem, dobry kij to wysokomodułowy (czułość) xfast, z progresywnym ugięciem. Choć typowy drop shot mnie nie ciągnie, czy z tej grupy wędek nie mo?źna czegoś dobrać do tytułowego sandacza na lekko?Miałem niedawno w ręku kij znanej topowej firmy, niestety o mocy 18lb, ale zachwycony nie byłem.I tu temat zn?łw wią?źe się z wklejankami, wszak niekt?łrzy w Polsce radzą je stosować jako alternatywa do Drop Shot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Łowiłem SB822,5 Batsona - w ichniejszym katalogu opisany jako drop shot. Kijek ok, pracował od 3g + guma, szybki, czuły. Tylko kr?łtki jak na Twoje potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 @krisu23to, ze jest duzo ryb nie oznacza, ze latwo je zlapac w wodzie czystej, jak w szklance wody ... a zwlaszcza na kawalek plastiku czy tez zafarbowanej gumy ... tak czy siak obstaje przy swoim @Edwardoz wlasnego doswiadczenia pod softowe jerki to moge np. polecic: avida AVS68MXF, mojo MBC70MF, tournamenta TWS68MXF i takiego dziwnego phenixa, ktory stoi u mnie za szafa ... nie powiem ci co to za jeden, bo nie wiem dokladnie, musialbys sie zapytac lukasza masiaka, bo z tego co pamietam, to jest blank 'troche specjalnie' pod potrzeby krecony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Pitt bardzo dobrze. Ka?źda pliszka sw?łj ogonek chwali. Jak to powiedział kiedyś stary indianin: Jeszcze tego brakowało, ?źeby się wszystkim moja ?źona podobała Eduardo frajda z holu kijem o parabolicznym ugięciu jest dla mnie nie do przebicia. Kiedyś łowiłem na wklejki ale mam plan w og?łle się z tego wycofać pomimo ich skuteczności. Jeszcze tylko jedna mi została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Na allegro jest do wzięcia pacific bay traditional za 450zł.Taki uniwersał w normalnej cenie na pstrąga i sandacza na lekko.Warto zainwestować te złot?łwki w ten kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 @JoziTak, Pacyfic był niedawno na aukcji, niestety ju?ź go nie ma. Miałem na niego chęć, ale za p?łźno wpadłem na to, by mądrych ludzi popytać Sorry za ten handlowy wtręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Mo?źesz tylko ?źałować bo za tą kasę to koszty komponent?łw były pokryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 @JoziTak, Pacyfic był niedawno na aukcji, niestety ju?ź go nie ma. Dziwne, bo aukcja z tym kijem trwa jeszcze ponad 1 dzień (chyba ?źe o innej m?łwicie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Patrz na priva bo nie będę wklejał linku bo dostanę w beret!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaś Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Łowieniem sandaczy na lekko zajmuję się ju?ź trochę czasu i te?ź pr?łbowałem łowić wightless ,lecz bez efekt?łw mo?źliwe ?źe coś źle robiłem problem tkwi w tym ?źe przy wietrznych warunkach tego typu łowienie jest praktycznie niemo?źliwe a z najczęściej przy takiej pogodzie zdarza mi się wędkować. Co do kija u?źywam 12lb a nie tak jak większość z tego co widzę sugeruje kije 10lb z tym ?źe ja łowię na gumy od 2-4cali na gł?łwkach 3-7g jednak najczęściej jest to 5g z 3 calową gumą stosuję plecionkę 8lb . W zale?źności od kierunku wiatru ustawiam ł?łdź tak aby rzuty wykonywać z wiatrem bądź pod wiatr bo boczny wiatr powoduje ugięcie linki i uniemo?źliwia sygnalizację brań. Przy silniejszym wietrze u?źywam 7g gł?łwek po to aby mieć pewniejsze czucie i kontakt z dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Takie lekkie łowy zostawiam na koniec czerwca i lipiec jak mocno grzeje wtedy nie masz wiatru.Człowiek nieraz cię?źko oddycha i ryba te?ź a więc lubi małe kąski.W normalnych porach roku od sierpnia ju?ź cię?źej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ja dziś testowałem nowego kijka ul.Przeznaczenie kija to sandacze i okonie na ul. Kij to cormoran ulx 1-9 g. Dzisiejszym moim celem były okonie, kt?łre ponoć brały w tygodniu. Zało?źyłem więc sprawdzoną przynętę i trenowałem opad, i złowiłem. Dwie trocie jedna 50 cm druga zaś dobre 3 kg. Wędka do 9 g, korba w rozmiarze 1000 i plecionka 0.10 frajda niesamowita, kij ochrzczony. Oczywiście oznak innych ryb brak, tylko trocie srebrne gryzą na gumy, o kt?łrych r?łwnie?ź słyszałem w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi